Siirry sisältöön

Verot, miksi niitä pitää maksaa?

Julkaistu 07.05.2020 - Väestöliitto
Yhteiskunta tarvitsee rahaa, jotta se voi ylläpitää toimintojaan. Moni yhteiskunnan tarjoama palvelu tai toiminto vie rahaa yhteiskunnan kirstusta ja veroilla sitä kirstua täydennetään. Moni palvelu, jota saattaa pitää itsestäänselvyytenä, kustannetaan verovaroin.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Suomessa veroja on kerätty ensimmäisen kerran jo rautakaudella. Verotus alkoi kuitenkin yleistymään Suomen alueella vasta 1200-luvulla, kun katolinen kirkko alkoi keräämään veroja. Suomen ollessa Ruotsin vallan alla, veroja kannettiin Ruotsin kuninkaalle, kirkolle ja paikalliselle hallinnolle. Verojen maksulla kansalaiset ”vuokrasivat” tilukset ja maat aatelisilta tai kuninkaalta suoraan. Nykyään valtion veroasioita hoitaa verohallinto -niminen viranomainen.

Mutta mitä kaikkea sitten veroilla tehdään? Kuten edellä on mainittu, niin veroista kustannetaan kaikille kansalaisille kuuluvia palveluita. Suomessa ei tarvitse maksaa siitä, että käy koulua, koska se maksetaan verorahoista. Suomessa ei tarvitse maksaa isoja sairaalalaskuja, koska ne kustannetaan verorahoista. Lisäksi verorahoja käytetään erilaisiin tukijärjestelmiin. Esimerkiksi lapsilisät, eläkkeet ja toimeentulotuki kustannetaan verorahoista. Näin taataan se, että kaikilla yhteiskunnan jäsenillä on oikeus peruspalveluihin ja turvalliseen elämään. Myös Suomen koulutusjärjestelmä on rakennettu verovaroilla niin, että kaikille taataan ilmainen ja laadukas peruskoulutus. Veroilla myös ohjataan kuluttajien käyttäytymistä. Hyvä esimerkki on tupakkavero. Se on korkea, koska tupakkaa polttavista ihmisistä koituu todennäköisesti kustannuksia sairaanhoidolle, niin niitä kustannuksia saadaan alas verottamalla tupakkatuotteita.

Tavallisella kaduntallaajalla verojen maksu näkyy siinä, että palkasta menee aina automaattisesti verot palkanmaksun yhteydessä. Kun aloittaa työt uudessa työpaikassa, tulee kyseisen työnantajan palkanlaskijalle toimittaa verokortti, jotta palkanlaskija pystyy vähentämään verot palkasta. Verokortin saa kätevästi tilattua sähköisesti vero.fi palvelusta! Verokortista selviää veroprosentti, jonka mukaan työpaikan palkanlaskija tietää, kuinka paljon palkasta veroja pidätetään. Jos verokorttia ei ole, on pidätys silloin 60 %. Jos veroja onnistuu maksamaan liikaa, niin ne palautetaan sitten ensi vuoden verotuspäätöksessä veronpalautuksina! On myös hyvä tietää, että Suomessa verotus on progressiivinen. Se tarkoittaa sitä, että veroprosentti nousee veron perusteena olevan rahasumman kasvaessa. Tuloverotuksessa progressiivinen vero tarkoittaa, että suurituloisilla on korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla.

Lisäksi verojen maksaminen näkyy, kun teet ostoksia. Ostamistasi tuotteista maksetaan aina niin sanottu arvonlisävero, eli alv. Arvonlisäverolla ohjataan myös ihmisten ostokäyttäytymistä, kuten haittaveroillakin. Yleinen arvonlisävero on 24 %, mutta esimerkiksi elintarvikkeiden alv on vain 14 %. Tällä on haluttu taata se, että elintarvikkeiden hinta on hieman alhaisempi.

Miten verot näkyvät tavallisen kansalaisen arjessa? Melkein aina kun raha vaihtaa omistajaa tai käyttää jotain palvelua, verojen maksu on tosiasia. Kun saat palkkaa, maksat siitä veroja. Kun ostat kaupasta tavaroita, maksetaan niistä arvonlisäveroa. Vuonna 2017 Suomessa veroja maksettiin yhteensä 65 miljardia euroa! Näillä varmistetaan se, että valtiolla riittää rahat pyörittämään yhteisiä palveluita. Lisäksi yritykset maksavat veroja tuotoistaan. Myös luterilaisella- sekä ortodoksisella kirkolla on myös veronkanto-oikeus. Siksi jompaankumpaan uskontokuntaan kuuluvat maksavat niin sanottua kirkollisveroa. Palkasta siis vähennetään kunnallinen vero-osuus, joka on keskimäärin suomessa 19,97 % sekä kirkollisveron osuus, joka on keskimäärin 1,39 %.

On myös tärkeää muistaa, että verovaroista kustannetaan myös erilaisten kriisien hoitaminen, kuten vaikka koronan aiheuttama sellainen. Kun yhteiskunnan normaalitila häiriintyy, niin silloin valtio sekä kunnat pyrkivät ylläpitämään yhteiskuntarauhan. Esimerkiksi yrityksille jaettavat tuet, jotta ne pystyisivät jatkamaan toimintaansa, on kustannettu verovaroista.

Monesti kuulee, että veroista vain valitetaan ja niistä puhutaan negatiiviseen sävyyn. Mutta monesti ihmiset unohtavat kaiken positiivisen mitä veroilla on saatu aikaiseksi. Siksi verojen maksaminen on tärkeää ja jokaisen kansalaisen velvollisuus!

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...