Siirry sisältöön

Miten raskaus alkaa?

29.10.2018 klo 09:06 - Tuottanut Väestöliitto
Raskauden alkaminen vaatii toimintakykyisiä siittiöitä ja munasolun. Raskaus voi alkaa tuoreen siemennesteen päätyessä tavalla tai toisella emättimeen.

Munasarjoissa kypsyy ja irtoaa kerran kuukaudessa yksi tai useampi munasolu. Munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu keskimäärin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista, mutta etenkin nuorella kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja ovulaation tarkkaa ajankohtaa ei aina tiedä. Munasolu voi irrota munasarjasta jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista.

Munasarjasta irronnut munasolu kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun. Koko matkan ajan se on valmiina hedelmöittymään, mikäli siittiösolu osuu paikalle. Yksi siemensyöksy sisältää miljoonia siittiöitä, mutta yksi riittää munasolun hedelmöittämiseen. Lue lisää siemensyöksystä kertovasta artikkelista.

Raskaaksi ei voi tulla lakanoista, WC-istuimesta, käsisuihkusta, saunan lauteilta, kylpypyyhkeestä tai uimavedestä, vaikka niissä olisikin joskus ollut siemennestettä.

Aina kun raskauden mahdollisuus mietityttää, kannattaa selvittää se tekemällä raskaustesti ja keskustelemalla asiasta huoltajan, kouluterveydenhoitaja tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Raskaudelta voi suojautua käyttämällä aina seksissä ehkäisymenetelmää

Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää. Periaatteessa tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä se ei ole kovin yleinen raskaaksi tulemisen tapa.

Raskaus alkaa ovulaation aikaan. Sen ajankohta on käytännössä hankala luotettavasti määritellä tai tuntea. Raskaus voi alkaa myös jo muutama päivä ennen ovulaatiota tapahtuneen penis-emätinyhdynnän seurauksena, sillä siittiöt voivat elää kohdussa ja munatorvissa muutamien päivien ajan siemensyöksyn jälkeen. Jos raskaudelta halutaan siis suojautua luotettavasti, seksissä tulee käyttää aina raskaudenehkäisymenetelmää.

Raskaaksi voi tulla

  • vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneetkaan
  • ensimmäisessä penis-emätinyhdynnässä
  • jos penis-emätinyhdynnässä ei ole käytössä raskaudenehkäisymenetelmää, tai sen kanssa on ongelmia
  • vaikka ei saisikaan orgasmia
  • vaikka ei tulisi siemensyöksyä
  • huonolla tuurilla myös muussa seksikontaktissa kuin penis-emätinyhdynnässä
  • hedelmöityshoitojen avulla

Yllätysraskaus

Usein odottamatta ja yllättäen alkanut raskaus on sokki. Raskaana olevan pitää melko pian päättää raskauden jatkosta. Kun raskaus on alkanut, vaihtoehdot sen suhteen ovat

Nämä ovat isoja asioita pohdittavaksi. Usein minkään näiden päätösten tekeminen ei ole helppoa. Tämän vuoksi omista ajatuksista voi olla hyvä keskustella läheisen, kumppanin sekä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Joka tapauksessa päätöksen raskauden jatkosta tekee raskaana oleva henkilö itse.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 22.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...