Siirry sisältöön

Verkkokurssi ja videosarja nuorten talousosaamisen edistämiseksi

06.10.2020 klo 14:58 - Tuottanut Väestöliitto
Poikien Puhelimen tuottamassa animaatiosarjassa ja sarjaan pohjautuvassa Massimaisteri-verkkokurssissa puhutaan taloudesta nuorten ymmärtämällä tavalla. Lyhyiden ja vauhdikkaiden videoiden sekä kurssin osallistavien tehtävien tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan taloudesta sekä antaa tietoa ja käytännön vinkkejä talousosaamisen tueksi.

Taloudesta puhuminen voi kuulostaa puuduttavan tylsältä, minkä takia Poikien Puhelin lähestyy aihetta nuorille mielenkiintoisella ja samaistuttavalla tavalla. Animaatioiden arkiset tilanteet, joista 15-vuotias päähenkilö sekä tämän jo täysi-ikäinen isoveli itsensä löytävät, voisivat tapahtua miltei kenelle tahansa. Kun katsoja huomaa, että talouteen liittyvät asiat koskettavat myös häntä, herää mielenkiinto tutkia asiaa tarkemmin. Mitä aikaisemmin nuori saa tietoa talouteen liittyvistä ilmiöistä, sitä todennäköisemmin hän hallitsee myös henkilökohtaisen taloutensa.

Verkkokurssi talousosaamisen tueksi

Syksyllä 2021 Poikien Puhelin julkaisi kaikille 13-18-vuotiaille suunnatun Massimaisteri-verkkokurssin. Massimaisteri-kurssilla pohditaan rahaan ja talouteen liittyviä hauskojen animaatioiden lisäksi osallistavien tehtävien avulla.

Kurssi on suunnattu nuorille, mutta se on kätevä työkalu myös nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten talouskasvatustyössä. Kurssin tekemisessä kestää kokonaisuudessaan noin 40 minuuttia ja sen voi suorittaa joko kerralla tai osissa. Jokaisessa kurssin moduulissa käsitellään eri talouden osa-alueita, kuten kuluttamista, säästämistä, velkaantumista ja lainaamista. Kurssi soveltuu sekä porukalla tehtäväksi että itsenäiseen työskentelyyn.

Klikkaa verkkokurssiin tästä

Talousosaamisella tarkoitetaan tietoja ja taitoja toimia vastuullisesti, ja elämäntilanteen vaatimalla tavalla, taloudellisia päätöksiä tehdessä.

Koko Taloustaidot-animaatiosarja Poikien Puhelimen YouTubessa

Koko 25-osainen Taloustaidot-animaatiosarja on julkaistu Poikien Puhelimen YouTube-kanavalla. Animaatiosarjan videot on pyritty pitämään pituudeltaan lyhyinä ja sisällöltään tiiviinä, jotta katsoja jaksaa keskittyä niihin aina alusta loppuun saakka. Jokaisen videon oheen on laadittu aiheeseen syventyvä teksti. Sarjassa pureudutaan rahan ansaitsemiseen, kuluttamiseen, säästämiseen ja velkaantumiseen. Animaatiot muodostavat yhtenäisen tarinan, mutta toimivat myös yksittäin katsottuina. Myöskään huumoria ei ole unohdettu, vaan aiheesta huolimatta tunnelma videoissa pysyy keveänä.

Videosarjan 25 animaatiota löytyvät Poikien Puhelimen YouTube-kanavalta sekä Hyvä kysymys.fi-palvelusta. Alta löydät linkit kaikkiin animaatiosarjan videoihin.

Miks pitää tehdä töitä?

Voiko alaikäinen tehdä töitä?

Miten löytää kesätyöpaikka?

Minkälainen on hyvä työhakemus?

Miten toimia työhaastattelussa?

Duunipaikan pelisäännöt?

Miksi veroja pitää maksaa?

Miten rahat saa riittämään?

Pitääkö tarkastusmaksu maksaa?

Näkymätön raha?

Miten mainonnalla vaikutetaan?

Miten tehdä ostopäätös?

Vinkkejä säästämiseen?

Kannattaako kaverille lainata rahaa?

Lainarahan riskit?

Miten velkaantuminen tapahtuu?

Miten perintä etenee?

Rahapelaamisen varjopuolet?

Mitä ulosotto tarkoittaa?

Mistä apua velkaantumiseen?

Mitä voi tehdä ilman rahaa?

Kannattaako sijoittaminen?

Mitä on kestävä kuluttaminen?

Voiko virheitä oppia?

Animaatiot soveltuvat mainiosti opetuskäyttöön ala- ja yläkouluissa. Mikäli sinulla herää kysymyksiä videosarjaan liittyen, ole rohkeasti yhteydessä Poikien Puhelimeen.

Osuuskunta Tradekan tekemä lahjoitus on mahdollistanut Poikien Puhelimen talousosaamista edistävän työn vuosina 2020 ja 2021.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen Discord

Poikien Puhelin haluaa tuoda yhteen erilaisia alle 20-vuotiaita poikia ja nuoria miehiä PP:n Discord-yhteisöön - myös sinut on kutsuttu!

POIKAST I Mikä mies?

Poikien Puhelimen Poikast-podcastissa keskustellaan tällä kertaa mieheydestä. Mikä miehenä olemisessa on mainiota ja millaisia myyttejä siihen...

Mikä on HPV-rokote?

Se on rokote, joka ehkäisee lähes kaikilta papilloomavirusinfektioilta, niiden aiheuttamilta syövän esiasteilta ja itse syöviltä. Se kuuluu...