Siirry sisältöön

VELAT I Miten niistä selviää?

Julkaistu 24.11.2020 - Väestöliitto
Jos raha-asiat ovat solmussa tai menossa sellaiseen, ei kannata heittää hanskoja tiskiin, sillä apua on saatavilla. Talous- ja velkaongelmissa voit kääntyä joko Takuusäätiön tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojan puoleen.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Aikaisemmin tässä videosarjassa kerroimme millaiset syyt voivat johtaa maksuvaikeuksiin ja ylivelkaantumiseen sekä siitä, millaisia seurauksia niillä mahdollisesti on (linkki). Viimeistään silloin, kun velkojen hoitamisen jälkeen rahat eivät riitä arjen perusmenoihin, kuten vuokraan, sähkölaskuun, puhelin- ja nettikuluihin tai ruokaostoksiin, on syytä pysähtyä arvioimaan oman talouden tilanne. Mitä aikaisemmin taloudellisiin ongelmiin havahtuu, sitä helpompaa niiden ratkaiseminen on.

Rahahuolien ja ylivelkaantumisen kanssa ei tarvitse jäädä yksin, sillä apua on saatavilla. Kuntien oikeusaputoimistot tarjoavat ilmaista talous- ja velkaneuvontaa, jossa autetaan taloudellisen kokonaistilanteen kartoittamisessa ja talouden suunnittelussa. Takuusäätiön maksuton Velkalinja ja Kysy rahasta-chat vastaavat rahahuoliin liittyviin kysymyksiin ja ohjaavat eteenpäin saamaan apua ja löytämään ratkaisuja. Näiden yhteystiedot löydät tekstin lopusta.

Erilaisiin tilanteisiin erilaiset ratkaisut

Kokonaistilanteen huolellinen kartoittaminen on keskeistä, kun talous- ja velkaongelmiin etsitään ratkaisuja – kuinka paljon velkaa on ja kuinka paljon pystyt lyhentämään niitä nykyisellä maksukyvylläsi. Aluksi on syytä olla yhteydessä alkuperäisiin velkojiin ja sopia heidän kanssaan maksusuunnitelmasta. Jos olet luottokelpoinen voit neuvotella pankin kanssa matalakorkoisesta lainasta, jolla maksaa korkeakorkoiset kulutusluotot pois, mikäli sinulla sellaisia on.

Jos olet saanut hoitamattomista veloista maksuhäiriömerkinnän ja menettänyt luottotietosi, pankki ei todennäköisesti myönnä sinulle lainaa ilman takausta, mutta voit hakea sellaista Takuusäätiöltä. Ehtona kuitenkin on, että voit osoittaa sinulla olevan tarpeeksi tuloja velan lyhentämiseen laina-aikana. Sama ehto pätee sosiaaliseen luottoon, jota noin kolmekymmentä kuntaa myöntää asukkailleen. Sosiaalisen luoton määrä vaihtelee kuntakohtaisesti, mutta on enintään 15 000 euroa.

Ulosotto voi olla helpotus

Edellisessä videossa käsittelimme ulosottoa, jolla tarkoitetaan oikeudellista perintää, jossa tuomioistuimen tekemän yksipuoleisen tuomion myötä maksamattomia velkoja lyhennetään palkasta tai muusta säännöllisestä tulosta. Se on toimiva tapa maksaa velat pois, jos velkoja ei ole kohtuuttoman paljon tuloihin verrattuna. Velkojen siirtyminen ulosotto voi olla jopa helpotus, sillä se katkaisee velkakierteen ja asioiden hoito yksinkertaistuu, kun velat ovat tällöin yhdessä paikassa.

Jos mikään edellä mainituista ratkaisuista ei tule kysymykseen velkaongelmien ratkaisussa, voi tuomioistuimelta hakea velkajärjestelyä. Se on tarkoitettu ihmisille, joiden maksukyky ei riitä kaikkien velkojen maksamiseen. Sen saamiseksi oman elämäntilanteen tulisi olla vakiintunut. Velkajärjestelyssä velkoja maksetaan oman maksukyvyn mukaan tavallisesti kolmesta viiteen vuotta ja loput, maksamatta jääneet velat saa anteeksi. Edellä mainittu kunnallinen talous- ja velkaneuvonta auttaa velkajärjestelyn hakemisessa.

Solmuun mennessään raha-asiat voivat aiheuttaa ahdistusta ja viedä yöunet. Tilanne voi tuntua toivottomalta, jos sen kanssa jää yksin. Talous- ja velkaongelmiin on saatavilla apua, joten se kannattaa ottaa vastaan ratkaisua etsiessä. Kuten muistakin elämään liittyvistä kriiseistä, myös talouskriiseistä on mahdollista päästä yli.

https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/talous_ja_velkaneuvonta.html

https://www.takuusaatio.fi/hae-apua

https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/ratkaisuja-velkaongelmiin

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...