
Mikä on hormonikierukka?
Lääkäri tai hoitaja asettaa hormonikierukan kohtuun vastaanotolla. Se voidaan asettaa missä vain kuukautiskierron vaiheessa, mutta kuukautisten aikaan sen asetus on kivuttomin. Hormonikierukan poisto tehdään mieluiten kuukautisten aikana.
Hormonikierukalla on todella hyvä ehkäisyteho, mutta poiston yhteydessä tulee muistaa raskauden mahdollisuus, mikäli on harrastanut seksiä ilman kondomia viimeisen viikon aikana.
Hormonikierukka vaikuttaa paikallisesti kohdussa eli sen sisältämää keltarauhashormonia ei juuri erity verenkiertoon. Paikallisen ehkäisyvaikutuksen ansiosta oma hormonitoiminta pysyy muuttumattomana.
Kierukan keltarauhashormoni saa kohdun limakalvon lepotilaan ja vaikuttaa näin kohdun limakalvoon ohentaen sitä. Tällöin kuukautisvuodot vähenevät ja voivat jäädä joillain kokonaan pois. Ohuempi limakalvo on kohdulle parempi kuukautiskipujen kannalta, koska ohuempana se supistelee vähemmän eikä näin ollen aiheuta niin paljoa kipuja.
Hoitona hormonikierukkaa käytetäänkin esimerkiksi runsaisiin kuukautisiin ja kuukautiskipuihin.
Myös endometrioosin ja adenomyoosin aiheuttamien kipujen hoitoon voidaan käyttää hormonikierukkaa.
Mahdollisina haittavaikutuksina voi esiintyä ensimmäisten kuukausien aikana esimerkiksi tiputteluvuotoa, turvotusta, päänsärkyä, ihon tai hiusten rasvoittumista ja rintojen arkuutta.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto