Siirry sisältöön

KESTÄVÄ KULUTUS I Kuluttamista ohjaavat arvot?

Julkaistu 18.01.2021 - Väestöliitto
Usein mieliteot, hinta ja helppous ohjaavat ostopäätöksiämme. Vastuullinen kuluttaja ei osta mitään hetken mielijohteesta, vaan valikoi sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka kuluttavat ympäristöä mahdollisimman vähän ja ovat eettisesti tuotettuja.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Kestävä kulutus on kuluttamista, joka minimoi kuluttamisesta aiheutuvat ympäristövaikutukset. Sillä millaisia tuotteita valitsemme kaupan hyllyltä tai mitä harrastamme vapaa-ajalla on monenlaisia vaikutuksia ympäristöön. Kuluttamisen ympäristövaikutuksia voi arvioida selvittämällä miten tuote tai palvelu kuormittaa ilmastoa tai kuinka paljon vesivaroja sen valmistamiseen tai tuottamiseen kuluu. Näiden selvittäminen voi olla hankalaa, mutta netistä löytyy avuksi erilaisia laskureita. (Esim. http://www.ilmastolaskuri.fi/fi).

Pienilläkin valinnoilla on oma tärkeä vaikutuksensa, jota ei aina tule ajatelleeksi. Esimerkiksi suosimalla lähellä tuotettua valinnallasi pienemmän jäljen ympäristöön, sillä tuotetta ei ole tarvinnut kuljettaa kaukaa ulkomailta. Liikenne synnyttää merkittävän osan kasvihuonekaasupäästöistä ja jouduttaa siten ilmastonmuutoksen etenemistä. Myös luomutuotteiden suosiminen säästää luontoa, sillä luonnonmukainen tuotantotapa kuluttaa tavanomaista tuotantoa vähemmän energiaa.

Jatkuva uuden ostaminen ja tuottaminen kuormittaa ympäristöä, joten paras ympäristöteko on olla ostamatta jatkuvasti uutta. Jos nykyinen puhelimesi toimii moitteettomasti, onko sinulla tarvetta vaihtaa se uudempaan malliin? Myös tuotteen elinkaari on tärkeä valintaperuste, kun vastuullinen kuluttaja tekee ostopäätöksiä. Voimme toimia ekotehokkaasti ostamalla mahdollisimman kestävää, laadukasta ja korjattavaa. Kestävä kulutus säästää pidemmällä juoksulla myös lompakkoa, sillä silloin joudut hankkimaan tuotteita harvemmin ja voit näin säästää rahaa. Jos esimerkiksi ostat laadukkaasta materiaalista valmistetut kengät, joudut luultavasti maksamaan niistä enemmän, kuin huonommasta materiaalista valmistetuista, mutta ne myös todennäköisesti kestävät pidempään ehjinä.

Kestävä kulutus on myös sitä, että kierrätämme tarpeettomat ja hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti. Kierrättäminen voi tarkoittaa esimerkiksi vanhojen vaatteiden viemistä kirpparille tai vaatekeräykseen – vastuulliseen kulutukseen ei kuulu vaatteiden hävitys. Jos rikkoutunut puhelin ei ole korjattavissa täytyy se viedä niille tarkoitettuun SER-kierrätyspisteeseen. Mitä enemmän puhelimia kierrätetään, sitä vähemmän metallien louhimiseen tarkoitettuja kaivoksia maailmalla tarvitaan. Tämä taas on hyvä asia ilmaston kannalta.

Entä eettinen kuluttaminen?

Eettinen kuluttaminen nivoutuu yhteen kestävän kuluttamisen periaatteen kanssa. Eettiseen kuluttamisessa huomioidaan ympäristövaikutuksen lisäksi myös muita eettisiä arvoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja pyrkii valitsemaan tuotteita, joiden valmistamiseen ei ole esimerkiksi käytetty lapsityövoimaa ja suosimaan yrityksiä, jotka kohtelevat työntekijöitään hyvin, tasa-arvoisesti ja reilusti.

Kuluttajilla on valtaa! Mikäli vaadimme yrityksiltä läpinäkyvyyttä tuotteiden valmistuksen kestävyydestä ja eettisyydestä, voimme tehdä vastuullisia valintoja ja vaatia sitä myös yrityksiltä. Mitä useampi jättää hyllyyn tuotteen, jonka yritys toimii omien arvojemme vastaisesti, sitä voimakkaammin painostamme yritystä muuttamaan toimintatapojaan kestävämmäksi ja eettisemmäksi.

Mieti mitkä arvot sinulle ovat tärkeitä ja kuinka voit huomioida ne ostopäätöksiä tehdessäsi. Aina budjetti ei kuitenkaan veny tekemään kestävintä ja eettisintä valintaa, eikä siitä tarvitse tuntea syyllisyyttä! Tärkeintä on tiedostaa tuotteiden ja palveluiden tuotantoon liittyvä problematiikka ja ottaa ne huomioon omien resurssiensa puitteissa. Pienilläkin valinnoilla voit vaikuttaa!

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Puhutaan rahasta osa 5: Miten ottaa raha-asioita puheeksi - Vinkkejä ja välineitä taloudenhallintaan

Videolla esitellään työvälineitä ammattilaiselle rahasta puhumisen ja talouden hallinnan ohjauksen tueksi. Välineitä voi ottaa myös omaan tai...

Puhutaan rahasta osa 4: Onko perheillä talousasioista riittävästi tietoa saatavilla?

Raha-asioista löytyy paljon tietoa. Joskus vaikea rahatilanne voi olla esteenä avun ja tiedon hakemiselle. Maksutonta apua on saatavilla. Voit olla...

Puhutaan rahasta osa 3: Miten jatkuvassa niukkuudessa eläminen vaikuttaa selviytymiseen?

Vaikea taloudellinen tilanne vaatii tekemään valintoja, joita ei haluaisi tehdä. Tilanne aiheuttaa usein stressiä, mutta toisaalta perheet ovat...