Siirry sisältöön

Voiko kondomiin luottaa?

20.11.2018 klo 15:28 - Tuottanut Väestöliitto
Kondomi on luotettava ehkäisyväline oikein käytettynä. Kondomin käytössä tapahtuvat virheet alentavat sen ehkäisytehoa, samoin kuin muidenkin ehkäisymenetelmien kohdalla.

Kondomi suojaa parhaiten, kun sitä käytetään seksitilanteessa alusta loppuun saakka. Kondomia tulisi käyttää sekä emätin- ja anaaliyhdynnässä että suuseksissä, sillä seksitaudit tarttuvat kaikissa näissä tilanteissa.

Siemensyöksyn jälkeen erektio laskee nopeasti, jolloin kondomi pysyy huonosti paikoillaan peniksen päällä. Tämän vuoksi penis tulee ottaa pois esimerkiksi emättimestä, mahdollisimman pian siemensyöksyn jälkeen, kondomista kiinni pitäen. Emättimeen/peräsuoleen asetettavan kondomin kohdalla, kondomi tulee kiertää kiinni uloimman renkaan alta ja vetää varovasti pois seksin päätyttyä, jotta siemenneste ei pääse valumaan ulos.

Kondomi voi rikkoutua seksin aikana. Asian voi tarkastaa silmämääräisesti seksin jälkeen.

Jos kondomi on rikkoontunut tai liukunut pois peniksen päältä, niin on otettava huomioon seksitautien tarttumisen mahdollisuus sekä penis-emätin yhdynnässä raskauden mahdollisuus. Seksitautien testaamisesta voit lukea lisää täältä. Raskauden ehkäisyn hätäapuna voidaan käyttää jälkiehkäisyä, josta löydät lisää tietoa täältä.

Kondomin koon valintaan on hyvä kiinnittää huomiota. Peniksiä ja kondomeja on erikokoisia ja muotoisia. Sopiva kondomi lisää turvallisuutta ja nautintoa.  Sopivan kondomin valitsemisesta saat lisätietoa täältä.

Kondomin käyttöön liittyvien virheiden lisäksi, myös kondomin vääränlainen säilyttäminen voi liittyä kondomin rikkoutumiseen. Ne tulisikin säilyttää kuivassa paikassa, auringonvalolta suojattuna ja huoneenlämmössä. Liiallinen lämpö tai pakkanen haurastuttavat kumia, jolloin se rikkoutuu myös helpommin. Kumi haurastuu myös vanhetessaan, joten sen ”parasta ennen” –päivämäärä kannattaa tarkistaa ennen käyttöä.

 

Kondomin rikkoutumisen tavalliset syyt

  • kondomin ja peniksen väliin jäänyt ilma
  • terävän kynnen tai esineen osuminen kondomiin
  • kondomin venyminen kitkan johdosta (liian vähän kosteutta / liukuvoidetta yhdynnässä)
  • väärän kokoinen kondomi

 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty: 9.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...