Mitä on kuukautiset?
Kuukautiset kertovat kehon mahdollisesta lisääntymiskyvystä eli siitä, että tytön tai tytöksi määritellyn keho valmistautuu mahdolliseen raskauteen. Voit lukea artikkeleistamme, miten raskaus alkaa. Kuukautiset jatkuvat keskimäärin 51-vuotiaaksi saakka, mutta hedelmällisyys eli raskauden todennäköisyys laskee iän myötä. Voit perehtyä hedelmällisyyteen lisää kurssimme avulla.
Milloin kuukautiset yleensä alkavat?
Kuukautiset alkavat keskimääräisesti noin 13-vuotiaana, mutta ajankohta voi vaihdella 10–16 ikävuoden välillä. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat molemmilta vanhemmilta perityt geenit ja lisäksi ravinto sekä liikunta. Lapsuudessa sairastetut sairaudet tai niiden lääkehoito voivat vaikuttaa kuukautisten alkamisikään.
Jos kuukautiset eivät ole alkaneet nuoren täyttäessä 16 vuotta, kannattaa asia ottaa puheeksi terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Voit lukea viivästyneestä murrosiästä täällä.
Miltä kuukautiset näyttävät ja tuntuvat?
Kuukautisten aikana kohdun limakalvo poistuu emättimen kautta. Tämä näkyy verisenä vuotona, joka kestää yleensä muutaman päivän. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja sen määrää on vaikea mitata. Tutkimusten mukaan kuukautisten aikana menettää verta 10–80 millilitraa.
Onko vuodon määrä aina sama?
Kuukautisvuodon määrä vaihtelee eri kiertojen välillä. Vuodon määrä vaihtelee myös peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Runsaat kuukautiset voivat merkittävästi haitata arkea ja aiheuttaa anemiaa. Runsaiden kuukautisiin on mahdollista saada apua. Voit lukea lisää runsaista kuukautisista artikkeleistamme.
Entä hyytymät tai tiputteluvuoto?
Myös pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja. Ne ovat tavallisia varsinkin, jos vuoto on runsasta. Monella on pientä tiputteluvuotoa yksi – kaksi päivää ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen. Voit lukea lisää välivuodosta artikkeleistamme.
Liittyykö kuukautisiin kipuja?
Kuukautisiin voi liittyä kipuja, mutta on tärkeä tietää, ettei kipuja tarvitse kärsiä. Kuukautiskipuja voidaan hoitaa ja niihin on mahdollista saada helpotusta. Voit lukea lisää kuukautiskivuista ja niiden hoidosta artikkeleistamme. .
Voivatko kuukautiset olla epäsäännölliset?
Osalla kuukautiset voiva olla epäsäännölliset ja ensimmäisinä vuosina kuukautiskierto on usein epäsäännöllinen. Vuoto voi tulla eri aikaan tai jäädä joskus kokonaan väliin. Kuukautisten alkamispäivän merkitseminen kalenteriin tai sovellukseen auttaa seuraamaan omaa kiertoa. Näin voit huomata mahdolliset muutokset ja ennakoida, milloin kuukautiset ovat taas tulossa. Kuukautiskierrosta voit lukea lisää artikkeleistamme.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkeli päivitetty 19.6.2025
Lähteet: Terveyskirjasto – Kuukautiskierto