
Miten murrosikä vaikuttaa tunteisiin?
Murrosiän kehitys kestää keskimäärin kolmesta kuuteen vuotta. Murrosikä on vaiheittaista kasvua ja kehitystä. Onkin sanottu, että harva aikuinen selviäisi enää murrosiän kaltaisesta ajanjaksosta samalla tavoin kuin nuoret selviävät. Murrosiässä tunteiden hallinta voi olla yhtäkkiä todella vaikeaa ja tunteet voivat heitellä hetkessä iloisuudesta suruun, aggressiosta selittämättömään epätoivoon.
Nuoren kasvaessa, voi ystävä- ja kaveripiirissä tapahtua muutoksia kun mielenkiinnon kohteet muuttuvat. Toisaalta, nuoruusvuosina voidaan solmia myös ystävyyssuhteita jotka kestävät vahvoina pitkälle aikuisuuteen.
Tunteiden ristiriitaisuus
On tavallista, että murrosiässä nuoren moninaiset tunteet nousevat äkkiä esille. Vanhat tutut harrastukset tai musiikkimaku jopa ihmiset saattavat yhtäkkiä tuntua tylsiltä tai noloilta. Murrosiässä irtaannutaan hiljalleen vanhemmista. Tämä on tärkeä elämänvaihe. Nuoruus on aikaa, jossa hiljalleen itsenäistytään, toisinaan irtaannutaan raivokkaastikin kasvuympäristöstä.
Murrosikäisen nuoren suhde lähiaikuisiin voi vaihdella ja nuori voi haluta olla lyhyen ajan sisällä luotettavaksi koettuja aikuisia lähellä mutta samaan aikaan nuorella on tarve pitää heihin välimatkaa.
Nuori kuitenkin tarvitsee ja kaipaa aikuisten apua sekä tukea pitkälle aikuisuuteen. Hyvät ja kunnioittavat välit on kuitenkin mahdollista pitää vaikka toisinaan tämä itsenäistymisvaihe voi herättää koko perheessä monenlaisia tunteita. Jokainen nuori on oma, upea yksilönsä eikä murrosikään automaattisesti kuulu riitoja tai vanhempiin ja opettajiin kohdistuvaa kapinointia. Nuoren yksilölliset luonteenpiirteet, temperamentti ja sosiaaliset suhteet vaikuttavat siihen, kuinka nuori selviytyy murrosiän tuomista muutoksista.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto