Siirry sisältöön

Miten seksitaudit tarttuu?

14.10.2018 klo 16:30 - Tuottanut Väestöliitto
Seksitaudit eivät aiheuta useinkaan näkyviä oireita. Jos seksitaudin mahdollisuus mietityttää, kannattaa käydä seksitautitesteissä.

Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Ne eivät tartu halatessa, kätellessä, ruokailuvälineistä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä.

Seksitaudeilta suojaudutaan parhaiten käyttämällä seksissä kondomia tai suuseksisuojaa, seksitavasta riippuen.  Kondomin käytöstä voit lukea lisää täältä. Jos käytössä on seksivälineitä, myös ne tulee suojata ja puhdistaa käyttöohjeiden mukaan tartunnan välttämiseksi.

Jos itsellä tai kumppanilla on ollut joskus suojaamatonta seksiä, kondomia ei kannata jättää pois seksistä ennen kuin molemmat ovat käyneet seksitautitesteissä ja niistä on vastaukset saatu.

Näytteenottajat eivät kysy seksitavasta uteliaisuuttaan

Seksitautitesteihin kannattaa hakeutua aikaisintaan viikon kuluttua suojaamattoman seksitilanteen jälkeen. Liian aikaisin otetuista näytteistä seksitautia ei välttämättä todeta, vaikka tartunnan olisikin saanut.

Seksitautitestaus tehdään virtsa-, veri- tai limakalvonäytteestä, taudista riippuen. Näytteet tulisi myös ottaa oikeasta paikasta. Jos on ollut suuseksiä, niin näytteet tulisi ottaa nielusta, eikä esimerkiksi virtsanäytteestä.

Seksitautitestejä tehdään terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla ja yksityisillä lääkäriasemilla. Seksitautien testauspaikoista lisätietoja tästä linkistä. Myös kotitestaus on mahdollista joidenkin seksitautien kohdalla. Terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus. Käynneistä ei mene automaattisesti tietoa esimerkiksi nuoren vanhemmille.

Kaikkia seksitauteja ei myöskään testata, vaan ne todetaan oireiden ilmaannuttua. Tällaisia seksitauteja ovat kondylooma ja herpes. Näiden seksitaudin tartuntaketjua on usein mahdotonta selvittää, sillä oireet voivat ilmaantua jopa vuosien kuluttua tartunnan jälkeen.

Seksitautien hoitaminen

Seksitaudeiksi laskettavia sairauksia on useita. Bakteerien aiheuttamat seksitaudit voidaan parantaa lääkkeillä. Virusten aiheuttamiin sairauksiin ei ole olemassa parantavaa lääkitystä, mutta niidenkin oireita pystytään tehokkaasti lievittämään.

Lääkitys on ilmainen mm. klamydiaan, tippuriin ja hiv-tulehdukseen. Kondylooman ja herpeksen hoitamiseen tarkoitetut lääkkeet asiakkaan tulee kustantaa itse. Jos lääkkeiden maksullisuus on ongelma, se kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

Hoidon onnistumiseksi mahdollinen kumppani tulee hoitaa samanaikaisesti. Myös seksistä tulee pidättäytyä viikon ajan lääkkeen ottamisesta. Senkin jälkeen kondomia tulisi käyttää aina jälkitarkastukseen asti, joka on 3–4 viikon kuluttua tartunnan toteamisesta.

Todetusta seksitaudista tulisi ilmoittaa aiemmille seksikumppaneille, jos mahdollista. Näin tartuntaketju saadaan katkaistua.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty 4.4.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emättimen pahanhajuinen vuoto ja pistävä haju saattaa säikäyttää. Usein pahan hajun taustalla on bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosilla...