Siirry sisältöön

KAVEREILLE LAINAAMINEN | Kannattaako?

Julkaistu 27.08.2020 - Väestöliitto
Rahan lainaaminen kaverille on aina hieman kimurantti juttu. Siksi kannattaa aina miettiä kahteen kertaan kannattaako se. On aina ikävää, jos raha-asiat pilaavat ystävyyssuhteen.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Onko kaverilla taas rahat vähissä ja bussilipulle olisi tarvetta? Tai että kaupassa kaveria alkaa himottamaan energiajuoma, mutta taas on taskurahat loppu. Riidoilta välttyäkseen, on tosiaan hyvä miettiä kenelle rahaa lainaa ja että kuinka todennäköisesti kaveri ne takaisin maksaa. On myös tärkeää huomioida oma taloudellinen tilanne. Jos itsellä on rahat vähissä ja on laskenut budjettinsa sen varaan, että kaveri maksaisi yhtenä tiettynä hetkenä velkansa takaisin, niin rahan lainaaminen ei ole ehkä paras idea. Rahan lainaamisen kanssa tulee siis olla tarkkana. Ennen kuin syvennytään asiaan tarkemmin, niin mitä se velka oikeastaan on?

Mitä velka on?

Byrokraattisin termein ilmaistuna, velka on velallisen velvoite velkojaa kohtaan. Eli velkasuhteessa on aina kaksi osapuolta. Velallinen ja velkoja. Velka on jokin varallisuusarvon omaava suoritus velkojalle. Yleensä se on raha. Mikäli suorituksen jättää täyttämättä, niin silloin siitä voi syntyä oikeudellinen vastuu. Eli jos velasta on sovittu ja siitä löytyy todiste, niin velkojen maksamatta jättämisestä saattaa joutua oikeuden eteen. Velka lakkaa olemasta, kun velka on maksettu velkojalle takaisin. Se voi loppua myös silloin, jos velkoja antaa velan anteeksi. Velallinen ei voi kuitenkaan yhtäkkiä päättää, että velka on nyt hoidettu.

Isoja summia rahaa lainatessa on hyvä tehdä niin sanottu velkakirja. Velkakirja on kirjallinen sopimus, jossa sovitaan lainasummasta sekä sen takaisin maksamisesta. Allekirjoittamalla velkakirjan velallinen sitoutuu maksamaan velan takaisin velkojalle sovittujen ehtojen mukaisesti. Jos rahojaan ei saa takaisin, niin velkakirjan avulla asian voi riitauttaa ja saada rahat oikeusteitse takaisin. Tällä tavoin velkoja saa ainakin oman selustansa turvattua. Velkakirja on helppo tehdä itse ja internetistä löytyy siihen valmiita pohjia.

Minkä arvoinen on ystävyys?

Monesti kuulee sanottavan, että raha pilaa ystävyyden. Rahan lainaaminen kaverille on potentiaalisesti aina riski, koska se asettaa ystävykset eriarvoiseen asemaan. Velkatilanteessa, toinen on alisteisessa suhteessa toiseen, joka saattaa aiheuttaa säröjä ystävyyteen. Siksi on aina hyvä miettiä kannattaako kaverille lainata rahaa.

Pienien summien lainaamisen kohdalla voi miettiä, että kannattaako niitä edes periä takaisin? Ystävinä voitte jeesiä toisianne silloin kun toinen sitä kaipaa. Ja jos kyse on isommista summista, niin velkakirjan tekeminen on todella hyvä idea, vaikka kyseessä olisikin mitä parhaimmat kaverukset. Myös oma budjetti kannattaa pitää mielessä. Oletko säästämässä tai mietit itse jonkin asian hankkimista? Silloin ei ehkä ole kovin viisasta lainata rahaa, vaan on tärkeää osata laittaa omat tarpeet muiden edelle.

Tuntemattomille ei kannata rahaa lainata ollenkaan, koska silloin todennäköisyys saada rahojaan takaisin on häviävän pieni. Vaikka kyseessä olisi kuinka kaverin kaveri, jos et tunne tyyppiä, älä lainaa rahaa! Paras ratkaisu on olla lainaamatta rahaa, silloin ystävyyssuhteet eivät sen takia rakoile ja oma budjettikin pysyy paremmin kasassa.

Lähteet:

https://op.media/talous/raha-ja-arki/satasen-laina-pilasi-ystavyyden-759b818285a144398942481ed5f32d8c

https://www.kontioperinta.fi/tietopankki/velkakirja

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...