Siirry sisältöön

Näkymätön raha?

Julkaistu 18.06.2020 - Väestöliitto
Kolikot kilisevät taskuissa yhä harvemmalla, kun käteisen sijaan maksamiseen käytetään yhä useammin kortteja sekä erilaisia mobiilisovelluksia. Uusien maksamisen tapojen myötä rahasta on tullut näkymätöntä, mikä saattaa hämärtää käsityksen siitä, mihin omat varat riittävät.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Digitalisaatiossa tietoa ja tietotekniikkaa hyödynnetään toiminnan muuttamiseen tai uuden mahdollistamiseen. Sen myötä tietotekniikka on yleistynyt arkielämän toiminnoissa. Digitalisaatio tai digitalisoituminen on muuttanut myös tapoja ja mahdollisuuksia kuluttaa. Käteisen merkitys on pienentynyt nopeasti samalla kun maksamisesta on tullut helpompaa ja huomaamattomampaa. Tiesitkö, että aivot reagoivat käteisellä maksamiseen samalla tavalla kuin fyysiseen kipuun, mitä ei tapahdu kortti- tai mobiilimaksamisessa? Kuluttamisesta on siis kirjaimellisesti kivuttomampaa kuin koskaan.

Netflix, Spotify, HBO, Storytel – mitä näitä nyt on? Sovellusten kautta kuunnellaan musiikkia, katsotaan elokuvia ja televisiosarjoja sekä luetaan kirjoja. Näitä palveluita veloitetaan pääsääntöisesti kuukausimaksuina. Siten niistä tulee kiinteitä maksuja ja kuluttamisen tunne häviää. Pienistä puroista kasvaa iso joki, vai miten se meni? Pankkitilin saldo hupenee huomattavasti, kun toistuvat kuukausimaksut veloitetaan automaattisesti.

Rahan arvon hahmottaminen vaikeutuu entisestään, kun siirrytään virtuaalimaailmaan. Verkkokaupoissa ja mobiilisovelluksissa maksamisesta on usein tehty mahdollisimman huomaamatonta ja nopeaa, jolloin ihmiset eivät välttämättä muista pysähtyä harkitsemaan ratkaisuja tehdessään. Lähimaksamisen myötä kaupassa maksaminen käy silmänräpäyksessä korttia vilauttamalla. Mobiilisovelluksilla on mahdollista maksaa bussilippu tai vaikkapa Hese-ateria. Verkko-ostosten aikakaudella raha on yhä useammin virtuaalista, mikä helposti hämärtää rahankäyttöä ja johtaa kuluttamaan yli varojensa.

Vaan piileepä mobiilisovelluksissa myös ominaisuuksia, joita hyödyntämällä voi seurata ja suunnitella omaa kuluttamista ja rahankäyttöä. Esimerkiksi monet pankit ovat kehittäneet sovelluksiaan niin, että ne lähettävät reaaliaikaisesti ilmoituksen aina kun tililtä tapahtuu veloitus. Sovelluksissa voi myös monesti tarkastella, kuinka ostokset jakautuvat eri luokkiin itse määrittelemällä aikavälillä. Penno on tutustumisen arvoinen sovellus, jossa itselleen voi laatia budjetin sekä kirjata ylös tulot ja menot. Sovellukset voivat siis olla myös apuna rahankäytön hahmottamisessa ja näkyväksi tekemisessä.

Vaikka lompakko onkin siirtynyt taskusta puhelimeen, on syytä muistaa, ettei tilin kate ole rajaton. Virtuaalinen raha on rahaa siinä missä kolikotkin, joten pysähdy harkitsemaan ennen kuin liipaiset sovelluksen maksupainiketta tai tilaat uuden kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun.

Lähteet:

https://www.kkv.fi/opettajalle_vanha/2-kuluttamisen-digitalisoituminen-synnyttaa-uusia-osaamistarpeita/#k1

https://muntalous.fi/wp-content/uploads/2019/12/Puhu-rahasta-opas-5.-painos-web.pdf

https://tieke.fi/digi-digi-digi/

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen Massimaisteri-verkkokurssi

Tule mukaan Poikien Puhelimen Massimaisteri-verkkokurssille ja voita 1000 €! Massimaisteri on tarkoitettu kaikille 13-18-vuotiaille nuorille....

POIKAST I Aleksi Rantamaa, puhutaanko hetki somesta?

Mikä meitä vetää someen ja kuinka siitä voi tulla ammatti? Poikastissa keskustellaan somen moniulotteisista ilmiöistä toimittaja-juontaja...

Viiltelevän nuoren kohtaaminen chatissa

Tästä tehtävästä saat tehtävästä saat konkreettisia työkaluja siihen, miten kohdata ja tukea nuorta, joka oireilee viiltelemällä.