Siirry sisältöön

Millainen on penis?

Julkaistu 05.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Penis on sukuelin. Se kiinnittyy lantionpohjaan ja on vain osittain näkyvissä. Peniksessä on varsi ja peniksen pää eli terska. Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan piilossa. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Peniksiä on monen kokoisia, näköisiä ja värisiä, niin kuin ihmisiäkin. Artikkelin keskivaiheilla on piirretty, anatominen kuva peniksestä.

Peniksen alapuolella ihossa voi näkyä keskiviiva, muusta ihosta erivärinen juova, joka voi jatkua peniksen kärjestä kivespussiin saakka. Peniksessä on esinahka, terska ja peniksen alapuolella ovat kivekset.

Peniksessä ei ole luuta tai rustoja. Se ei ole myöskään lihasta ja tästä syystä peniksen kokoa ei voi kasvattaa. Sen sijaan siinä on kolme paisuvaista, jotka ovat paisuvaiskudosta. Esimerkiksi kiihottuneena paisuvaiskudokseen virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy eli erektoituu. Paisuvaiskudoksia peittää joustamaton kovakalvo.

Penis reagoi herkästi lämpötilan vaihteluihin. Kuumalla se voi pidentyä ja kylmällä taas pienentyä.

Pojilla murroiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, 9 – 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa.  Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa.

Peniksen koko lepotilassa on valtaosalla noin kymmenisen (6-10) senttimetriä, mutta poikkeamista on molempiin suuntiin. Erektiossa peniksen paisuvaiskudoksiin virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy ja suurenee pituudeltaan ja ympärysmitaltaan.

Lepotilassa pienikokoiset penikset yleensä kasvavat jäykistyessään suhteellisesti isokokoisia enemmän. Erektiossa peniksen pituus on tavallisesti 9-17 senttimetriä, mutta tässäkin on siis vaihtelua.

Penis muuttaa kokoaan ja muotoaan – penis voi olla eri kohdista eri paksuinen, vino, peniksen kärkeen päin paksuuntuva tai oheneva. Lepotilassa se roikkuu toisilla suoraan alaspäin, osalla oikealle tai vasemmalle taipuneena. Penis voi olla myös käyrä mutta mikäli huomaat peniksen alkavan kaareutua enemmän kuin aikaisemmin, kannattaa penis käydä tutkituttamassa urologilla.

Penikset ovat erivärisiä, sileitä, suonikkaita ja ryppyisiä.

Peniksen kokoa ei pysty muokkaamaan pillereillä, pumpuilla tai venyttimillä. Sen koko määräytyy vanhempien geenien mukaan. Penistä ei voi suurentaa venyttämällä, sillä voimallinen venyttäminen aiheuttaa penikseen kudosvaurioita, kipua ja heikentyneen erektion. Toisen henkilön peniksen kokoa voi myöskään arvioida pituuden, käden tai kengän koon mukaan.

Mikä on frenulum?

Peniksen alapuolella on ihopoimu, joka kiinnittää esinahan terskaan. Tätä ihopoimua kutsutaan lääketieteessä frenulumiksi. Jos frenulum kiristää, mutta siihen ei liity kipua tai muuta haittaa sille ei tarvitse tehdä mitään. Jos kireyden lisäksi tuntuu kipua, asiasta kannattaa käydä juttelemassa asiasta lääkärin vastaanotolla.

Joskus kireään frenulumiin voi tulla esimerkiksi itsetyydytyksessä nirhaumahaava. Silloin se voi vuotaa verta. Jos verta tulee paljon ja kohta on kipeä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Itsetyydyksessä käytetty liukuvoide ennaltaehkäisee ihovaurioita.

Peniksessä on myös esinahka, josta voit lukea lisää tästä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva peniksen anatomiasta: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Turvataitolaulu lapsille

Vanhaan kunnon "Tuiki tuiki tähtönen" -lastenlauluun on nyt tehty uudet sanat. Laulakaa turvataitolaulu yhdessä lapsen kanssa ja opetelkaa samalla...

Miten korona vaikuttaa nuorten seksuaaliterveyspalveluihin?

Terveyspalvelut ovat poikkeustilassa ja henkilöstöä on voitu joutua supistamaan. Sinulla on oikeus saada apua ehkäisyyn ja seksitauteihin sekä...

Rakas kehoni Seksuaalisuuden portailla!

Keho on monia ihania asioita. Se tarjoaa iloa ja itsetuntoa elämän eri vaiheessa. Myönteinen kehonkuva vahvistuu koko kehityksen ajan....