Siirry sisältöön

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tässä selosteessa kerrotaan Hyvä kysymys -verkkosivustovierailijoista käsitellyistä henkilötiedoista ja verkkosivuston palveluiden käytön yhteydessä käsitellyistä henkilötiedoista. Seloste on luotu 7.11.2018 ja sitä on päivitetty 8.9.2020. Sopimusjärjestöjen ja kumppaniemme tietosuojaselosteet löytyvät kunkin palveluntuottajan verkkosivuilta.

Rekisterin nimi

Hyvä kysymys -verkkopalvelun käyttäjärekisteri

Rekisterinpitäjä ja yhteystiedot

Väestöliitto ry, Y-tunnus 0202602-8
Kalevankatu 16, 00100 Helsinki
Tietosuojavastaava, lakimies Arto Nikkarinen, arto.nikkarinen@vaestoliitto.fi, p. 050 5113580

Teknisen alustan ylläpidosta ja tietoturvasta vastaava rekisterinpitäjä

Geniem Oy, Y-tunnus 1639413-9
Sumeliuksenkatu 18 B, 33100 Tampere

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja käsittelyn lainmukaisuusperuste

Henkilötietojen käsittelyn tarkoituksena on Hyvä kysymys -verkkopalvelun ja sen kautta tarjottujen palveluiden toiminta. Lisäksi keräämme verkkopalvelun käytöstä analytiikkaa, jolla arvioimme palvelun käytön määriä ja tilastoja palvelun käytöstä. Henkilötietoja käsitellään suostumuksellasi, jonka annat rekisteröityessäsi palveluun tai käyttämällä palveluja.

Evästeiden tallentamiseen liittyvän suostumuksen annat selainasetuksissa sallimalla sinuun liittyvien tietojen keräämisen ja käsittelyn.

Suostumuksen palvelujen käytön osalta voi peruuttaa olemalla yhteydessä Väestöliiton tietosuojavastaavaan sähköpostitse osoitteeseen: arto.nikkarinen@vaestoliitto.fi tai lähettämällä kirjallisen ilmoituksen osoitteeseen Väestöliitto ry / Hyvä kysymys-tietosuoja, Kalevankatu 16, PL 849, 00100 Helsinki.

Kaikkiin palveluun tallennettaviin tietoihin pääsevät Hyvä kysymys -verkkopalvelun pääkäyttäjät ja teknisen toteuttajatahon,  Geniemin järjestelmäasiantuntijat. Sen lisäksi palvelukohtaisiin tietoihin pääsee kumppaniorganisaatio, joka on vastuussa palveluosion ylläpitämisestä tai on sellaisen järjestäjä.

Mitä tietoja sinusta käsittelemme

Suurin osa kerätyistä henkilötiedoista on tavanomaisia henkilötietoja, joita jokainen internetissä liikkuja jättää itsestään. Näitä ovat esimeriksi: verkko-osoitteesi (IP-osoite), josta voidaan johtaa esimerkiksi yrityksen nimi, jonka verkkoa käytät ja maa, kaupunki tai alue, jolta yhteys muodostetaan sivustolle.

Jos olet sallinut selaimen yksityisyysasetuksissa seurannan, saamme tietoomme myös sivun, jolta saavut sivuillemme, laitteesi mallin, käytätkö internetselainta, mobiililaitetta vai sovellusta, selaimen version, sivuille tuloajan ja selailun keston sekä näytön tarkkuuden ja käyttöjärjestelmäsi.

Sinusta luotuun tunnisteeseen voimme liittää sivuilla katselemasi mediasisällön, klikatut tai näytetyt mainokset, sivustoille tallentamasi ja lähettämäsi tiedot, hakulausekkeet, sivuston käyttötavan ja esimerkiksi klikkaamasi linkit.

Emme kerää käyttäjistämme tietoja mistään ulkoisista lähteistä. Kumppanimme voivat tuoda järjestelmään tietoja, jos ne käyttävät Hyvä kysymys -palvelua esimerkiksi kurssien tai luentojen järjestämiseen. Lisätietoja tästä saat kuitenkin aina kurssin tai luennon järjestäneeltä taholta.

