Siirry sisältöön

Mikä on suuseksisuoja?

Julkaistu 12.11.2018 - Väestöliitto
Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä, niin suuseksiä antavalle kuin vastaanottavallekin osapuolelle. Siksi suuseksissä kannattaa käyttää suuseksisuojaa.
Tuottanut Väestöliitto

Suuseksissä voi saada klamydian, tippurin, kupan, herpeksen ja papilloomaviruksen.

Peniksen päällä suuseksisuojana toimii kondomi, joka rullataan peniksen päälle samalla tavoin kuin ennen yhdyntää. Jos lateksinen kortsu maistuu epämiellyttävältä, voit kokeilla myös erilaisia makukondomeja tai makuliukuvoiteita.

Kun suuseksiä annetaan pimpille tai peräaukon seudulle, kannattaa käyttää joko erillistä suuseksisuojaa tai tehdä sellainen itse kondomista.

Suuseksisuoja eli nuolemissuoja levitetään niin, että se peittää häpyhuulet, klitoriksen, emättimen aukon sekä välilihan ja/tai peräaukon alueen.

Suuseksisuojat on lateksista valmistettuja liinoja. Valmiit suuseksisuojat ovat silkkimäisen ohuita, hieman paksumpia kuin kondomi. Ne ovat kuitenkin isompia ja siksi helppokäyttöisempiä kuin kondomista leikattava suuseksisuoja.

Elmukelmu ei ole luotettava suuseksisuoja sillä sitä ei ole siihen puuhaan tarkoitettu. Kelmu voi venyä ja mennä helposti rikki.

Suuseksisuojat ovat kertakäyttöisiä mutta jos seksikumppani ei vaihdu, voit käyttää samaa suojaa uudelleen, kunhan merkitset suojaan (vaikka tussilla) kumpi puoli on ollut sukuelimiä / sukuelintä päin.

Käytä suuseksisuojan kanssa vesipohjaista liukuvoidetta (se ei haurastuta lateksia). Laita liukkaria sille puolelle joka jää sukuelimiä vasten. Tämä helpottaa suuseksisuojan paikallaan pysymistä.

Valmiita suuseksisuojia voi ostaa erotiikkaliikkeistä, netistä ja hyvin varustelluista apteekeista.

Koska suuseksisuojia ei vielä valitettavasti löydy joka kaupasta tai edes joka apteekista, on yhtenä vaihtoehtona askarrella sellainen itse kondomista.

Näin teet kondomista suuseksisuojan

  1. Avaa kondomipakkaus ja rullaa kondomi auki.
  2. Leikkaa saksilla kondomin päässä oleva huppu eli siemennestesäiliö pois.
  3. Leikkaa avattu kondomi auki niin, että siitä tulee suorakaiteen muotoinen liina.
  4. Levitä näin tehty suuseksisuoja vulvan/peräaukon päälle, ja alue on valmis ottamaan vastaan nautintoa molempien osapuolien kannalta turvallisesti.

Muistathan kertoa seksitautitesteissä millaista seksiä sinulla on ollut. Jos olet harrastanut suojaamatonta suuseksiä, otetaan näytteet myös suun ja  nielun alueelta.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus chat 13.4.2023

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin,...

Testaa medialukutaitosi seksistä!

Seksistä tarjotaan monenlaista tietoa mediassa, ja omaa kykyä arvioida tiedon luotettavuutta voi kehittää! Tunnistatko, minkälaiseen tietoon voi...