Siirry sisältöön

Miksi poikatyypillisissä kehoissa rinnat turpoavat?

09.10.2018 klo 13:01 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä, hormoneiden vaikutuksesta osalla poikatyypillisistä kehoista saattavat rinnat turvota ja niitä voi aristaa. Tätä tilaa voidaan kutsua gynekomastiaksi. Se on tavallinen, ohimenevä, normaaliin kehitykseen liittyvä vaihe, joka menee ohi muutamassa vuodessa. Arviolta joka kolmannella esiintyy rintarauhasen turvotusta murrosiässä.

Noin puo­lella po­jista on gyne­ko­mas­tia­vaihe, tyypil­li­simmin 13–14 vuo­den iäs­sä. Se me­nee normaa­listi ohi viimeistään parissa vuodessa. On myös tavallista, että vain toinen rintarauhanen turpoaa. Gynekomastia on murrosikäisillä useimmiten molemmissa rinnoissa/nänneissä. Puolien välillä voi olla eroa, eli toinen rinta saattaa tuntuu erilaiselta kuin toinen.

Tarkkaa syytä poikatyypillisten kehojen rintojen turpoamiselle ei tiedetä. Todennäköisesti tämä liittyy murrosiän suuriin hormonaalisiin muutoksiin. Osaa poikia tämä häiritsee, osaa ei.

Gynekomastiassa nännit eivät turpoa, vaan nännin alla on tunnusteltavissa kiinteämpi kyhmy, joka aristaa liikkuessa. Jos mitään pattia ei tunnu, voi olla, että kyse on rasvakudoksesta, eli niin sanotusta valegynekomastiasta, jolle ei tarvitse myöskään tehdä mitään.

Usein gynekomastia lievenee, kun ki­vesten testos­te­ro­ni­tuo­tanto li­sääntyy. Murro­siässä kan­nattaa men­nä lää­käriin, jos suure­ne­minen on voima­kasta tai suure­ne­miseen liit­tyy mur­rosiän nor­maalien muu­tosten myöhäs­ty­mistä.

Kaksi miehen rintakehää vierekkäin, jossa toisessa rinnat turvonneessa tilassa ja toisessa ei turvonneessa tilassa -piirroskuva

Gynekomastiaan voi joskus liittyä kirkkaan, vesimäisen eritteen erittymistä nännistä. Tästä ei siis tarvitse olla huolissaan.

Jos rintojen turvotus on kestänyt yli 2 vuotta, voi käydä lääkärissä. Gynekomastia voi tulla myöhemminkin elämän aikana, jolloin se voi johtua esimerkiksi lääkkeiden sivuvaikutuksesta tai hormonien liikatuotannosta.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia on päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...