Siirry sisältöön

ILMAISTA TEKEMISTÄ I Mitä jos on tylsää eikä oo rahaa?

Julkaistu 21.12.2020 - Väestöliitto
Kaikki maksaa ja mitään kivaa ei voi tehdä ilman rahaa? Tähän ajatukseen jumiutuminen saattaa estää näkemästä sellaisia vapaa-ajan aktiviteetteja, joilla ei ole hintalappua. Myös joutilaisuutta on hyvä oppia arvostamaan ja tylsyyden tunnetta sietämään.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Tylsistyttääkö? Ehkä selailet instaa, jossa muiden elämä vaikuttaa jatkuvalta jännitysnäytelmältä ja päivä toisensa jälkeen kutkuttavammalta seikkailulta – vaikka näin se ei tietenkään ole. Saatat törmätä mainoksiin, joissa myydään toinen toistaan kutkuttavampaa tekemistä ja ajanvietettä, aina extreme-lajeista lomamatkoihin. Usein tavoittelemme toistaan sykähdyttävämpi elämyksiä ja unohdamme, että joskus vähemmän voi olla enemmän. Olemme tottuneet kuluttamaan ja antamaan rahallisen arvon lähes kaikelle, minkä takia voi tulla unohtaneeksi, että kaikkea ei voi rahalla ostaa. Esimerkiksi ystävän tai perheen kanssa vietetty on ilmaista ja kuitenkin äärimmäisen arvokasta.

Vapaa-ajasta voi nauttia myös ilman rahaa

Jos ajattelemme, että mielekkäälle tekemiselle on pystyttävä antaa hintalappu, saatamme sokeutua kaikille tarjolla oleville ilmaisille aktiviteeteille. Tällöin suljemme osan mahdollisuuksista pois edes harkitsematta niitä. Ilmainen tekeminen ja tylsyys eivät ole synonyymeja. Ehkä onkin paikallaan listata joitakin ilmaisia tapoja viettää vapaa-aikaa yksin tai vaikka kavereiden kanssa.

Kuinka hyvin oikeastaan tunnet oman kotipaikkakuntasi? Tutustu paikallisiin nähtävyyksiin, tee asuinaluekävely tai selvitä paikkakunnan korkein kohta ja kipua sinne. Nappaa puhelimen kameralla kuvia matkan varrelta tai pysähdy piirtämään vaikuttava maisema. Jos kesäyöt ovat lämpimiä, voi lähteä telttailemaan ja käydä uimassa kuutamon loisteessa.

Nuorisotilat tarjoavat oivalliset puitteet tavata kavereita ja rökittää ne biliksessä. Jos sää suosii, kannattaa tutustua oman kotipaikkakunnan ulkoliikuntamahdollisuuksiin, kuten lenkkipolkuihin tai ulkokuntosaleihin. Monella paikkakunnalla järjestetään myös ilmaisia kulttuuritapahtumia, etenkin kesäisin. Museoihin pääsee yleensä ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Kirjasto – vieläkö joku käy sellaisessa? Kirjastot lainaavat kirjojen lisäksi myös ulkopelejä, kuten mölkky ja petankki. Mitä jos opettelisit uuden kielen? Kirjastosta löytyy siihenkin materiaalia puhumattakaan tuhansista muista kirjoista, joihin voi uppoutua. Voit napata hyllystä matkaoppaan ja tehdä ilmaisen nojatuolimatkan valitsemaasi kohteeseen.

Myös kotona voi kehittää ajanvietettä, jos vaikkapa sää ei houkuttele lähtemään ulos. Milloin viimeksi olet vaihtanut järjestystä huoneessasi? Entä pölyttyykö komeron nurkassa lautapelejä, jotka ovat painuneet unholaan tietokonepelien tieltä? Järjestä peli-ilta ja kutsu hyvän jengi kavereita mukaan? Voitte yhdessä koluta keittiön kaapit ja kokata löytyneistä tykötarpeista naposteltavaa peliturnauksen oheen.

Tylsyydestä voi nauttia?

Kuten aiemmin mainittiin, muun muassa some saattaa luoda illuusion siitä, ettei kenelläkään olisi elämässään tylsiä ja pitkäveteisiä hetkiä. Tosiasia on kuitenkin se, että tylsyys ja tylsistyminen kuuluvat jokaisen elämään. Elämä kaipaa kaikenlaisia tunnetiloja elämä kaipaa kaikenlaisia tunnetiloja, siis myös tylsyyttä, vapaapudotteista ja aikataulutonta aikaa.

”Aika on rahaa” lienee sanonta, jolta kukaan ei voi välttyä. Totuus on kuitenkin se, että rahaa voi tehdä lisää, mutta aikaa ei. Sen takia vapaa-aikaa ja joutilaisuutta olisi hyvä oppia arvostamaan. Kuinka rentouttavaa ja vapauttaa voikaan olla se, ettei yksinkertaisesti tarvitse tehdä yhtikäs mitään! Jos tylsistyminen käy turhauttamaan, älä pyristele sitä vastaan, vaan muista että elämään kuuluu myös tasaisemmat jaksot.

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...

Q&A: Miten toimia, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän?

Tästä osiossa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten menetellä, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän. Videolla keskitytään...