Siirry sisältöön

Mikä on suuseksisuoja?

Julkaistu 12.11.2018 - Väestöliitto
Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä, niin suuseksiä antavalle kuin vastaanottavallekin osapuolelle. Siksi suuseksissä kannattaa käyttää suuseksisuojaa.
Tuottanut Väestöliitto

Seksitaudin voi saada sukuelinten tai  suun limakalvolta. Lähes kaikki tuntemamme seksitaudit tarttuvat myös suun kautta limakalvokontaktissa. Ainut keino suojautua on käyttää myös suuseksissä kondomia tai suuseksisuojaa.

Peniksen päällä suuseksisuojana toimii kondomi, joka rullataan peniksen päälle samalla tavoin kuin ennen yhdyntää. Jos lateksinen kortsu maistuu epämiellyttävältä, voit kokeilla myös erilaisia makukondomeja tai makuliukuvoiteita.

Kun suuseksiä annetaan pimpille tai peräaukon seudulle, kannattaa käyttää joko erillistä suuseksisuojaa tai tehdä sellainen itse kondomista.

Suuseksisuoja eli nuolemissuoja levitetään niin, että se peittää häpyhuulet, klitoriksen, emättimen aukon sekä välilihan ja/tai peräaukon alueen.

Suuseksisuojat on lateksista valmistettuja liinoja. Valmiit suuseksisuojat ovat silkkimäisen ohuita, hieman paksumpia kuin kondomi. Ne ovat kuitenkin isompia ja siksi helppokäyttöisempiä kuin kondomista leikattava suuseksisuoja. Uudempana vaihtoehtona on myös suuseksisuoja, jonka voi pukea joko suuseksin antajalle maskin tapaan tai ottavalla osapuolelle kuin alushousut. Nämä suuseksisuojat ovat valmistettuja lateksittomasta materiaalista ja sopivat myös lateksiallergiasta kärsiville.

Elmukelmu ei ole luotettava suuseksisuoja sillä sitä ei ole siihen puuhaan tarkoitettu. Kelmu voi venyä ja mennä helposti rikki.

Suuseksisuojat ovat kertakäyttöisiä ja käytön jälkeen suuseksisuoja tulee hävittää talousjätteen mukana.

Käytä suuseksisuojan kanssa vesipohjaista tai silikonista liukuvoidetta (öljypohjaista ei suositella). Laita liukuvoidetta sille puolelle joka jää sukuelimiä vasten. Tämä helpottaa suuseksisuojan paikallaan pysymistä.

Valmiita suuseksisuojia voi ostaa erotiikkaliikkeistä, netistä ja hyvin varustelluista apteekeista.

Koska suuseksisuojia ei vielä valitettavasti löydy joka kaupasta tai edes joka apteekista, on yhtenä vaihtoehtona askarrella sellainen itse kondomista.

Näin teet kondomista suuseksisuojan

  1. Avaa kondomipakkaus ja rullaa kondomi auki.
  2. Leikkaa saksilla kondomin päässä oleva huppu eli siemennestesäiliö pois.
  3. Leikkaa avattu kondomi auki niin, että siitä tulee suorakaiteen muotoinen liina.
  4. Levitä näin tehty suuseksisuoja vulvan/peräaukon päälle, ja alue on valmis ottamaan vastaan nautintoa molempien osapuolien kannalta turvallisesti.

Muistathan kertoa seksitautitesteissä millaista seksiä sinulla on ollut. Jos olet harrastanut suojaamatonta suuseksiä, otetaan näytteet myös suun ja nielun alueelta.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty 9.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...