Siirry sisältöön

Miten toimia työhaastattelussa?

Julkaistu 25.03.2020 - Väestöliitto
Työhaastatteluun kutsuminen on jo onnistuminen sinänsä. Se on merkki työnantajan kiinnostuksesta ja halusta kuulla lisää sinusta. Jotta haastattelutilaisuudessa onnistuu parhaiten, on tärkeää pitää mielessä muutamia perusjuttuja. Ohessa pari pointtia!
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Haastattelukutsu ja -tilaisuus saattavat jännittää. Jännitystä voi purkaa jo hyvissä ajoin huolellisella valmistautumisella, sekä paneutumalla työnantajan toimintaan ja tehtävänkuvaukseen. Lähempänä h-hetkeä jännitystä voi purkaa esimerkiksi hengitysharjoitusten, reippailun tai muun itsestään mukavalta tuntuvan aktiviteetin parissa, joka antaa hyvän ja luottavaisen fiiliksen. Jännittämiseen liittyen on aina hyvä muistaa, että kyse on luonnollisesta tunteesta, jota jokainen tuntee jossain tilanteessa. Tämän tietävät myös haastattelijat, jotka osaavat ottaa asian huomioon arvioinnissa.

Haastatteluun kannattaa aina valmistautua huolella. Se viestittää, että olet motivoitunut ja kiinnostunut työstä. Ota selvää vierailemalla työnantajan verkkosivuilla sekä tutustumalla organisaation sosiaalisiin medioihin ja työpaikkaa koskeviin uutisiin. Näin sinulle syntyy käsitys työnantajasta ja tehtävästä. Valmistaudu vastaamaan yleisimpiin haastattelukysymyksiin, kuten:

  •  Kerro itsestäsi ja kokemuksestasi?
  • Miksi haet tätä työtä?
  • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?

Kysymysten tarkoituksena on testata, oletko tietoinen mihin olet hakemassa ja mistä tehtävässä on kyse. Voit esimerkiksi kirjoittaa itsellesi muistiin, miksi haet juuri kyseistä tehtävää ja mitkä asiat sen hoitamisessa tukevat vahvuuksiasi. Adjektiivien ja itsensä kehumisen sijaan, pyri kertomaan vahvuuksistasi konkreettisten esimerkkien avulla ja miten aikaisemmat harrastuksesi, tekemäsi projektit tai aikaisempi työkokemus ovat valmistaneet sinua tehtävään. Esimerkiksi, jos hakemuksessa painotetaan sosiaalisia taitoja, voit kertoa miten joukkueurheilu, teatteriharrastus tai torimyyjänä toimiminen on kehittänyt yhteistyötaitojasi tai kykyäsi tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Ota myös mukaan kaikki työtehtävän näkökulmasta oleelliset työ-, koulu- ja pätevyystodistukset, sillä työnantajalla on oikeus tarkistaa tietosi ja osaamisesi.

Huolelliseen valmistautumiseen kuuluu myös omien akkujen lataaminen ja ulkoisesta olemuksesta huolehtiminen. Pyri siis lepäämään hyvin ennen haastattelua, jotta virkeystaso ja fiilis pysyy hyvänä. Selvitä missä haastattelu pidetään ja miten pääset paikalle. Jätä itsellesi hyvin aikaa, jotta ehdit tarpeen tullen hengähtää hetken ennen haastattelun alkua. Hikisenä ja myöhässä paikalle saapuva hakija ei anna parasta ensivaikutelmaa itsestään, joten älä jätä lähtöä viimetippaan.

Huolehdi myös siististä pukeutumisesta, pese ja kampaa tukkasi ja väläytä pepsodent-hymy tiskiin heti kättelyssä. Esittele itsesi, purista reippaasti kättä ja paina haastattelijoiden nimet mieleesi. Pyri olemaan luonnollinen oma itsesi, jännityksestä huolimatta. Sinun ei tarvitse vetää roolia, mutta on tärkeää jättää itsestään positiivinen kuva, joka jää haastattelijoiden mieleen. Kokonaisuus rakentuu pienistä asioista. Katso haastattelijoita silmiin, puhu selkeästi ja rauhallisesti sekä osoita sanasi sille, joka sinua puhuttelee. Haastattelussa ei ole kiire, eikä sinun tarvitse huolehtia ajankulusta. Pidä kuitenkin vastauksesi ytimekkäinä. Haastattelijat kysyvät tarvittaessa lisäkysymyksiä, mikäli kaipaavat lisätietoa.

Tsemppiä haastatteluun!

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...