Siirry sisältöön

Miten pääsee lääkäriin?

08.04.2019 klo 13:24 - Tuottanut Väestöliitto
Lääkäriajan voi varata terveysasemalta, yksityiseltä lääkäriasemalta, koulu-, opiskelu- tai työterveyshuollosta.

Oman asuinkuntasi terveysasema on paikka, josta voit varata lääkäriajan tai tiedustella siihen liittyviä käytäntöjä. Terveysasemalle voi ottaa yhteyttä soittamalla ja usein asuinkunnan verkkosivuiltakin löytyy tietoa palveluihin hakeutumisesta. Chat-neuvonta on yleistymässä terveysasemien palveluvalikoimassa, josta asiaa voi myös tiedustella. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriajan varaamiseen huoltajilta tai koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalta.

Terveysaseman palvelut ovat alle 18-vuotiaille ilmaisia. Sen sijaan yksityisten lääkäriaseman palvelut ovat maksullisia kaikille. Yksityisten lääkäriasemien hinnoista kannattaa ottaa selvää jo aikaa varatessa.

Päivystysaikaan (esim. yöllä ja viikonloppuisin) terveysasemien palvelutarjontaa usein supistetaan ja keskitetään päivystyspisteisiin. Päivystyksessä hoidetaan kiireelliset ja välittömästi hoitoa vaativat asiat. Oman asuinkuntasi päivystyksestä saat tiedot kunnan verkkosivuilta tai puhelinneuvonnasta. Yksityisten lääkäriasemien päivystysaukioloajat vaihtelevat ja parhaiten tiedon siitä saa soittamalla lääkäriasemalle tai verkkosivuilta.

Milloin lääkäriin pitäisi hakeutua?

Lääkärin kanssa voi keskustella mistä tahansa huolta herättävästä asiasta terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Joskus oma huoli ja avuntarve voi syntyä hyvinkin nopeasti esimerkiksi rajujen oireiden vuoksi. Toisinaan asia voi olla sellainen, josta on harmia vähän tai se häiritsee silloin tällöin. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos jokin asia askarruttaa tai kun haluaa varmistua, että kaikki on kunnossa.

Terveysasemilla myös hoitajat tekevät hoidon arviointia ja saattavat lähettää asiakkaan esimerkiksi laboratoriokokeisiin ennen lääkärin vastaanottoa tai ohjaavat suoraan oikean työntekijän luokse. Näin säästyy sekä asiakkaan että lääkärin aikaa. Myös lääkäri ohjaa asiakkaan tarvittaessa eteenpäin toisen työntekijän luokse, jos hän ei ole itse oikea henkilö auttamaan asiakasta.

Tavallisia seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä syitä lääkärin vastaanotolle hakeutumiseksi

  • epäily seksitaudista tai raskaudesta
  • aiemmasta poikkeavat tuntemukset ja oireet esimerkiksi sukuelimissä: kirvelyä, kutinaa, poikkeavaa vuotoa, näppylöitä, haavaumia tai kipuja
  • seksiin liittyvä kysymykset ja pulmat, kuten kivun tunne seksissä tai erektiovaikeus
  • keho ja sen toimintaan liittyvät kysymykset, kuten ahdas esinahka tai kuukautisiin liittyvät pulmat
  • ehkäisyn hankkiminen ja siihen liittyvistä vaihtoehdoista keskusteleminen
  • sukupuoliristiriita oman kokemuksen ja syntymässä määritetyn sukupuolen välillä
  • seksuaalinen väkivalta.

Kirjoittajat: Väestöliiton nuorten palvelujen asiantuntijat

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perustietoa raskaudenkeskeytyksistä

Tällä luennolla kuulet perustietoa liittyen raskaudenkeskeytyksiin. Seuraavan noin 30 minuutin aikana käsitellään yleisimpiä tapoja, joilla ei...

Kuinka aborttiprosessi etenee?

Tällä luennolla kuulet kuinka aborttiprosessi etenee ja mitä siinä tapahtuu.

Seksuaalisuus chat 13.4.2023

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin,...