Siirry sisältöön

OSTOPÄÄTÖS | Miten valita oikein?

Julkaistu 07.08.2020 - Väestöliitto
Raha polttelee tilillä ja hankintalistalla on uusi puhelin. Mikset siis ryntäisi oitis puhelinkaupoille ja ostaisi mainoksissa ylistetyn, ja nyt vielä alennuksessakin olevan, markkinoiden kuumimman uutuusmallin? Oletko koskaan pysähtynyt pohtinut millainen ostopolku johtaa varsinaiseen ostopäätökseen? Entä mitä kannattaa ottaa huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä?
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Ostopolku on monimuotoinen ja se alkaa usein eri kanavista: hakukone, sosiaalinen media, tuttavan suositus tai vaikkapa lehti. Tässä ostopolun ensimmäisessä vaiheessa kuluttaja tulee tietoiseksi tarjolla olevasta tuotteesta. Usein tämä tapahtuu mainonnan ja markkinoinnin välityksellä eri kanavissa. Tässä kohtaa kuluttaja alkaa etsimään tietoa tuotteesta tai palvelusta sekä päättää onko hankinnalle tarve, jota hän alkaa tyydyttämään nyt vai myöhemmin (Katso video siitä, miten mainonta luo tarpeita).

Ostopolun seuraavassa vaiheessa siirrytään harkitsemaan hankinnan tekemistä. Tässä vaiheessa yleensä tiedetään tarkemmin jotain kyseisestä tuotteesta tai palvelusta. Harkintavaiheessa kuluttajan tarve on kirkastunut ja hän ryhtyy miettimään, millaisia vaihtoehtoja tarpeen tyydyttämiseen markkinoilla on tarjolla. Vertailu vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta on sen arvoista.

Mitä monimutkaisempi ja kalliimpi hankinta on, sitä enemmän aikaa kannattaa käyttää tiedonkeruuseen. Suklaapatukkaa ostaessasi riittää, että katsot mitä vaihtoehtoja kaupassa on tarjolla. Jos taas hankinnassa on uusi puhelin, kannattaa vertailla tuotteiden ominaisuuksia ja hintoja, lukea tuotetestejä ja haastatella myyjiä. Kannattaa myös ottaa selvää kuinka pitkä takuuaika tuotteelle annetaan ja millaisin ehdoin. Voit etsiä netistä muiden kuluttajien kokemuksia ja mielipiteitä hankittavasta tuotteesta. Myös vertailusivustot voivat toimia apuna ostopäätöksen teossa. Suhtaudu kuitenkin kriittisesti netistä löytyvään tietoon ja muista, että jokaisen kuluttajan kokemus tuotteesta on subjektiivinen ja perustuu tämän omaan kokemukseen.

Ostopolun kolmannessa ja viimeisessä vaiheessa tehdään varsinainen ostopäätös. Päätöksenteon vaiheessa kuluttaja on jo päättänyt, että aikoo hankkia tarpeensa tyydyttävän tuotteen tai palvelun, mutta hänellä saattaa olla harkinnan alla muutamia eri vaihtoehtoja. Ostopäätökseen vaikuttaa taloudellisen ostokyvyn lisäksi mm. persoonallisuus, arvot, asenteet ja elämäntyyli. Jollekin hinta on ratkaisevin tekijä uutta hankintaa tehdessä, kun taas joku on uskollinen tietyn tuotemerkin brändille. Kun jollekin riittää älypuhelin perusominaisuuksilla, toinen valitsee puhelimen, jonka kamerassa on mahdollisimman hyvät ominaisuudet. Jos tarpeen haluaa tyydyttää mahdollisimman pian saattaa päätyä ostamaan tuotteen sellaisesta verkkokaupasta, jolla on lyhyin toimitusaika, vaikka toimituksesta joutuisikin maksamaan extraa.

Jos tulet katumapäälle ostettuasi tuotteen, on sinulla tietyissä tilanteissa oikeus lakisääteiseen palautusoikeuteen. 30 vuorokauden palautusaika on yksi tyypillisimmistä, mutta esim. verkkokaupasta ostetuissa tuotteissa se on lyhyempi. Ehtona sille on usein se, että tuotteen kuitti ja alkuperäispakkaus ovat tallella. Tuotteen on oltava myös käyttämätön. Tuotteen vaihto- ja palautusoikeudesta kannattaa ottaa selvää ennen ostopäätöksen tekemistä.

Ostopolulla ei aina edetä samaan tahtiin. Jotkut käyvät läpi kaikki vaiheet, kun taas jotkut hyppäävät suoraan ostopäätökseen. Toiset taas harkittuaan päättävät olla tekemättä hankintaa. Pyri kuuntelemaan järjen ääntä ennen ostopäätöksen tekemistä sekä pohdi minkälaiset motiivit ohjaavat valintojasi.

Lähteet:

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ostaminen-myyminen-ja-sopimukset/kaupan-peruminen/

https://www.avidlyagency.com/fi/growthhub/tunne-asiakkaasi-ostopolku

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ostaminen-myyminen-ja-sopimukset/takuu-ja-virhevastuu/

https://www.verkkovaria.fi/taydentavat/markkinointi/?page_id=54

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...