Mitä on kuukautiset?
Kuukautiset kertovat naistyypillisen kehon mahdollisesta lisääntymiskyvystä eli siitä, että keho valmistautuu mahdolliseen raskauteen.
Kuukautiset alkavat suomalaisella nuorella noin 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Myös lapsuudessa sairastetut sairaudet tai niiden lääkehoito voivat vaikuttaa kuukautisten alkamisikään.
Jos kuukautiset eivät ole alkaneet nuoren täyttäessä 16 vuotta, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla.
Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot voivat olla epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Vuoto voi joskus muuttua poikkeavan runsaaksi ja pitkittyä. Aluksi kuukautiset voivat olla aivan kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistyessä monelle ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja. Kuukautiskipuja voidaan hoitaa ja niihin on mahdollista saada helpotusta, lue kuukautiskivuista ja niiden hoidosta lisää tästä.
Mikä on kuukautisvuoto?
Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja sen määrää on vaikea mitata. Tutkimusten mukaan nainen menettää verta kuukautisten aikana 10-80 millilitraa.
Kuukautisvuodon määrä vaihtelee eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Runsaat kuukautiset eivät yleensä ole vaarallisia, mutta kiusallisia kylläkin. Runsaista kuukautisista voit lukea lisää täältä.
Myös pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja. Ne ovat tavallisia varsinkin, jos vuoto on runsasta. Monella on pientä tiputteluvuotoa yksi – kaksi päivää ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto