Siirry sisältöön

Miten pääsee lääkäriin?

08.04.2019 klo 13:24 - Tuottanut Väestöliitto
Lääkäriajan voi varata terveysasemalta, yksityiseltä lääkäriasemalta, koulu-, opiskelu- tai työterveyshuollosta.

Oman asuinkuntasi terveysasema on paikka, josta voit varata lääkäriajan tai tiedustella siihen liittyviä käytäntöjä. Terveysasemalle voit ottaa yhteyttä soittamalla ja usein oman hyvinvointialueen verkkosivuiltakin löytyy tietoa palveluihin hakeutumisesta. Chat-neuvonta tai sähköinen yhteydenottolomake on yleistymässä terveysasemien palveluvalikoimassa, joilla asiaa voit myös tiedustella. Näissä palveluissa tarvitset usein mahdollisuuden sähköiseen tunnistautumiseen. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriajan varaamiseen huoltajilta tai työ-, koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalta.

Terveysaseman palvelut ovat alle 18-vuotiaille ilmaisia. Sen sijaan yksityisten lääkäriaseman palvelut ovat maksullisia kaikille. Yksityisten lääkäriasemien hinnoista kannattaa ottaa selvää jo aikaa varatessa.

Päivystysaikaan (esim. yöllä ja viikonloppuisin) terveysasemien palvelutarjontaa usein supistetaan ja keskitetään päivystyspisteisiin. Päivystyksessä hoidetaan kiireelliset ja välittömästi hoitoa vaativat asiat. Oman asuinkuntasi päivystyksestä saat tiedot hyvinvointialueen verkkosivuilta tai puhelinneuvonnasta. Päivystysluonteisissa asioissa voit hakeutua lähimmälle päivystystä hoitavalle toimipisteelle, vaikka et olisikaan omassa kotikunnassasi.  Yksityisten lääkäriasemien päivystysaukioloajat vaihtelevat ja parhaiten tiedon siitä saa soittamalla lääkäriasemalle tai verkkosivuilta.

Milloin lääkäriin pitäisi hakeutua?

Lääkärin kanssa voi keskustella mistä tahansa huolta herättävästä asiasta terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Joskus oma huoli ja avuntarve voi syntyä hyvinkin nopeasti esimerkiksi rajujen oireiden vuoksi. Toisinaan asia voi olla sellainen, josta on harmia vähän tai se häiritsee silloin tällöin. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos jokin asia askarruttaa tai kun haluaa varmistua, että kaikki on kunnossa.

Terveysasemilla myös hoitajat tekevät hoidon arviointia ja saattavat lähettää asiakkaan esimerkiksi laboratoriokokeisiin ennen lääkärin vastaanottoa tai ohjaavat suoraan oikean työntekijän luokse. Näin säästyy sekä asiakkaan että lääkärin aikaa. Myös lääkäri ohjaa asiakkaan tarvittaessa eteenpäin toisen työntekijän luokse, jos hän ei ole itse oikea henkilö auttamaan asiakasta.

Sähköisesti lääkäriin hakeutumisen tarvetta voit arvioida valtakunnallisen Omaolo digipalvelun kautta. Omaolo digipalveluun pääset tästä linkistä. Omaolo digipalvelu vaatii sähköisen kirjautumisen. Osalla kunnissa on käytössä sähköisen ajanvarauksen mahdollisuus Omaolo digipalvelun kautta.

Tavallisia seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä syitä lääkärin vastaanotolle hakeutumiseksi

  • epäily seksitaudista tai raskaudesta
  • aiemmasta poikkeavat tuntemukset ja oireet esimerkiksi sukuelimissä: kirvelyä, kutinaa, poikkeavaa vuotoa, näppylöitä, haavaumia tai kipuja
  • seksiin liittyvä kysymykset ja pulmat, kuten kivun tunne seksissä tai erektiovaikeus
  • keho ja sen toimintaan liittyvät kysymykset, kuten ahdas esinahka tai kuukautisiin liittyvät pulmat
  • ehkäisyn hankkiminen ja siihen liittyvistä vaihtoehdoista keskusteleminen
  • sukupuoliristiriita oman kokemuksen ja syntymässä määritetyn sukupuolen välillä
  • seksuaalinen väkivalta.

Kirjoittajat: Väestöliiton nuorten palvelujen asiantuntijat

Artikkeli päivitetty 13.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat alle 29-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille ja pareille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat alle 29-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille ja pareille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat alle 29-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille ja pareille. Chatissa voit keskustella koulutetun...