Siirry sisältöön

Mitä anaaliseksi on?

12.10.2018 klo 14:14 - Tuottanut Väestöliitto
Anaaliseksi kannattaa aloittaa tutustumalla omaan peräaukkoon ja sen toimintaan. Toisen henkilön kanssa anaaliseksiä harrastaessa kommunikoiminen ja molempien tuntemusten huomioonottaminen on tärkeää.

Anaaliseksissä saadaan seksuaalista nautintoa peräaukkoa ja sen seutua hyväilemällä. Se voi tapahtua esimerkiksi nuolemalla, hieromalla tai työntämällä sormen, peniksen tai seksivälineen peräaukkoon. Anaaliseksistä voi nauttia itsetyydytyksessä tai yhdessä seksikumppaneiden kanssa. Peräaukkoon tapahtuvaa yhdyntää sanotaan anaaliyhdynnäksi. Anaaliyhdynnästä voit lukea lisää täältä.

Kondomin, suuseksisuojan ja kertakäyttöhanskojen käyttäminen ei ole ollenkaan liioiteltua anaaliseksissä. Seksitautien lisäksi myös suolistobakteerit tarttuvat siinä. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia. Peräaukon ja suolen huuhtelu ennen anaaliseksiä vähentää uloste- ja hajuhaittoja, mutta ei estä bakteereja tarttumasta.

Ehkäisymenetelmä, esimerkiksi kondomi, tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan kesken seksin, esimerkiksi anaaliseksistä suuseksiin.

Peräsuolesta puuttuu luontainen liukaste, jota erittyy esimerkiksi peniksestä tai emättimen seinämistä kiihottumisen yhteydessä. Runsas liukuvoiteen käyttö onkin todella tarpeen anaaliseksissä, sillä se suojaa peräaukon seutua esimerkiksi hankaukselta. Vesi- ja silikonipohjaiset liukuvoiteet sopivat parhaiten yhteen lateksisen kondomin kanssa.

Peräaukon seudussa on paljon hermotusta, minkä vuoksi anaaliseksi voi tuntua seksuaalisesti hyvältä. Samasta syystä anaaliseksi voi sattua. Rauhallisuus, varovaisuus, kiihottuneisuus ja tuntemusten kunnioittaminen ovatkin tärkeitä myös anaaliseksissä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Hivpoint. Anaaliseksin ABC (pdf). : https://hivpoint.fi/wp-content/uploads/2016/12/AnaaliABC105x148_2017_nettiversio.pdf

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...