Huomaathan, että laitteellesi tallentuu monia asioita, joita sivuilla olet tehnyt ja missä olet vieraillut. Jos esimerkiksi teet hakuja arkaluonteisista asioista sivuilla, näkyy jokainen tekemä hakusi selkokielellä sivuhistoriassa. Se tarkoittaa sitä, että seuraava koneen käyttäjä näkee, missä olet sivuillamme vieraillut ja mitä asioita olet sivuilla hakenut, ellet poista näitä tietoja tyhjentämällä selaimen sivuhistoriaa.

Laitteellesi asetettavat evästeet ja muu data

Tietojen siirrot ja luovutukset eteenpäin

Rekisteröityneet käyttäjät

Rekisteröityneenä sinusta kerätään lisäksi nimimerkki, sähköpostiosoite ja palveluun valitsemasi salasana, jotka tallennetaan palveluun. Kun selailet palvelua kirjautuneena, voidaan selailuusi liittyviä tietoja yhdistää rekisteröitymisen yhteydessä antamiisi tietoihin. Nimimerkkisi näkyy aina julkisesti ja ylläpitäjät näkevät kaikki palveluun rekisteröityneet nimimerkit. Jos haluat suojella yksityisyyttäsi, valitse nimimerkki, josta sinua ei voida tunnistaa.

Henkilötietojen käsittely palveluissamme

Alla olevista linkeistä pääset lukemaan tarkemmin, kuinka käsittelemme henkilötietojasi palvelumme eri osissa.

Rekisteröidyn oikeudet ja oikeuksien käyttö

Voit käyttää oikeuksiasi esittämällä pyynnön henkilökohtaisesti tai kirjallisesti tämän selosteen alussa ilmoitetulle yhteyshenkilölle kirjeellä, sähköpostitse tai henkilökohtaisesti käymällä. Henkilöllisyytesi ja oikeutesi tietoihin tarkistetaan ennen pyynnön toteuttamista. Tiedot luovutetaan ilman aiheetonta viivytystä. Jos emme pysty vastaamaan oikeuksiesi käyttöön liittyvään pyyntöön, saat siitä aina kirjallisen todistuksen.

Oikeuksien käyttäminen on maksutonta kerran vuodessa, muuten peritään pyynnöstä aiheutuviin välittömiin kustannuksiin perustuva kohtuullinen maksu.

Sinulla on kaikki lain takaamat oikeudet henkilötietoihisi liittyen. Saat meiltä tiedon halutessasi siitä, käsitelläänkö meillä sinuun liittyviä henkilötietoja vai ei. Huomaathan, että kolmansille osapuolille luovutettujen tietojen osalta (esim. Google, Facebook, LinkedIn, jne.) oikeuksien käyttöön liittyvät pyynnöt on osoitettava suoraan heille, sillä he ovat rekisterinpitäjiä luovutettujen tietojen osalta.

Oikeus saada pääsy omiin tietoihin

Sinulla on oikeus tutustua hallussamme oleviin sinuun liitettäviin tietoihin. Oikeutta tutustua omiin tietoihin voidaan kuitenkin joutua rajoittamaan lainsäädännön tai muiden henkilöiden yksityisyyden suojan vuoksi.

Oikeus tietojen oikaisemiseen

Esimerkiksi väärän tai vanhentuneen sähköpostiosoitteen korjaaminen on mahdollista.

Oikeus tietojen poistamiseen

Sinulla on oikeus pyytää tietojesi poistamista. Emme kuitenkaan poista verkkosivuiltamme tai palveluistamme lokitietoja koskien käyttäjien vierailuja tai toimia verkkopalveluissamme, sillä niiden säilyttämisen osalta meillä on lakisääteinen oikeus perustuen lakiin sähköisen viestinnän palveluista. Muiden tietojen osalta poistamispyynnön voi tehdä esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Peruutat suostumuksesi, eikä käsittelylle ole muuta perustetta. Tämän kuitenkaan vaikuttamatta siihen, miten tietoja on käsitelty ennen suostumuksen peruuttamista.
  • Vastustat tietojesi käsittelyä eikä käsittelyn jatkamiselle ole muuta perustetta.
  • Tietojen käsittely on lainvastaista.

Oikeus käsittelyn rajoittamiseen

Sinulla on oikeus pyytää henkilötietojesi käsittelyn rajoittamista esimerkiksi tilanteissa, joissa epäilet henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuutta tai olet vastustanut henkilötietojensa käsittelyä, mutta asioiden selvittäminen on vielä kesken.

Vastustamisoikeus

Sinulla on oikeus vastustaa tietojesi käsittelyä tilanteessa, jolloin käsittelemme tietoja yleiseen etuun vedoten (esimerkiksi tieteellinen tai historiallinen tutkimus tai tilastointi) tai omaan oikeutettuun etuumme perustuen (esimerkiksi suoramarkkinointi). Vastustamisoikeutta käyttäessäsi sinun tulee perustella, miksi henkilökohtaiset oikeutesi ja vapautesi menisivät käsittelyn edelle.

Oikeus tietojen siirrettävyyteen

Oikeus koskee henkilötietoja, joita on käsitelty automaattisesti sopimukseen tai suostumukseen perustuen ja kysymyksessä on vastaava palvelu, jonne voimme tiedot teknisesti ilman kohtuutonta vaivaa siirtää. Oikeus koskee vain sinusta itsestäsi kerättyjä tietoja, joten esimerkiksi lokitietoja emme luovuta eteenpäin.

Oikeus peruuttaa suostumus

Sinulla on oikeus peruuttaa suostumus milloin tahansa, tämän vaikuttamatta ennen sen peruuttamista tehdyn käsittelyn lainmukaisuuteen, jos käsittely on perustunut vain suostumukseen. Suostumuksen verkkotietojen keruusta voit peruttaa muuttamalla selaimen yksityisyysasetuksia siten, että emme saa kerättyä enää selaimestasi tietoja.

Oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle

Sinulla on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, mikäli epäilet henkilötietojasi käytettävän epäasianmukaisesti tai lainvastaisesti. Valvontaviranomaisen yhteystiedot ovat tämän selosteen lopussa.

Toivomme kuitenkin, että epäasianmukainen tai lainvastainen käsittely ilmoitetaan meille aina riippumatta siitä, oletko harkitsemassa valituksen tekemistä viranomaiselle. Näin voimme reagoida tilanteeseen mahdollisimman nopeasti.

Henkilötietojen säilytysaika

Henkilötietoja säilytetään palvelussa toistaiseksi.

Palvelun tietoturvallisuus

Henkilötietoja sisältävän järjestelmän käyttöön ovat oikeutettuja vain nimetyt henkilöt. Kullakin käyttäjällä on oma käyttäjätunnus ja salasana järjestelmään. Tiedot kerätään tietokantoihin, jotka ovat palomuurein, salasanoin ja muilla teknisillä keinoilla suojattuja. Hyvä kysymys -verkkopalvelun käyttäjärekisteriä ovat oikeutettuja käsittelemään vain käyttöoikeuden saaneet työntekijät, joilla on vaitiolovelvollisuus kaikkien saamiensa ei-julkisten ja salassa pidettävien tietojen osalta myös palvelussuhteen päätyttyä. Työntekijällä on oikeus käsitellä vain niitä rekisteritietoja, joita hän tarvitsee välittömästi työtehtävissään.

Hyvä kysymys -verkkopalvelun käyttöoikeudet perustuvat henkilökohtaisiin käyttäjätunnuksiin ja salasanoihin ja niiden käyttöä valvotaan. Jokaiselle käyttäjälle määritellään työtehtävien mukaan, mitä tietoja hän voi nähdä ja käsitellä. Käyttöoikeus päättyy henkilön siirtyessä pois näistä tehtävistä.

Tämä selosteen muutokset ja valvontaviranomaisen yhteystiedot

Mikäli Hyvä kysymys -verkkopalvelun tietosuojaselostetta muutetaan, muutokset laitetaan näkyville selosteeseen päivättyinä. Mikäli muutokset ovat merkittäviä, informoidaan muutoksista myös muulla tavoin, kuten laittamalla sivujemme Tiedotteet -osioon asiasta ilmoitus.

Tietosuojavaltuutetun toimisto

Käyntiosoite: Ratapihantie 9, 6. krs, 00520 Helsinki
Postiosoite: PL 800, 00521 Helsinki
Puhelinvaihde: 029 566 6700
Kirjaamo: 029 566 6768
Faksi: 029 566 6735
Sähköposti (kirjaamo): tietosuoja(at)om.fi

Jos haluat saattaa asiasi vireille tietosuojavaltuutetun toimistoon, voit käyttää myös sähköisiä lomakkeita osoitteessa: https://tietosuoja.fi/yhteystiedot (linkki avautuu uuteen selainikkunaan)