Gå till innehållet

Vad borde du veta om prevention?

11.02.2022 klo 08:28 - Producerat av Befolkningsförbundet
Människor, relationer och sätten att ha sex varierar stort. Alla har rätt att få kunskap och råd om tryggt sex utgående från sina egna behov.

Känslan av trygghet då man har sex föds ofta av att man känner att partnern är lyhörd för och respekterar ens gränser och självbestämmanderätt. Alla har också rätt att ändra sig och avstå från sex eller avbryta det i vilket skede som helst. För sexuella handlingar krävs alltid samtycke. 

Utöver att sex grundar sig på ens egen vilja och på frivillighet, kan också användningen av preventivmedel ofta öka njutningen och känslan av trygghet i sex. 

Att skydda sig mot könssjukdomar 

I allt sex där människors sekret och slemhinnor kommer i kontakt finns det i princip en risk för att bli smittad med en könssjukdom. Om du inte har haft sex med någon kan du inte heller ha en könssjukdom. 

Om du har sex också med andra än dig själv och vill skydda dig mot könssjukdomar ska du alltid använda kondom/slicklapp (oralsexskydd). Om ni använder sexleksaker ska de rengöras och skyddas enligt anvisningarna. Vid analsex är det förnuftigt att alltid komma ihåg kondomen, för tarmbakterierna kan orsaka infektioner om de hamnar annanstans i kroppen.  

Om du inte använt kondom eller om något gått fel med den är det bra att testa sig för könssjukdomar. På så sätt får du reda på din status, det vill säga om du har någon sjukdom eller inte. När du byter sexpartner lönar det också att testa sig regelbundet. 

Att förhindra graviditet 

Om du inte vill bli gravid finns det orsak att alltid använda någon preventivmetod vid penis-vaginalsamlag.  Den första metoden är ofta kondom, för den skyddar mot både graviditet och könssjukdomar. Kondomer är också lättast att skaffa. 

Det finns flera olika preventivmedel som innehåller hormon. De finns för tillfället att få för personer som har en livmoder och äggstockar. Genom att diskutera med en hälsovårdare eller läkare kan du hitta den preventivmetod som passar dig bäst. 

Om du har problem med att använda prevention eller har glömt den, är det bra att använda akut-p-piller, som också kallas dagen-efter-piller eller ångerpiller. Deras effekt är sämre än de andra preventivmedlens och är därför avsedda för nödsituationer. 

Det bästa sättet att skydda sig mot både oönskad graviditet och könssjukdomar är att använda dubbel prevention. Med det menar man hormonell prevention av graviditet (t.ex. p-piller) och kondom/slicklapp. 

Om du vill diskutera mera när det gäller prevention kan du beställa tid hos en hälsovårdare eller läkare på hälsostationen. Du får närmare anvisningar om hur du ska gå till väga i din hemkommun av skolhälsovården, på kommunens webbplats eller genom att ringa hälsostationen. 

Skribenter: Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt till integritet

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att påverka

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...