Siirry sisältöön

Mikä on jälkiehkäisy?

08.09.2022 klo 13:15 - Tuottanut Väestöliitto
Jälkiehkäisyä käytetään tilanteissa, joissa kondomi on rikkoontunut, ehkäisynkäyttö on unohtunut tai hormonaalisen ehkäisymenetelmän käyttöön on liittynyt ongelmia. Jälkiehkäisynä voidaan käyttää kierukkaa tai jälkiehkäisytablettia.

Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan raskauden ehkäisemistä penis-emätinyhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisy voi estää tai viivästyttää ovulaatiota (jälkiehkäisypilleri) tai estää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohtuun (kierukka), mutta mikään jälkiehkäisymenetelmä ei keskeytä jo alkanutta raskautta.

Jälkiehkäisytabletti kannattaa käyttää tilanteissa, joissa raskaudenehkäisy ei onnistu tai toimi odotetulla tavalla, mutta raskaus ei ole toivottu.

Jälkiehkäisytabletti kannattaa käyttää tilanteissa, joissa raskaudenehkäisy ei onnistu tai toimi odotetulla tavalla, mutta raskaus ei ole toivottu. Jälkiehkäisy on tarpeen esimerkiksi silloin, jos:

  • kondomi luiskahtaa pois tai rikkoutuu peniksen päältä emätinyhdynnässä
  • kondomi on jäänyt emättimeen. Lue lisää artikkelista “Mitä tehdä, kun kondomi jää sisälle?”
  • penis-emätinyhdynnässä ei ole käytetty mitään ehkäisyä
  • ehkäisypillereiden, -renkaiden tai -laastareiden ym. käyttöön on liittynyt ongelmia (esimerkiksi unohtaminen, oksentaminen tai voimakas ripulointi 4 tunnin sisällä pillerin ottamisesta), eikä ole käytetty kondomia lisäehkäisynä penis-emätinyhdynnässä.

Jälkiehkäisymenetelmän hankkiminen

Jälkiehkäisynä voidaan käyttää kupari- ja hormonikierukkaa sekä jälkiehkäisytabletteja. Jälkiehkäisy toimii sitä tehokkaammin, mitä nopeammin se käytetään suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Kuparikierukka on ehkäisyteholtaan paras jälkiehkäisymenetelmä, mutta jälkiehkäisytablettien hankkiminen voi olla joissain tilanteissa helpointa.

Kuparikierukka on ehkäisyteholtaan paras jälkiehkäisymenetelmä, mutta jälkiehkäisytablettien hankkiminen voi olla joissain tilanteissa helpointa.

Jos tarvitset jälkiehkäisyä, voit ottaa yhteyttä mahdollisimman pian terveysasemalle, ehkäisyneuvolaan, opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle (maksullinen palvelu) ja kysyä, onko mahdollista saada kierukka jälkiehkäisyksi. Jos tämä ei ole mahdollista riittävän nopeasti, voit hankkia jälkiehkäisytabletit apteekista. Lue lisää avun äärelle hakeutumisesta.

Jälkiehkäisytabletin saa apteekista ilman reseptiä

Jälkiehkäisytabletti kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, sillä sen teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna. Jälkiehkäisytablettien vaikuttavan lääkeaineena voi olla joko keltarauhashormonia (levonorgestreeli) tai ulipristaalia.

Jälkiehkäisytabletti kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, sillä sen teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita on myynnissä usealla eri kauppanimellä. Apteekin henkilökunta auttaa sinua valmisteen valinnassa. Pakkaus sisältää yhden tabletin, joka tulee ottaa mahdollisimman pian ja viimeistään 72 tunnin (3 vrk) kuluessa yhdynnästä.

Toinen vaihtoehto on ulipristaalia sisältävä tabletti, joita on myös myynnissä useammalla kauppanimellä. Myös tämä valmiste tulee ottaa mahdollisimman pian ja enintään 120 tunnin (5 vrk) kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä.

Jälkiehkäisytabletin ostamiselle ei ole ikärajaa, eikä sen ostamisesta ilmoiteta huoltajille. Tarvittaessa jälkiehkäisypillerin voi käydä ostamassa myös kumppanisi tai muu läheisesi.  Jälkiehkäisytabletteja on markkinoilla kahdenlaisia valmisteita, joiden valinnassa sinua auttaa apteekin henkilökunta.

Apteekkiin saapuessa ota vuoronumero tiskille, sillä jälkiehkäisypillerin saa ostettua apteekista farmaseutin kanssa keskusteltua. Farmaseutti kartoittaa yleisesti tilannetta, jotta osataan valita oikea valmiste, sekä kertoo lääkkeestä ja sen sivuvaikutuksista. Asiakkaalle luovutetaan apteekista yksi pakkaus kerrallaan.

Jälkiehkäisypillerin voi myös tilata nettiapteekista sen jälkeen, kun olet jutella chatissa farmaseutin kanssa. Nettiapteekissa sinun on kirjauduttava apteekin palveluun ja on tärkeää huomioida, että lääke toimitetaan postitse 1–3 vuorokauden sisällä, joten kaikista nopein tapa saada jälkiehkäisyä on ostaa se apteekista. Markkinoilla olevien jälkiehkäisytablettien hinta vaihtelee 12–30 euron väliltä.

