Siirry sisältöön

Miten löytää kesätyöpaikka?

Julkaistu 26.02.2020 - Väestöliitto
Pohdi, millaisista töistä ja mistä alasta olet kiinnostunut, mutta ole ennakkoluuloton ja hae rohkeasti monenlaisia töitä. Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian vuoden alussa – haku on kuumimmillaan tammikuusta maaliskuuhun.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Internet ja sosiaalinen media ovat nousseet tärkeiksi rekrytointikanaviksi perinteisten medioiden rinnalle ja työnhakuprosessi on siirtynyt vahvasti nettiin. Tutki kotipaikkakuntasi nettisivuja, TE-toimiston sivuja ja tutki sosiaalisesta mediasta ilmoituksia esimerkiksi #rekry #kesäduuni #kesätyö -hashtageilla.

Kaupungeilla, kunnilla ja seurakunnilla on perinteisesti tarjolla paljon kesätyöpaikkoja esimerkiksi liikuntapaikkojen hoitoon, puistojen, hautausmaiden ja toimipisteiden kunnostukseen ja siistimiseen sekä matkailijoiden palveluihin ja neuvontaan. Kannattaa tarkistaa lisäksi erilaisten järjestöjen ja kesäleirien työpaikat. Myös joihinkin yrityksiin on mahdollista päästä kesätöihin jo alaikäisenä. Kesätyöpaikka voi löytyä myös rekrytointitapahtumasta, joita esimerkiksi Ohjaamot järjestävät (lue lisää: https://ohjaamot.fi).

Edellä mainittujen lisäksi ei pidä unohtaa piilotyöpaikkoja, jotka löytyvät suhteiden tai avointen hakemusten kautta. Kysy tutuilta työpaikoista. Jos olet ollut aiemmin TET-harjoittelussa tai kesätöissä, ota yhteyttä työnantajaasi – saatat olla etulyöntiasemassa kesätyöläisiä palkatessa. Pyydä myös kavereitasi vinkkaamaan, mistä he ovat löytäneet töitä.

Jos tietty työnantaja tuntuu kiinnostavalta, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, onko siellä töitä tarjolla. Voit kysyä kesätöitä suoraan työnantajalta tai jättää avoimen hakemuksen. Joskus paikan päällä vierailu voi olla hyvä idea. Jos paikalla ei satu olemaan rekrytoinnista vastaavaa henkilöä, kysy keneen voisit olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostissa, tai voisitko tulla käymään uudestaan toinen päivä. Käymällä paikan päällä saat heti hyvän kontaktin työnantajaan ja jäät varmasti henkilön mieleen.

Osassa kunnista on käytössä kesäseteli tai kesätyöseteli, joka on kaupungin myöntämä noin 300 euron arvoinen avustus, jonka ideana on helpottaa nuorten työllistymistä ensimmäisiin kesätyöpaikkoihin. Kesäsetelit jaetaan kaupungista riippuen n. 15-18 -vuotiaille nuorille, jotka ovat astumassa työelämään. Kaupunki korvaa työnantajalle työntekijän palkasta setelin arvon verran. Kukin kaupunki jakaa vuosittain eri määrän seteleitä. Kesätyösetelillä työllistyessä työpäiviä on oltava yleensä vähintään 10. Näistä saatava palkka on kaupungista riippuen n. 350-450 euroa. Mikäli työ kestää pidempään, on palkka myös suurempi tehtyjen työtuntien mukaisesti. Käytännöt ja aikataulut kannattaa googlata oman kaupungin osalta, jotta tietää oikean menettelytavan.

Yksi vaihtoehto ensimmäiseksi kesätyöpaikaksi on Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu, joka on nuorille suunnattu kahden viikon mittainen palkallinen harjoittelu. Palkka kahdesta viikosta on yhteensä 350 euroa. (Lue lisää täältä: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo…)

Oikealla asenteella pääsee kesätyönhaussa jo pitkälle, ei paikkaa aina yrityksistä huolimatta löydy. Kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa ja paikkakunnasta riippuen paikkoja on tarjolla rajallisesti – kaikille halukkaille ei yksinkertaisesti paikkaa löydy. Kokemuksen kartuttaminen työnhausta kannattaa kuitenkin aina ja siitä viisastuneena on hyvä lähteä kesätyöpaikan etsintään uudelleen taas seuraavana vuonna. Jos kesätyöpaikka ei lohkea, voi vaikka kysyä naapurilta, olisiko hän valmis maksamaan palkkion ruohonleikkuusta. Onnea kesätyöpaikan kalasteluun!

Linkkejä työnhakuun:

https://kesaduuni.org/

https://duunitori.fi/tyopaikat/suomi/…

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyon…

https://ohjaamot.fi/etusivu

https://www.kunkoululoppuu.fi/

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...