Siirry sisältöön

Mihin voi mennä seksitautitesteihin?

14.10.2018 klo 17:13 - Tuottanut Väestöliitto
Seksitautinäytteitä otetaan muun muassa terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla. Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkunnan seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemalle tai hyvinvointialueen verkkosivuilta. Osassa kuntia myös kotitestaus on mahdollinen.

Jos kondomi tai suuseksisuoja rikkoutuu tai unohtuu käyttää seksitilanteessa, heti seuraavana päivänä ei kannata seksitautitesteihin hakeutua. Silloin testitulokset eivät ole vielä luotettavia. Aikaisin mahdollinen luotettava näyte voidaan ottaa 5 vuorokauden kuluttua seksitilanteesta, jolloin klamydia- ja tippuritartunta voivat käydä ilmi näytteistä, muut seksitaudit tätä myöhemmin.

Seksitautinäytteitä otetaan kaikilta muun muassa terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla. Seksitautien testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten oman asuinkunnan käytännöistä saat parhaiten tietoa soittamalla terveysasemalle tai oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta. Myös opiskelija- ja työterveyshuollon kautta voi päästä seksitautitesteihin. Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot löytyvät yleensä oppilaitosten verkkosivuilta. Korkeakouluopiskelijoille opiskeluterveydenhuollon palveluista vastaa YTHS. YTHS tarjoaa mahdollisuuden myös etätestaukseen klamydia- ja tippurin osalta. Lue lisää seksitautitestauksesta YTHS:llä.

Seksitavat, siis se minkälaista seksiä on ollut, vaikuttaa näytteenottamiseen. Jos on ollut esimerkiksi suuseksiä, näytteet tulisi ottaa nielusta oikean tuloksen saamiseksi. Jos työntekijä ei kysy sinulta erilaisista seksitavoista, voit ottaa ne itse puheeksi. Voit siis myös itse pyytää testien ottamista oikeista paikoista.

Seksitautitestit terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla eivät maksa mitään, eikä niihin ole ikärajaa.

Seksitautistestausta sukupuolitautien poliklinikoilla

Yliopistosairaaloiden yhteydessä toimii myös sukupuolitautien poliklinikoita, joihin voi hakeutua seksitautitesteihin. Näiden poliklinikoiden käytännöt vaihtelevat, joten tarkemmat tiedot aukioloajoista ja testeihin hakeutumisesta voit lukea sukupuolitautien poliklinikoiden omilta verkkosivuilta. Useimmat hoitopaikat suosittelevat ensin tekemään valtakunnallisen digitaalisen Omaolo arvion, jonka perusteella sinut ohjataan tarvittaessa näytteenottoon tai saat ohjeet ajanvarausta varten. Omaolon digipalveluun pääset tästä linkistä. 

Seksitautitestit yksityisellä lääkäriasemalla ovat maksullisia

Seksitautitesteihin voi hakeutua myös yksityiselle lääkäriasemalle. Siellä seksitautitesteistä ja lääkärikäynnistä täytyy maksaa. Näytteenoton hinnastoa voi tiedustella etukäteen lääkäriasemalle soittamalla.

Seksitautien kotitestausta

Joitakin seksitauteja (mm. klamydia, tippuri ja hiv) voi testata myös kotona. Tämä mahdollisuus saattaa laskea kynnystä seksitautitestaukseen. Kotitestiä tehdessä kannattaa olla tarkkana ohjeiden kanssa oikean tuloksen saamiseksi. Jos vastaus on positiivinen eli näytteestä todetaan seksitauti, niin hoidon saamiseksi tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Matalan kynnyksen seksitautitestauspaikkoja kohdennetuille ryhmille

Huumeiden käyttäjille, seksityötä tekeville, matkailijoille tai miehille, joilla on seksiä miesten kanssa on olemassa myös omia matalan kynnyksen testauspaikkoja. Alla olevien linkkien kautta pääset tutustumaan tarkemmin näihin palveluihin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty: 13.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Nettiluento nuorille seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä.

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....