Siirry sisältöön

Tarkastusmaksu, pitääkö se maksaa?

Julkaistu 04.06.2020 - Väestöliitto
Ilman lippua, eli niin sanotusti pummilla matkustaminen, saattaa houkutella hypätessä vaikkapa metroon tai raitiovaunuun, joissa lippua ei tarvitse näyttää kuljettajalle. Myös hajamielisyyden takia lippu saattaa jäädä ostamatta, mutta lopputulos on kuitenkin sama, mikäli tarkastaja lippua kysyy: 80 euron tarkastusmaksu (HSL).
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Tarkastusmaksu peritään henkilöltä, joka matkustaa ilman lippua joukkoliikennevälineessä, kuten bussissa, junassa, raitiovaunussa tai metrossa. Tarkastusmaksumääräyksen tekee matkalippujen tarkastaja. Kyseessä ei ole sakko, vaikka sanaa kuulee käytettävän tarkastusmaksusta puhuttaessa. Sakko on valtiolle maksettava rahallinen rangaistus rikoksesta. Tarkastusmaksu on puolestaan hallinnollinen rikemaksu, joka maksetaan joukkoliikennetoimijalle.

Jos jäät kiinni niin sanotusti housut kintuissa, lipuntarkastaja kirjoittaa sinulle tarkastusmaksumääräyksen, eli laskun. Mikäli et maksa laskua viikon kuluessa, voi siitä koitua vakavia seurauksia. Tarkastusmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia, mikä tarkoittaa sitä, ettei niistä lähetetä maksumuistutuksia, vaan ne siirtyvät suoraan oikeudelliseen perintään, mikäli niitä ei maksa määräajassa.

Ulosottovirasto käsittelee perittäväksi siirtyneet tarkastusmaksut. Aluksi velallista lähestytään vireilletuloilmoituksella, mutta mikäli velkaa ei vielä tässäkään vaiheessa maksa, ryhdytään sitä perimään ulosottotoimin. Kun ulosottovirasto käsittelee alaikäisen velkaa, asiasta ilmoitetaan maistraattiin. Maistraatti selvittää lapsen vanhemmilta miksi alaikäinen on joutunut maksuvelvolliseksi. Jos vanhemmat eivät hoida lapsen velkaa, lapselle voidaan tarvittaessa määrätä ulkopuolinen edunvalvoja selvittämään tilannetta.

Ulosottoviranomainen pyrkii menettelyllään auttamaan alaikäistä velallista hoitamaan asiansa, mutta mikäli oljenkorsi jää siitä huolimatta käyttämättä, ovat seuraukset kauaskantoisia. Jos velan maksamatta jättäminen johtaa tilanteen kärjistymiseen niin pitkälle, ettkä se päätyy ulosmitattavaksi, ollaan jo suhteellisen syvällä suossa. Aikaa siitä, kun tarkastaja on lätkäissyt laskun käteen, on tässä kohtaa saattanut kulua jopa vuosi.

Mitä ulosotto sitten tarkoittaa alaikäisen kohdalla? Sitä, että hoitamattomiin velkoihin törmää silloin, kun täysi-ikäisyyden mittari näyttää 18-vuotta. Tavallisimmin ulosmittaus tehdään palkasta tai muusta toistuvasta tulosta. Sosiaaliavustukset, kuten opinto- tai asumistuki, eivät kuitenkaan ole ulosottokelpoisia. Käytännössä ulosottomies vie siivun palkastasi niin kauan, että maksamaton velka on kuitattu. Mitä pidempään velka on ulosotossa, sitä suurempaa korkoa se kasvaa. Pahimmillaan kulut voivat ylittää alkuperäisen tarkastusmaksun määrän.

Vaan ei siinäkään vielä kaikki! Jos velka päätyy ulosottoon, seuraa siitä myös maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa elämää monella tavalla. Se voi vaikeuttaa merkittävästi esimerkiksi vuokra-asunnon saamista, tavaroiden ostamista osamaksulla, vakuutusten saamista ja lainan hakemista. Maksuhäiriömerkintä poistuu luottotiedoista vasta muutaman vuoden jälkeen siitä, kun velka on maksettu.

ELIKKÄS, osta hyvä ihminen se lippu, kun matkustat joukkoliikenteessä!

LÄHTEET

Kuluttajaliitto

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/34224/Niemi_Reetta.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Finlex

Metro, metrojuna, ajo, pysähdys / Metro, subway, in the train, running, announcement, stopping, doors, signal, blong, running, braking by YleArkisto

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...