Siirry sisältöön

Artikkelit

Artikkelit ovat kirjoitettuja tekstisisältöjä, jotka järjestöjen asiantuntijat ovat tuottaneet. Artikkeleita voi seuloa kohderyhmän tai aihealueen mukaan.

Olet lämpimästi tervetullut sivustolle etsimään vastauksia, ja ehkä löytämään kysymyksiä kanssamme intersukupuolisuudesta.
Tuottanut Intersukupuolisten ihmisoikeudet Isio ry
itkevä vauva

Vierastaminen

Useimmilla vauvoilla tulee vierastamiskausi, jolloin kaikki uudet tai harvoin tavatut ihmiset jännittävät. Vauva on tällöin oppinut erottamaan tutut vieraista, mikä on psyykkisen ja sosiaalisen kehityksen aikaansaama ilmiö. Se miten voimakasta vierastaminen on...
Tuottanut Väestöliitto
Vaikean kokemuksen ja hankalien tunteiden keskellä voi tuntua siltä, ettei tilanteesta voi selvitä. Kaikenlaisista seksuaalisuutta haavoittavista kokemuksista voi toipua ja päästä eteenpäin.
Tuottanut Väestöliitto
Keskellä nainen, katse sivuun käännettynä, tausta pimeä. Sivuilta kädet kurottavat naista kohti.
Suuri osa ihmisistä on kohdannut seksuaalista häirintää tavalla tai toisella. Seksuaalisen häirinnän kokemusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Apua ja tukea on saatavilla tapahtuneen herättämien ajatusten ja tunteiden käsittelemiseksi.
Tuottanut Väestöliitto
Henkilö istuu kädet ristissä edessään
Elämässä voi olla tilanteita, jolloin itse käyttäytyy tahallisesti tai tahattomasti tavalla, joka rikkoo toisen ihmisen rajoja. Jokainen pystyy oppimaan mokistaan, ja muuttamaan käytöstä yhä paremmin toiset huomioon ottavaksi.
Tuottanut Väestöliitto
Kaksi henkilöä makaa maassa ja katsoo toisiaan hymyillen. Henkilöt muodostavat käsillään sydämen välilleen.
Omat rajat auttavat kertomaan muille, millä tavalla haluaa tulla kosketetuksi, kohdatuksi ja kohdelluksi. Rajoista kommunikoiminen on tärkeää, jotta muut tietävät, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja mihin olet valmis suostumaan.
Tuottanut Väestöliitto
Kuvassa henkilö näyttää kämmentään kameralle ja viestii "seis".

Miten tunnistan omat rajani?

Omat rajat ovat osa seksuaalioikeuksia, joiden mukaan jokaisella on oikeus keholliseen koskemattomuuteen ja oikeus päättää omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Omien rajojen tunnistaminen on tärkeää oman hyvinvoinnin, onnellisuuden ja jaksamisen...
Tuottanut Väestöliitto
Tyttöoletettu tummatukkainen ja vaaleaihoinen henkilö katsoo junaraiteelle päin. Hänen kasvoillaan on miettiväinen ilme. On keväinen sää.
Kun huomaat ettei toinen halua seksiä samalla tavalla kuin sinä, olet tunnistanut rajan seksin suhteen. Rajan tunnistaminen on hieno asia! Kieltäytyminen seksistä voi herättää hankalia tunteita, joita on tärkeää oppia käsittelemään ja ilmaisemaan tavalla,...
Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.
Tuottanut Väestöliitto
Vaalea miesoletettu ja ruskea naisoletettu keskustelevat. Naisoletetun ilme ja eleet vaikuttavat siltä, ettei miesoletettu ymmärrä tai naisoletettu yrittää vääntää jotain rautalangasta.
Ihminen voi viestiä rajoistaan monin eri tavoin. Rajan ilmaisu ei läheskään aina ole sanallista, vaan kehonkieli, ilmeet, eleet ja ääni ovat keskeisessä roolissa rajojen ilmaisussa.
Tuottanut Väestöliitto
Lataa lisää