Siirry sisältöön

Miten kondomia käytetään?

20.11.2018 klo 15:36 - Tuottanut Väestöliitto
Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen, ennen kuin sitä tarvitsee seksitilanteessa kumppanin kanssa.

Kondomin käyttöä on tärkeää harjoitella. Näin opit sen, miltä kondomi tuntuu, kuinka se toimii ja mihin suuntaan se rullautuu.  Kokeilemalla kondomina omaan penikseen, hahmotat myös sen koon. Oman kokoisen ja omalle penikselle sopivan kondomin löydät kokeilemalla. Löydät tietoa oikeanlaisen kondomin valitsemiseen täältä.

Kondomin käyttöä voi harjoitella itsetyydytyksessä jäykistyneen peniksen päälle, tai rullaamalla sen sormien tai vaikka banaanin päälle. Emättimeen/peräsuoleen laitettavan kondomin sujuva käyttö vaatii usein enemmän harjoittelua.

Kondomin voi myös halkaista ja käyttää suuseksisuojana peräaukon ja/tai häpyhuulten, klitoriksen ja emättimen aukon päällä.

Kondomia voi käyttää myös suuseksisuojana. Silloin kondomista leikataan pois sen kärki (spermasäiliö). Sen jälkeen se leikataan halki pitkittäin, niin että kondomista tulee pieni liina. Suuseksi tehdään liinan läpi.

Kondomi asetetaan peniksen päälle silloin, kun se on täydessä erektiossa. Liian varhaisessa vaiheessa sen rullaaminen paikalleen on vaikeaa.

Kondomi tuotteena

Kondomit ovat kertakäyttöisiä. Virukset, bakteerit ja siemenneste eivät lähde kondomista pesemällä. Kondomeja käytetään yksi kerrallaan, sillä useampi kondomi päällekkäin aiheuttaa kitkaa, joka saa kondomin liukumaan pois tai rikkoutumaan.

Ennen käyttöä on syytä myös tarkistaa kondomin viimeinen käyttöpäivämäärä, koska vanha kondomi ei enää välttämättä suojaa yhtä tehokkaasti. Kondomia säilytetään kuivassa ja viileässä paikassa. Kondomit vanhenevat lämmön vaikutuksesta ja ne voivat kadottaa joustavuutensa ja siten mennä rikki. Mutta niiden käytölle saunassa ei ole esteitä. Paras paikka kondomisäilytykselle on kuivassa, huoneenlämpöisessä paikassa, missä ne eivät altistu hankauksille, teräville esineille tai rypistymiselle.

Kumista valmistetun kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaisia liukuvoiteita. Öljypohjaiset liukasteet haurastuttavat kumia. Lateksittomat, muovista tai hartsista valmistetut kondomit kestävät myös öljypohjaisia liukuvoiteita.

Näin asetat peniksen päälle rullattavan kondomin

  1. Aukaise pakkaus varovasti.
  2. Tarkista kondomin rullaussuunta.
  3. Vedä esinahka terskan taakse ja aseta kondomi terskan päälle.
  4. Purista kondomin päässä olevan pussi tyhjäksi ilmasta.
  5. Rullaa kondomi peniksen tyveen saakka.

Näin laitat paikoilleen emättimeen/peräsuoleen asetettavan kondomin (naisten kondomin)

  1. Aukaise pakkaus varovasti.
  2. Suorista kondomi.
  3. Purista kondomin sisempi rengas kasaan viedessäsi sitä sisään. Anaaliyhdynnässä renkaan voi halutessaan poistaa.
  4. Vie kondomi niin pitkälle sisään emättimeen kuin pystyt, yhtä tai kahta sormea apuna käyttäen.
  5. Aseta ulompi rengas niin, että kondomi peittää häpyhuulet ja klitoriksen tai peräaukon seudun.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia on päivitetty 9.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?