Siirry sisältöön

SÄÄSTÖVINKIT I Näin säästät massia!

Julkaistu 13.08.2020 - Väestöliitto
Käytännössä säästäminen tarkoittaa sitä, että tuloja on enemmän kuin menoja, jolloin näiden erotuksen voi laittaa säästöön. Pienillä arjen valinnoilla, voit säästää pitkän pennin vuodessa. Eri säästövinkit toimivat eri ihmisille, yhdelle on helppo luopua energiajuomista, toinen taas tykkää pyöräilemisestä.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Myös motivaatio säästämiseen vaihtelee yksilöllisesti siinä, missä joku säästää pahan päivän varalle, jollain on kirkkaana mielessä jonkin unelman, kuten lomamatkan toteuttaminen. Karsimalla kuluttamista säästyy rahan lisäksi myös ympäristö. Seuraa budjetistasi mihin rahasi kuluvat ja mistä kuluista voit nipistää.

Kokeilemalla voit löytää itsellesi sopivan tavan säästää. Tässä muutama kokeilemisen arvoinen säästövinkki:

Suosi pyöräilyä

Jos matka määränpäähän ei ole kovin pitkä ja sää suosii, niin mikset hyppäisi pyörän selkään? Joukkoliikenteen lipuista voi vuoden aikana kertyä huomattava menoerä, josta voit karsia suosimalla pyöräilyä.

Vältä heräteostoksia

Tee aina ostoslista ja pitäydy siinä. Kauppaan ei kannata lähteä nälkäisenä, koska silloin on helppo sortua ostamaan kaikkea, jota sillä hetkellä tekee mieli. Hyödynnä tarjoukset ja kun otat oman repun matkaan, voit jättää muovipussin ostamatta.

Syö kouluruoka aina, kun se on mahdollista

Moni ostaa kaupasta eväitä ja snäcksejä, vaikka saisivat kouluruoan ilmaiseksi taikka puoli-ilmaisen opiskelijalounaan. Jos ostat keskimäärin vaikkapa yhden Pringles-purkin viikossa, kuluu niihin vuodessa yhteensä noin 100€.

Hanki tarvittavat opiskelijakortit

Esimerkiksi VR:llä ja Matkahuollolla on kortti, joilla matkustaminen on opiskelijalle edullisempaa. Lisäksi jollain opiskelijakorteilla saa alennusta esimerkiksi erilaisista nettikaupoista sekä elokuvateattereista.

Eroon kallista tottumuksista

Usein rahat kuluvat pieniin ”turhuuksiin”, joita ilman voisit elää, mutta jotka tuovat hetken mielihyvää. Jos juot viikossa keskimäärin kuusi ES:ää, voit säästää vuodessa noin 140€, jos jätät ostamatta joka kolmannen.

Osta käteisellä

Rahan menoa voi olla helpompi hahmottaa käyttämällä käteistä. Päätä ennen ostoksille lähtemistä, kuinka paljon saat tuhlata kyseiseen kauppareissuun ja varaa käteistä vain sen verran mukaan. Muista kuitenkin tarkistaa veloittaako pankkisi käteisnostoista palvelumaksun.

Suosi käytettyä

Kavereiden kanssa voi vaihtaa vaatteita, joihin on kyllästynyt ja saada tällä tavalla itselleen uusia vaatteita tilalle. Shoppaile kirppareilla! Voit myös tienata rahaa myymällä vaatteita ja muuta irtaimistoa somen kierrätysryhmissä ja nettikirpputoreilla.

Kokkaile kotona

Ulkona syöminen on helppo ja nopea ratkaisu, mutta tulee tyyriiksi pitkällä juoksulla. Jos syöt Big Mac-aterian keskimäärin kerran viikossa, kuluu sinulla siihen vuodessa yhteensä noin 400€. Kotona kokkailu on edullisempaa ja sitä voi tehdä yhdessä kavereiden kanssa.

Laita pieni summa sivuun kuukausittain

Kymmenen euroa kuussa tekee jo 120 euroa vuodessa. Pienimmät kolikot voi laittaa säästöpurkkiin. Jos saat kerralla isomman summan rahaa, kuten palkan, laita siitä suhteessa isompi siivu sivuun.

Suoratoistopalveluiden karsiminen

Jos tilaat useampaa suoratoistopalvelua samanaikaiseksi, niiden yhteenlaskettu kuukausiveloitus voi tulla kalliiksi. Esimerkiksi pelkästään HBO Nordicin tilaus maksaa vuodessa noin 130€. Muista ilmaisen katseluajan jälkeen peruuttaa tilaus, jos et käytä palvelua!

Harkitse, mikä operaattori ja liittymätyyppi sopii sinun käyttöösi parhaiten

Jos puhelinlaskut karkaavat käsistä, harkitse siirtymistä prepaid-liittymään. Puheluiden ja tekstareiden sijaan kannattaa suosia ilmaisia sovelluksia, kuten WhatsAppia.

Pidä silloin tällöin ”älä osta mitään” -viikko

Haasta kaverit mukaan!

 

Säästämiselle kannattaa asettaa realistiset tavoitteet. Vaikka kuukausittainen tavoite ei kokonaisuudessaan täyttyisikään, on hyvä muistaa, että jokainen säästetty sentti on kotiin päin!

Lähteet:

https://www.kunkoululoppuu.fi/viisi-vinkkia-saastamiseen/

https://www.tat.fi/tietopankki/miten-saastaa-rahaa/

 

 

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...

Q&A: Miten toimia, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän?

Tästä osiossa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten menetellä, jos keskustelu nuoren kanssa ei tunnu etenevän. Videolla keskitytään...