Siirry sisältöön

Artikkelit

Artikkelit ovat kirjoitettuja tekstisisältöjä, jotka järjestöjen asiantuntijat ovat tuottaneet. Artikkeleita voi seuloa kohderyhmän tai aihealueen mukaan.

Pääsääntö on, että synnytyssairaalaan voi aina olla yhteydessä, jos on epävarma olo siitä, onko synnytys käynnistynyt. Soita aina ennen lähtöäsi sairaalaan synnytysosastolle tai synnyttäjien päivystykseen. Sairaalasta saat kätilöltä lisäohjeita.
Tuottanut Väestöliitto

Lapsen nukuttaminen ulkona

Vauvoja on nukutettu kautta aikojen ulkona vaunuissa. Tapa on nykyäänkin suosittu vauvaperheissä. Ulkona nukuttamisessa tulee huomioida vauvan terveydentila, pukeutuminen sekä sääolosuhteet. Raittiissa ulkoilmassa nukuttamista voidaan suositella lähes kaikille....
Tuottanut Väestöliitto

Harjoitussupistukset

Harjoitussupistuksia voi tulla toisilla odottajilla pitkin raskautta, osalla puolestaan vasta viimeisten raskausviikkojen aikana. Kohtu harjoittelee ja valmistautuu pitkin raskautta tulevaan synnytykseen.
Tuottanut Väestöliitto
Voi olla haastavaa arvioida, milloin vauva on sairas ja tarvitsee lääkärin hoitoa. Vauvalla ei ole sanoja kertomaan vanhemmille kivusta tai sairaasta olosta, mutta vanhemman vaistoon sekä vauvan olemukseen kannattaa luottaa. Terveydenhuoltoon voi tarvittaessa...
Tuottanut Väestöliitto

Tuttipullon huolto

Tuttipullot kuuluvat monien vauvaperheiden arkeen. Pullotutin kunto kannattaa tarkistaa päivittäin tuttiosaa venyttämällä. Jos tuttiosassa on naarmuja, reikiä, hilseilyä, turpoamista tai siitä irtoaa osia vedettäessä, on se vaihdettava uuteen.
Tuottanut Väestöliitto
Rintojen saama ärsyke vauvan imiessä tiheästi viestittää synnyttäjän keholle, että sen tulee tuottaa enemmän maitoa vauvalle. Vauva ikään kuin tilaa etukäteen itselleen lisää maitoa.
Tuottanut Väestöliitto
vauvan silmien puhdistus

Vauvan silmien hoito

Vastasyntyneen silmät puhdistetaan päivittäin sekä tarvittaessa muutenkin. Vauvoille tyypillinen kyynelkanavien ahtaus saa silmät herkästi vetistämään ilman, että kyseessä on silmätulehdus.
Tuottanut Väestöliitto

Tutin käyttö

Tutin käyttö on tavallista suomalaisissa lapsiperheissä. Alle vuoden ikäisellä lapsella voi olla voimakas imemisen tarve, jolloin rinnalla olo ei riitä sitä tyydyttämään. Tuttia voidaan käyttää lasta rauhoittamaan, esimerkiksi puettaessa.
Tuottanut Väestöliitto
Äidinmaito on kallisarvoista ravintoa, jota ei kannata heittää hukkaan. Äidinmaito säilyy oikein käsiteltynä pakasteessa puolisen vuotta, josta sitä voi tarvittaessa sulattaa käyttöön. Maidolle voi olla käyttöä, jos esimerkiksi lääkekuurin vuoksi ei...
Tuottanut Väestöliitto
Lasten erillaiset rokkotaudit
Suurin osa rokkotaudeista on lähes hävinnyt kansallisen rokoteohjelman ansiosta. Osaan rokkotaudeista ei kuitenkaan ole rokotetta, artikkelissa käsitellään tyypillisimpiä lapsilla esiintyviä rokkotauteja.
Tuottanut Väestöliitto
Lataa lisää