Siirry sisältöön

Miten murrosikä vaikuttaa tunteisiin?

02.10.2018 klo 15:57 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän hormonien vuoksi nuoren elämässä tunne-elämä voi olla koetuksella. Kehossa heräävien tunteiden ja reaktioiden kautta, nuori ottaa oman kehonsa ja seksuaalisuutensa haltuun. Tämä on tärkeä osa kasvua ja kehitystä! Murrosiän hormonien vaikutuksesta keho ja mieli voi reagoida uudella tavalla ympäristöön ja tuttuihin ihmisiin.

Murrosiän kehitys kestää keskimäärin kolmesta kuuteen vuotta. Murrosikä on vaiheittaista kasvua ja kehitystä. Onkin sanottu, että harva aikuinen selviäisi enää murrosiän kaltaisesta ajanjaksosta samalla tavoin kuin nuoret selviävät. Murrosiässä tunteiden hallinta voi olla yhtäkkiä todella vaikeaa ja tunteet voivat heitellä hetkessä iloisuudesta suruun, aggressiosta selittämättömään epätoivoon.

Nuoren kasvaessa, voi ystävä- ja kaveripiirissä tapahtua muutoksia kun mielenkiinnon kohteet muuttuvat. Toisaalta, nuoruusvuosina voidaan solmia myös ystävyyssuhteita jotka kestävät vahvoina pitkälle aikuisuuteen.  

Tunteiden ristiriitaisuus

On tavallista, että murrosiässä nuoren moninaiset tunteet nousevat äkkiä esille.  Vanhat tutut harrastukset tai musiikkimaku jopa ihmiset saattavat yhtäkkiä tuntua tylsiltä tai noloilta. Murrosiässä irtaannutaan hiljalleen vanhemmista. Tämä on tärkeä elämänvaihe. Nuoruus on aikaa, jossa hiljalleen itsenäistytään, toisinaan irtaannutaan raivokkaastikin kasvuympäristöstä.

Murrosikäisen nuoren suhde lähiaikuisiin voi vaihdella ja nuori voi haluta olla lyhyen ajan sisällä  luotettavaksi koettuja aikuisia lähellä mutta samaan aikaan nuorella on tarve pitää heihin välimatkaa.

Nuori kuitenkin tarvitsee ja kaipaa aikuisten apua sekä tukea pitkälle aikuisuuteen. Hyvät ja kunnioittavat välit on kuitenkin mahdollista pitää vaikka toisinaan tämä itsenäistymisvaihe voi herättää koko perheessä monenlaisia tunteita.  Jokainen nuori on oma, upea yksilönsä eikä murrosikään automaattisesti kuulu riitoja tai vanhempiin ja opettajiin kohdistuvaa kapinointia. Nuoren yksilölliset luonteenpiirteet, temperamentti ja sosiaaliset suhteet vaikuttavat siihen, kuinka nuori selviytyy murrosiän tuomista muutoksista.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä squirttaaminen tarkoittaa?

Sana ”squirttaus” tulee englannin kielen sanasta ”squirt”, joka tarkoittaa ruiskua, purskahdusta tai suihkuamista. Squirttaus on nesteen...

Nettiluento nuorille: Omat rajat ja niistä kommunikoiminen

Nettiluennolla harjoitellaan omien rajojen tunnistamista ja omista rajoista kommunikoimista. Mitä "omat rajat" tarkoittaa? Mitä tekemistä rajoilla...

Poikien Puhelimen PIPPELIVISAILU!

Kikkeli, kalu, kulli ja niin edelleen - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vuodesta toiseen penis puhututtaa Poikien Puhelimen päivystyspalveluissa....