Siirry sisältöön
Tässä jaksossa käymme läpi kurssin sisältöä yhteenvedon omaisesti. Lisäksi pääset tehtävän avulla arvioimaan tämän hetken tilannettasi ja vertaamaan sitä kurssin alussa arvioimaasi tilanteeseen. Toivottavasti tämä auttaa sinua, kun mietit mitä tekisit seuraavaksi! Lisäksi toivomme saavamme sinulta palautetta kurssista, koska se auttaa meitä kehittämään sisältöä ja toimintaamme myös jatkossa.

Kurssin ensimmäisessä jaksossa esiteltiin Koronasta kuntoon -toipumisen polkua sekä hankkeen sisältöjä, eli verkkokursseja sekä verkkovertaisryhmiä. Muista, että sisältömme on sinua varten. Luodaan yhdessä sinun omaa toipumisen polkuasi ja löydetään juuri sinulle sopivat, konkreettiset keinot tukemaan toimintakykyäsi ja toipumistasi.

Kurssin toisessa jaksossa sait lisätietoa koronan pitkittyneistä oireista sekä toipumisesta.  Pitkittyneet oireet ovat moninaisia ja luonteeltaan aaltoilevia. Vaikka oireista suurin osa ei ole vaarallisia, niin ne ovat usein työntekoa ja arkea haittaavia. On kuitenkin hyvä muistaa, että toipumista tapahtuu, vaikka se joskus kestäisikin kauemmin kuin itse toivoisi!

Kurssin kolmannessa jaksossa käsiteltiin rasituksensietoa sekä omaseurantaa. Kokonaiskuormituksen havainnointi sekä oman voinnin kuuntelu ovat avainasemassa toipumisessasi. Sopiva kuormituksen ja palautumisen suhde on olennaista, ja on tärkeää pysyä mahdollisimman aktiivisena oman voinnin sallimissa rajoissa. Perussairauksien hyvä hoitotasapaino, liikunta, uni ja lepo sekä ravitsemus ovat toipumisen peruspilareita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kurssin neljännessä jaksossa sait ohjausta turvalliseen liikkumiseen. Aktiivisuus on tärkeää, mutta uupumukseen saakka ponnistelua tulee välttää. Aktiivisuuden ja levon rytmittäminen on tärkeää, jotta palautumiselle jää aikaa eivätkä oireet pahene. Maltillinen liikkumisen aloittaminen ja lisääminen auttavat sinua oman rasitusikkunasi löytämisessä.

Kurssin viidennessä jaksossa sait vinkkejä rentoutumiseen sekä hengitysharjoituksiin. Rentoutumisella sekä tasapainoisella ja rauhallisella hengityksellä pystyt edistämään hermostosi tasapainoista toimintaa sekä palautumistasi. Itselle sopivat keinot ja harjoitukset kannattaakin ottaa osaksi jokapäiväistä arkea!

Kurssin kuudennessa jaksossa syvennyit itsellesi tärkeiden asioiden äärelle. Sairastuminen voi saada ihmisen miettimään, että mitkä lopulta ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita elämässä. Omien arvojen kirkastaminen voikin auttaa sinua priorisoimaan asioita sekä elämään itsesi näköistä elämää.

Kurssin seitsemännessä jaksossa perehdyit koronan moninaisiin terveysvaikutuksiin sekä erilaisiin tukimuotoihin, kuten vertaistukeen sekä sosiaaliturvaan. Tuen hakeminen ei aina ole helppoa, mutta se kannattaa aina. Tukea voi saada omasta lähipiiristä, vertaisilta tai terveys- ja sosiaalialan ammattilaisilta. Oman tukiverkoston luominen auttaa sinua toipumisen polullasi!

Tehtävät

Elämäsi osa-alueiden tasapaino kurssin päättyessä

Teit tämän saman tehtävän jaksossa 2. Tuolloin pohdit omaa jaksamistasi elämäsi eri osa-alueilla sekä millaisia muutoksia haluaisit tehdä omaan energian- ja ajankäyttöösi. Tee nyt sama harjoitus uudelleen ja katso, onko jokin muuttunut.

Kuvittele, että sinulla on käytössäsi sata pelimerkkiä. Ne kuvastavat energian ja ajan käyttöäsi eri elämänalueilla.

Pohdi, miten omat pelimerkkisi jakautuvat neljälle eri elämänalueelle:

  1. Ihmissuhteet (mm. kumppanisi, lapsesi, vanhempasi, sukulaiset, ystävät, työkaverit ja muut sosiaaliset kontaktit)
  2. Vapaa-aika (mm. kuinka rentoudut, otat aikaa itsellesi, hemmottelet itseäsi, harrastat tai pidät hauskaa.
  3. Työ ja opiskelu (mm. palkkatyö, ura, opiskelu ja taitojen kehittäminen
  4. Terveyden vaaliminen (mm. terveelliset elintavat, liikunta, ruokavalio, elämäntaidot, luonto, luovuus, henkisyys)

 

 

Jakautuvatko pelimerkit eri tavalla kuin silloin, kun teit tehtävän viimeksi? Mikä on muuttunut? Onko muutos tapahtunut siihen suuntaan, mitä toivoit ja suunnittelit aikaisemmin? Mistä mahdolliset muutokset mielestäsi johtuvat?

Voit edelleen pohtia, miten haluaisit aikasi ja energiasi jakautuvan eri elämän osa-alueille tästä eteenpäin. Millaisia muutoksia haluaisit vahvistaa? Mitä asioita haluaisit tehdä enemmän, mitä haluaisit tehdä vähemmän? Jaa pelimerkit kuten haluaisit niiden elämässäsi jakautuvan.

Tehtävä on mukailtu teoksesta: Pietikäinen, Arto. Kohti arvoistasi. Duodecim 2020. Alkuperäisen harjoituksen nimi: Hyödyllistä tasapainon vaalimista.

Palautekysely

Toivomme että annat meille palautetta Koronasta kuntoon -avoimesta verkkokurssista ja sen sisällöstä sekä kerrot kokemuksiasi sen suorittamisesta. Palautteesi avulla pystymme kehittämään toimintaamme sekä sisältöämme!

Koko avointa verkkokurssia koskevaan palautekyselyyn pääset täältä: Koronasta kuntoon -avoimen verkkokurssin palautelomake

______________________________________________________________________________________

Tämän jakson sisältö on tuotettu osana Koronasta kuntoon -hanketta. Hanketta hallinnoi Filha ry ja hankejärjestökumppanina toimii Hengitysliitto ry. Hanke toimii STEA-avustuksella vuosina 2022–2024. Sisältöjä kehitetään yhdessä toimintaan osallistuvien kanssa.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Epätyypilliset oireet

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n Kaikki oireet eivät ole tyypillisiä -videolla nuoret puhuvat epätyypillisistä oireista. Minkälaisia...

Lupa puhua

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n Lupa puhua -videolla nuoret puhuvat kuukautisista ja kaikesta niihin liittyvästä. Mitä ajatuksia...

Korennon vapaaehtoiset kertovat

Korento ry:n vapaaehtoiset Havu, Janika ja Virva kertovat kokemuksiaan Korennon vapaaehtoistoiminnasta. Entä miksi kannattaa lähteä mukaan tukemaan...