Siirry sisältöön

Mikä on hormonikierukka?

27.04.2022 klo 16:07 - Tuottanut Väestöliitto
Hormonikierukka on raskauden ehkäisymenetelmä, jonka saa kolmeksi, viideksi tai jopa kahdeksaksi vuodeksi kerrallaan. Hormonikierukka ei siis suojaa seksitautitartunnoilta.

Lääkäri tai hoitaja asettaa hormonikierukan kohtuun vastaanotolla. Se voidaan asettaa missä vain kuukautiskierron vaiheessa, mutta kuukautisten aikaan sen asetus on kivuttomin. Hormonikierukka voidaan asettaa niin synnyttämättömille kuin synnyttäneille kohdullisille. Hormonikierukoita on kolmea eri vahvuutta ja markkinoille tulleet ns. minihormonikierukat ovat olleet nuorten suosiossa. Minihormonikierukat ovat kooltaan hieman pienempiä ja sisältävät hormonia vähemmän.

Hormonikierukalla on todella hyvä ehkäisyteho, mutta poiston yhteydessä tulee muistaa raskauden mahdollisuus, mikäli on harrastanut seksiä ilman kondomia viimeisen viikon aikana. Ennen kierukan poistoa on hyvä ottaa jo toinen ehkäisymenetelmä käyttöön ellei toiveissa ole raskaus. Kierukan poiston voi tehdä tehtävään koulutettu hoitaja tai lääkäri. Poisto on usein kivuttomampi kuin kierukan asetus.

Hormonikierukka vaikuttaa paikallisesti kohdussa eli sen sisältämää keltarauhashormonia ei juuri erity verenkiertoon. Paikallisen ehkäisyvaikutuksen ansiosta oma hormonitoiminta pysyy muuttumattomana. Tämän vuoksi hormonikierukan sivuvaikutukset ovat moneen muuhun valmisteeseen verrattuna pienempiä.

Kierukan keltarauhashormoni saa kohdun limakalvon lepotilaan ja vaikuttaa näin kohdun limakalvoon ohentaen sitä. Tällöin kuukautisvuodot vähenevät ja voivat jäädä joillain kokonaan pois. Ohuempi limakalvo on kohdulle parempi kuukautiskipujen kannalta, koska ohuempana se supistelee vähemmän eikä näin ollen aiheuta niin paljoa kipuja.

Hoitona hormonikierukkaa käytetäänkin esimerkiksi runsaisiin kuukautisiin ja kuukautiskipuihin.

Myös endometrioosin ja adenomyoosin aiheuttamien kipujen hoitoon voidaan käyttää hormonikierukkaa.

Mahdollisina haittavaikutuksina voi esiintyä ensimmäisten kuukausien aikana esimerkiksi tiputteluvuotoa, turvotusta, päänsärkyä, ihon tai hiusten rasvoittumista ja rintojen arkuutta. Haittavaikutukset usein helpottavat ensimmäisten kuukausien jälkeen.

Hormonikierukan vuosittaisista kontrolleista on luovuttu ja hormonikierukan voi käydä tarvittaessa tarkastamassa esimerkiksi ehkäisyneuvolassa silloin, jos sen käyttöön liittyy ongelmia tai itselle nousee huoli asiasta. Hormonikierukan kohdunkaulalle tulevat langat voivat joskus häiritä penis-emätin yhdynnässä, mutta näitä lankoja on mahdollista lyhentää esimerkiksi ehkäisyneuvolan vastaanotolla, joten sen vuoksi kierukkaehkäisystä ei kannata luopua.

Hormonikierukka kuuluu useassa kunnassa maksuttoman ehkäisyn piiriin nuorilla. Oman kuntasi maksuttoman ehkäisyn tilanteen voit tarkastaa täältä.

 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty: 15.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...