Siirry sisältöön

Mitä ehkäisystä pitäisi tietää?

14.10.2018 klo 17:26 - Tuottanut Väestöliitto
Seksissä voidaan ehkäistä esimerkiksi seksitautien tarttumista ja raskauden alkamista. Tähän on erilaisia keinoja kuten erilaiset kondomit, suuseksisuojan ja hormonaalisten ehkäisytapojen käyttö. Ehkäisyn aloittaminen ei edellytä gynekologista tutkimusta. Keskeytetty yhdyntä, lämmön mittaaminen tai niin sanottujen varmojen päivien laskeminen itse, app:lla tai tietokoneella ei ole luokiteltu luotettaviksi ehkäisymenetelmiksi.

Seksitautien ehkäisy

Kaikessa seksissä, jossa henkilöiden eritteet ja limakalvot ovat kosketuksissa toisiinsa, on periaatteessa seksitaudin tarttumisen mahdollisuus. Jos ei ole ollut seksiä kenenkään kanssa aiemmin, ei voi olla seksitautiakaan.

Jos sinulla on seksiä muidenkin kuin itsesi kanssa ja haluat suojautua seksitaudeilta, kannattaa seksissä käyttää aina kondomia/suuseksisuojaa. Jos käytössä on seksivälineitä, niiden puhdistamiseen ja suojaamiseen tulee kiinnittää myös ohjeiden mukaista huomiota. Anaaliseksissä ehkäisymenetelmän käyttö on järkevää muistaa aina, sillä suolistobakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia muualle kehoon joutuessaan.

Jos ehkäisyä ei käytetä, tai jos sen käyttö epäonnistuu, kannattaa mennä seksitautitesteihin. Käymällä seksitautitesteissä saa tiedon omasta seksitautistatuksesta – eli siis siitä, onko itsellä jokin tauti vai ei. Myös kumppaneiden vaihtuessa seksitautitesteissä kannattaa käydä säännöllisesti.

Raskaudenehkäisy

Jos raskaus ei ole toiveissa, jokaisessa penis-emätinyhdynnässä on syytä käyttää jotain raskaudenehkäisymenetelmää. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, sillä se suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Se on myös helpoin hankkia.

Hormonia sisältäviä raskaudenehkäisymenetelmiä on monia erilaisia. Tällä hetkellä niitä on tarjolla henkilöille, joilla on kohtu ja munasarjat. Itselle sopiva ehkäisymenetelmä löytyy keskustelemalla asiasta hoitajan tai lääkärin kanssa. Voit myös tutustua erilaisiin ehkäisymenetelmiin ehkäisynetti-nettisivuilla.

Luotettavin tapa suojautua sekä raskaudelta että seksitaudeilta on tuplaehkäisyn käyttäminen. Tuplaehkäisyllä tarkoitetaan raskauden hormonaalista ehkäisyä (esim. e-pillerit) ja kondomia/suuseksisuojaa.

Jos raskaudenehkäisyn käyttöön liittyy ongelmia tai tapahtuu unohdus, kannattaa turvautua vielä jälkiehkäisyyn. Jälkiehkäisytabletin teho on huonompi kuin muiden ehkäisymenetelmien, joten sitä ei kannata käyttää säännöllisenä raskaudenehkäisymenetelmänä, kun tarjolla on luotettavampiakin raskaudenehkäisytapoja.

Jos haluat keskustella lisää ehkäisystä, voit varata ajan terveydenhoitajalle tai lääkärille terveysasemalle. Tarkempia ohjeita oman asuinkuntasi käytännöistä saat kouluterveydenhuollosta, asuinkuntasi verkkosivuilta tai soittamalla terveysasemalle.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 15.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...