Siirry sisältöön

Mitä on kuukautiset?

12.10.2018 klo 11:26 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautiset kertovat naistyypillisen kehon lisääntymiskyvystä eli kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Kuukautiset alkavat suomalaisella nuorella yleensä 10–16-vuotiaana. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos.

Kuukautiset kertovat naistyypillisen kehon mahdollisesta lisääntymiskyvystä eli siitä, että keho valmistautuu mahdolliseen raskauteen.

Kuukautiset alkavat suomalaisella nuorella noin 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Myös lapsuudessa sairastetut sairaudet tai niiden lääkehoito voivat vaikuttaa kuukautisten alkamisikään.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet nuoren täyttäessä 16 vuotta, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla.

Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot voivat olla epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Vuoto voi joskus muuttua poikkeavan runsaaksi ja pitkittyä. Aluksi kuukautiset voivat olla aivan kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistyessä monelle ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja. Kuukautiskipuja voidaan hoitaa ja niihin on mahdollista saada helpotusta. Voit lukea kuukautiskivuista ja niiden hoidosta lisää tästä.

Mikä on kuukautisvuoto?

Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja sen määrää on vaikea mitata. Tutkimusten mukaan nainen menettää verta kuukautisten aikana 10-80 millilitraa.

Kuukautisvuodon määrä vaihtelee eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Runsaat kuukautiset voivat merkittävästi haitata arkea ja aiheuttaa anemiaa. Runsaiden kuukautisiin on mahdollista saada apua. Runsaista kuukautisista voit lukea lisää täältä.

Myös pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja. Ne ovat tavallisia varsinkin, jos vuoto on runsasta. Monella on pientä tiputteluvuotoa yksi – kaksi päivää ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen.

Artikkeli päivitetty 19.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...