Siirry sisältöön

Millainen on penis?

05.10.2018 klo 16:54 - Tuottanut Väestöliitto
Penis on sukuelin. Se kiinnittyy lantionpohjaan ja on vain osittain näkyvissä. Peniksessä on varsi ja peniksen pää eli terska. Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan alla piilossa. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Peniksiä on monen kokoisia, näköisiä ja värisiä, niin kuin ihmisiäkin. Artikkelin keskivaiheilla on piirretty anatominen kuva peniksestä.

Peniksen alapuolella ihossa voi näkyä keskiviiva, muusta ihosta erivärinen juova, joka voi jatkua peniksen kärjestä kivespussiin saakka. Peniksessä on esinahka, terska ja peniksen alapuolella ovat kivekset. Esinahasta voit lukea lisää tästä, terskasta löydät lisää tietoa tästä linkistä, ja kiveksistä löydät lisää tietoa täältä.

Peniksessä ei ole luuta tai rustoja. Se ei ole myöskään lihasta ja tästä syystä peniksen kokoa ei voi kasvattaa.  Mietitkö mikä on hyvä peniksen koko – peniksen kokoon liittyvän artikkelin löydät tästä.

Sen sijaan siinä on kolme paisuvaista, jotka ovat paisuvaiskudosta. Esimerkiksi kiihottuneena paisuvaiskudokseen virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy eli erektoituu. Peniksen päästä voi tulla spermaa siemensyöksyn yhteydessä. Erektiosta lisätietoja löydät täältä ja lisätietoja spermasta löydät täältä.

Penis reagoi herkästi lämpötilan vaihteluihin. Kuumalla se voi pidentyä ja kylmällä taas pienentyä.

Poikatyypillisissä kehoissa murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, 9 – 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa.  Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa.

Peniksen koko lepotilassa on valtaosalla noin kymmenisen (6-10) senttimetriä, mutta koot vaihtelevat molempiin suuntiin. Erektiossa peniksen paisuvaiskudoksiin virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy ja suurenee pituudeltaan sekä ympärysmitaltaan.

Erektiossa olevaa peniksen kokoa ei voi arvioida peniksen ollessa lepotilassa. Lepotilassa pienikokoiset penikset yleensä kasvavat jäykistyessään suhteellisesti isokokoisia enemmän. Erektiossa peniksen pituus on tavallisesti 9-17 senttimetriä, mutta tässäkin on paljon vaihtelua.

Penis muuttaa kokoaan ja muotoaan – penis voi olla eri kohdista eri paksuinen, vino, peniksen kärkeen päin paksuuntuva tai oheneva. Lepotilassa se roikkuu toisilla suoraan alaspäin, osalla oikealle tai vasemmalle taipuneena. Penis voi olla myös käyrä, mutta mikäli huomaat peniksen alkavan kaareutua enemmän kuin aikaisemmin, kannattaa penis käydä tutkituttamassa urologilla.

Penikset ovat erivärisiä, ne voivat olla sileitä, suonikkaita tai ryppyisiä.

Peniksen kokoa ei pysty muokkaamaan pillereillä, pumpuilla tai venyttimillä. Sen koko määräytyy vanhempien geenien mukaan. Penistä ei voi suurentaa venyttämällä, sillä voimallinen venyttäminen aiheuttaa penikseen kudosvaurioita, kipua ja heikentyneen erektion. Toisen henkilön peniksen kokoa ei voi myöskään arvioida pituuden, käden tai kengän koon mukaan.

 

Peniksen anatomia, penis ja kivekset -piirroskuva

Mikä on frenulum?

Peniksen alapuolella on ihopoimu, joka kiinnittää esinahan terskaan. Tätä ihopoimua kutsutaan lääketieteessä frenulumiksi. Jos frenulum kiristää, mutta siihen ei liity kipua tai muuta haittaa, sille ei tarvitse tehdä mitään. Jos kireyden lisäksi tuntuu kipua, asiasta kannattaa käydä juttelemassa asiasta lääkärin vastaanotolla.

Joskus kireään frenulumiin voi tulla esimerkiksi itsetyydytyksessä nirhaumahaava. Silloin se voi vuotaa verta. Jos verta tulee paljon ja kohta on kipeä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Itsetyydytyksessä käytetty liukuvoide ennaltaehkäisee ihovaurioita.

Peniksessä on myös esinahka, josta voit lukea lisää täältä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva peniksen anatomiasta: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Artikkeli päivitetty 8.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...