Jälkiehkäisytabletti voivat aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia, joista yleisimpiä ovat alavatsakipu, päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi. Jälkiehkäisypilleri saattaa sekoittaa myös kuukautiskiertoa ja kuukautiset saattavat alkaa muutamaa päivää odotettua aikaisemmin tai myöhemmin.

Jälkiehkäisytabletin käyttö ei vaikuta hedelmällisyyteen tai raskauden alkamisen mahdollisuuteen tulevaisuudessa. Koska jotkin lääkkeet saattavat heikentää jälkiehkäisyn tehoa, on tärkeää keskustella kaikista muista käytössä olevista tai edeltävien neljän viikon aikana käytetyistä lääkityksistä tai luontaistuotteista lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Ota huomioon jälkiehkäisytabletin käytön yhteydessä

  • Jälkiehkäisytabletin ottamisen jälkeen tulee käyttää muuta ehkäisymenetelmää, esimerkiksi kondomia, seuraavaan kuukautisvuotoon asti.
  • Jälkiehkäisytablettia ei kannata käyttää ensisijaisena ehkäisykeinona, koska sen ehkäisyteho on huono muihin ehkäisymenetelmiin verrattuna.
  • Jälkiehkäisyä voidaan käyttää missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa ja saman kierron aikana jälkiehkäisyä voidaan käyttää toistamiseen.
  • Jatkossa on syytä hankkia luotettava ja tehokas raskauden ehkäisymenetelmä. Lue lisää raskauden ehkäisymenetelmistä.

Kierukka jälkiehkäisynä

Kuparikierukkaa on käytetty jo pitkään jälkiehkäisymenetelmänä ja nyt myös hormonikierukkaa asetetaan jälkiehkäisyksi. Kierukka vaikuttaa siittiöiden liikkuvuuteen, joka haittaa munasolun hedelmöitymistä. Kierukka estää myös hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvoon. Kierukka voidaan asettaa sekä synnyttäneille että synnyttämättömille henkilöille.

Kierukan asentaminen vaatii käynnin terveydenhuollossa. Sen voi asettaa joko lääkäri tai tehtävään koulutettu muu terveydenhuollon ammattilainen. Kierukka tulee asettaa kohtuun viiden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä, jotta se toimii jälkiehkäisynä. Voit soittaa terveysasemalle, ehkäisyneuvolaan, opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle (maksullinen palvelu) ja kysyä, onko mahdollista saada kierukka jälkiehkäisyksi.

Samalla, kun tiedustelet mahdollisuutta saada kierukka jälkiehkäisynä, kannattaa kysyä myös sen hinnasta. Joissakin kunnissa kierukka kuuluu maksuttoman ehkäisyn valikoimaan, mutta ei kaikissa. Yksityisellä lääkäriasemalla kierukka täytyy maksaa aina itse, kuten myös sen asentaminen.

Jälkiehkäisyksi asetettu kierukka toimii jatkossa myös pitkäaikaisena raskauden ehkäisymenetelmänä.

Jälkiehkäisyksi asetettu kierukka toimii jatkossa myös pitkäaikaisena raskauden ehkäisymenetelmänä, jos niin halutaan. Joissain tilanteissa kierukan asetuksen yhteydessä voidaan antaa antibioottihoito tulehduksen ennaltaehkäisemiseksi.

Raskaus- ja seksitautitestit jälkiehkäisyn jälkeen

Kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti. Voit hakeutua seksitautitesteihin asian selvittämiseksi. Lue lisää seksitautitestauksesta artikkelistamme.

Myös raskaustesti kannattaa tehdä aina, jos kuukautiset myöhästyvät viikon tai enemmän jälkiehkäisyn käytön jälkeen. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Halutessasi voit tehdä raskaustestin myös kolme viikkoa jälkiehkäisyn ottamisen jälkeen, vaikka kuukautisvuoto olisi tullutkin. Sillä tavalla voit varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla. Lisätietoja raskaustestin tekemisestä saat tästä.

Jos suojaamattomasta yhdynnästä on yli viisi päivää, jälkiehkäisyä ei kannata ottaa. Tämän jälkeen on odotettava seuraavia kuukautisia. Jos ne ovat myöhässä, on syytä tehdä raskaustesti ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa. Jos kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen, etkä tiedä milloin seuraavien kuukautiset pitäisi alkaa, tee raskaustesti 3 viikon kuluttua suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Jälkiehkäisyn käytön jälkeen on hyvä ottaa yhteyttä ehkäisyneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai terveysasemalle, jotta saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Jälkiehkäisyn käytön jälkeen on hyvä ottaa yhteyttä ehkäisyneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai terveysasemalle, jotta saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän. Samalla käynnillä voidaan myös miettiä seksitauti- ja raskaustestien tarpeellisuus. Lue lisää raskauden ehkäisymenetelmän valitsemisesta artikkelistamme.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:
Käypä hoito -suositus Raskauden ehkäisy, kohta Jälkiehkäisy. Viitattu 31.10.2022.
Lääkärikirja Duodecim. Jälkiehkäisy. Viitattu 31.10.2022.

Artikkeli on päivitetty 15.3.2023.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emättimen pahanhajuinen vuoto ja pistävä haju saattaa säikäyttää. Usein pahan hajun taustalla on bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosilla...