BETA Siirry sisältöön

Millainen on penis?

Julkaistu 05.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Penis on sukuelin. Se kiinnittyy lantionpohjaan ja on vain osittain näkyvissä. Peniksessä on varsi ja peniksen pää eli terska. Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan piilossa. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Peniksiä on monen kokoisia, näköisiä ja värisiä, niin kuin ihmisiäkin.

Peniksen alapuolella ihossa voi näkyä keskiviiva, muusta ihosta erivärinen juova, joka voi jatkua peniksen kärjestä kivespussiin saakka. Peniksen alapuolella ovat kivekset.

Peniksessä ei ole luuta tai rustoja. Se ei ole myöskään lihasta ja tästä syystä peniksen kokoa ei voi kasvattaa. Sen sijaan siinä on kolme paisuvaista, jotka ovat paisuvaiskudosta. Esimerkiksi kiihottuneena paisuvaiskudokseen virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy eli erektoituu. Paisuvaiskudoksia peittää joustamaton kovakalvo.

Penis kasvaa murrosiässä. Usein se tapahtuu murrosiän alkuvaiheilla, noin vuosi sen jälkeen, kun kivesten kasvu on alkanut. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa.

Penis muuttaa kokoaan ja muotoaan – penis voi olla käyrä, vino, peniksen kärkeen päin paksuuntuva tai oheneva. Lepotilassa se roikkuu toisilla suoraan alaspäin, osalla oikealle tai vasemmalle taipuneena. 

 

Mikä on frenulum?

Peniksen alapuolella on ihopoimu, joka kiinnittää esinahan terskaan. Tätä ihopoimua kutsutaan lääketieteessä frenulumiksi. Jos frenulum kiristää, mutta siihen ei liity kipua tai muuta haittaa, sille ei tarvitse tehdä mitään. Jos kireyden lisäksi tuntuu kipua, asiasta kannattaa käydä juttelemassa asiasta lääkärin vastaanotolla.

Joskus kireään frenulumiin voi tulla esimerkiksi itsetyydytyksessä nirhaumahaava. Silloin se voi vuotaa verta. Jos verta tulee paljon ja kohta on kipeä, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva peniksen anatomiasta: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä tietää onks mulla klamydia?

Klamydia on yksi yleisimmistä bakteerin aiheuttamista seksitaudeista Suomessa. Ainoa tapa suojautua klamydialta (ja muilta seksitaudeilta) on...

Voiks kipeenä runkata?

Lähtökohtaisesti kyllä voi runkata. Mutta se ei ole paranemisen kannalta välttämättä paras idea. Keho vaatii lepoa kun se on sairas ja...

Miks eka kerta jännittää? #MunValinta

Ensimmäinen seksikerta jännittää varmasti tosi monia! Mutta mitkä asiat siinä sitten oikein jännittää? Suurimpia jännityksen aiheuttajia on...