Siirry sisältöön

Miksi murrosiässä tunteet myrskyävät?

Julkaistu 05.10.2018 - 05.10.2018 klo 12:22 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän hormonit aiheuttavat todellisen aivomyrskyn! Murrosiässä mielen eli psyykeen kehitystä tapahtuu hurjaa vauhtia, samaan aikaan fyysisen kehityksen kanssa. Murrosiässä voi tuntua siltä, että kaikki on hankalaa ja erityisesti ympäröivät aikuiset eivät ymmärrä mitään.

Usein sanotaan, että murrosiässä mielen kehitys ottaa takapakkia kun fyysinen keho puolestaan kehittyy hurjaa vauhtia. Tämä takapakki näkyy usein ristiriitoina vanhempien kanssa, nuoren epäsiisteytenä, puheen muuttumisena, kirosanojen lisääntymisenä ja lauseiden lyhenemisenä.

Mieliala tasoittuu kun murrosikä etenee, aivot kehittyvät ja keho tottuu hormoneihin.

Koulussa keskittymien voi olla vaikeaa joka näkyy koulumenestyksen heikkenemisenä. Murrosiän taantuma/takapakki tulee usein 12-14 vuoden iässä.

Samaan aikaan vanhemmista irtautumisen aiheuttaman kriisin kanssa, nuoren kielelliseen kehitykseen tulee taantuman vuoksi hetkellistä takapakkia. Kommunikointi nuoren ja vanhempien sekä opettajien kanssa voi tästäkin syystä vaikeutua. Taantumavaiheeseen kuuluu myös käytöstapojen huononeminen. Tämä aika voi tuntua vaikealta niin nuorelle itselleen kuin hänen lähipiirillekin. Mutta tämä on yksi tärkeä vaihe nuoren kehityksessä ja menee ohi ajallaan.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kehotunnekasvatuksen viikko isovanhemmille 19.-23.10.2020

Maailma muuttuu, samoin kasvatus. Isovanhemmat, bonus-isovanhemmat, sekä varavaarit ja -mummit ovat perheille suuri apu. Väestöliitto tarjoaa...

Kymmenen lasten kehotunnekasvatuksen kuvakirjaa isovanhemmille

Isovanhempi, lue lapsenlapselle tärkeitä, kiehtovia kuvakirjoja lasten kehotunnekasvatuksen aiheista. Keho, tunteet ja hyvät tavat sekä lasten...