Siirry sisältöön

Mitä murrosiässä tapahtuu?

Julkaistu 14.09.2018 - 14.09.2018 klo 15:57 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän kehitys kestää keskimäärin kolmesta kuuteen vuotta. Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu valtavasti kasvua sekä kehitystä. Yksi keskeisimmistä murrosiän muutoksista on sukuelinten kasvu ja kehitys. Murrosikä vaikuttaa vahvasti myös tunne-elämään.

Murrosikä on aikaa jolloin lapsi kehittyy vähitellen nuoreksi. Murrosikä alkaa siksi että sukuhormonit vaikuttavat ihmiskehoissa oleviin munasarjoihin ja kiveksiin. Tästä fysiologisesta reaktiosta johtuen nuoren kehityksessä tapahtuu muutoksia niin kehossa, tunteissa kuin mielenkin tasolla.

Murrosikä vaikuttaa muun muassa aivoihin, kehon reaktioihin (kuten hikoilu, valkovuoto, kuukautiset, siemensyöksyt, erektiot), lihaksiin, kehonmuotoihin kuten rintoihin (lue miksi poikakehoissa rinnat turpoavat) ja karvoituksen kasvamiseen.

Murrosiän kulkua ei voi itse nopeuttaa tai hidastaa. Murrosiän kehityksessä perintötekijöillä on oma merkityksensä ja murrosikä usein etenee samansuuntaisesti kuin omien vanhempien murrosikä.

 Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä ja nuorten fyysinen kehitys on usein tunne-elämää edellä.

Poikakehoissa murroiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen joka tapahtuu usein 9 – 13 vuotiaana. Lue lisää peniksestä ja kiveksistä.

Murrosikä alkaa tyttökehoissa keskimäärin 2 vuotta aiemmin kuin poikakehoissa.  Ensimmäisiä merkkejä tyttökehojen murrosiän alkamisesta ovat rintojen kasvaminen. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Lue lisää rinnoista tästä.

Usein nuoret miettivät murrosiässä rintojen ja peniksen kasvua. Koska jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien geenejä – voi olla, että esimerkiksi tyttökehossa rintojen muoto määräytyy isän puolen suvulta ja poikakehossa peniksen koko esimerkiksi äidin suvun puolelta.

Murrosiän alkamisessa on aina yksilöllisiä eroja eli toisille murrosikä tulee aiemmin ja toisilla se alkaa hieman myöhemmin.

Vaikka murrosiän muutosten vuoksi keho kehittyy ja kasvaa, aivojen kehitys jatkuu pitkälle 20 vuotiaaksi asti. Murrosikäinen ei ole lapsi eikä aikuinen vaan upea, uniikki nuori.

Murrosikäisen keho kasvaa ja kehittyy

Murrosiässä nuori kasvaa pituutta, usein kasvupyrähdysten kautta.  Tyttökehoissa kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan murrosiän keskivaiheilla. Tyttökehoissa kasvunaika vaikuttaa erityisesti lantion seudun alueeseen kun lantioluut levenevät.

Poikakehoissa kasvu alkaa nopeutua murrosiän keskivaiheilla. Poikien kasvu on nopeimmillaan murrosiän lopulla. Poikakehoissa kasvupyrähdys vaikuttaa erityisesti pituuteen, rintakehään ja hartianseutuun jotka laajenevat. Murrosiässä tulee myös äänenmurros.

Nuoret joilla murrosiän kehitys alkaa ensimmäisenä tai ne, joilla se alkaa viimeisenä, kokevat usein huolta omasta kehostana ja sen kehityksestä. Murrosiän kehityksen kannalta ei ole väliä alkaako murrosikä 9 vuotiaana vai 14 vuotiaana.  Kun murrosikä alkaa, se kulkee loppuun normaalisti.

Vaikka nuori näyttäisi jo aikuiselta pituutensa ja kehonmuotojensa mukaan,  aivot kuitenkin kehittyvät vielä vuosia. Nuoren ei tarvitse olla isompi tai aikuisempi kuin miltä itsestä tuntuu.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kesäkumichat

Hoi 13 - 19-vuotias nuori! Kesäkumi -kampanja alkaa olla tältä vuodelta kääntymässä syksyyn, mutta eipä hätää! Vielä ehdit tulla...

Lauluja lapsille kehotunnekasvatuksen tueksi

Laulakaa tai opetelkaa uusi laulu lapsen kanssa! Laulujen kautta monet tärkeät tiedot ja taidot tulevat lapselle tutuiksi. Kuunnelkaa lauluja vaikka...

Kuvakirjoja lapsille kehotunnekasvatukseen

Kuvakirjat helpottavat pääsemään alkuun lapsen kehotunnekasvatuksessa! Hauskat ja kiehtovat aiheet ovat jo lapsille tärkeitä. Kirjat auttavat...