Siirry sisältöön

Mitä anaaliseksi on?

12.10.2018 klo 14:14 - Tuottanut Väestöliitto
Anaaliseksi kannattaa aloittaa tutustumalla omaan peräaukkoon ja sen toimintaan. Toisen henkilön kanssa anaaliseksiä harrastaessa kommunikoiminen ja molempien tuntemusten huomioonottaminen on tärkeää.

Anaaliseksissä saadaan seksuaalista nautintoa peräaukkoa ja sen seutua hyväilemällä. Se voi tapahtua esimerkiksi nuolemalla, hieromalla tai työntämällä sormen, peniksen tai seksivälineen peräaukkoon. Anaaliseksistä voi nauttia itsetyydytyksessä tai yhdessä seksikumppaneiden kanssa. Peräaukkoon tapahtuvaa yhdyntää sanotaan anaaliyhdynnäksi. Anaaliyhdynnästä voit lukea lisää täältä.

Kondomin, suuseksisuojan ja kertakäyttöhanskojen käyttäminen ei ole ollenkaan liioiteltua anaaliseksissä. Seksitautien lisäksi myös suolistobakteerit tarttuvat siinä. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia. Peräaukon ja suolen huuhtelu ennen anaaliseksiä vähentää uloste- ja hajuhaittoja, mutta ei estä bakteereja tarttumasta.

Ehkäisymenetelmä, esimerkiksi kondomi, tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan kesken seksin, esimerkiksi anaaliseksistä suuseksiin.

Peräsuolesta puuttuu luontainen liukaste, jota erittyy esimerkiksi peniksestä tai emättimen seinämistä kiihottumisen yhteydessä. Runsas liukuvoiteen käyttö onkin todella tarpeen anaaliseksissä, sillä se suojaa peräaukon seutua esimerkiksi hankaukselta. Vesi- ja silikonipohjaiset liukuvoiteet sopivat parhaiten yhteen lateksisen kondomin kanssa.

Peräaukon seudussa on paljon hermotusta, minkä vuoksi anaaliseksi voi tuntua seksuaalisesti hyvältä. Samasta syystä anaaliseksi voi sattua. Rauhallisuus, varovaisuus, kiihottuneisuus ja tuntemusten kunnioittaminen ovatkin tärkeitä myös anaaliseksissä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Hivpoint. Anaaliseksin ABC (pdf). : https://hivpoint.fi/wp-content/uploads/2016/12/AnaaliABC105x148_2017_nettiversio.pdf

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...