Siirry sisältöön

Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

05.10.2018 klo 16:19 - Tuottanut Väestöliitto
Useimmiten jossain vaiheessa murrosiän aikana seksi ja/ tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat kiinnostavat nuorta. Joistakin nuorista voi tuntua siltä, että kaikki pienetkin asiat herättävät seksuaalisen kiinnostuksen tai kiihotuksen. On myös tavallista jos niin ei käy.

Varhaisnuoruudessa, 12–14-vuotiaana, seksuaalikehitys ottaa harppauksia ja se voi näkyä ja tuntua nuoren kehossa mutta myös mielessä. Ihastumiset, fantasiat ja uudenlainen tunne siitä, että haluaa vaikka pussailla jotakin ihanaa tyyppiä, tuntuu usein jännältä mutta joidenkin mielestä myös hämmentävältä. Usein murrosiän vuosina, nuori  hahmottaa myös omaa sukupuolikokemustaan ja seksuaalista identiteettiään.

Kuukautisten alkaminen ja siemensyöksyjen alkaminen muistuttaa siitä, että kasvava keho on tullut sukukypsäksi. Mutta se ei tarkoita vielä sitä, että pitäisi olla valmis esimerkiksi seksiin, josta voit lukea lisää täältä. 

Murrosiässä voi tuntua siltä, että oma keho toimii aivan oman mielensä mukaan. Peniksen erektioita tulee ja menee, ja voi tuntua siltä että penis elää täysin omaa elämäänsä.  Kiihottuminen voi tuntua emättimen kostumisena. Päivät saattavat sujua haaveillessa kun unelmointi ja fantasiointi täyttävät pään.

Lue lisää seksuaalisesta kiihottumisesta tästä. 

Fantasioihin liittyvää lisätietoa saat täältä. 

Miksi murrosiässä kiinnostaa seksi ja seksuaalisuus?

Hormonien vaikutuksesta johtuen, murrosikäinen voi nähdä maailman yhtäkkiä kuin uusin silmin. Tuttujen ja tuntemattomien kehot, pukeutuminen tai pelkkä läsnäolo voivat herättävät nopeasti seksuaalisen kiinnostuksen ja kiihotuksen. Mieli voi kehittää unelmia ja fantasioita suudelmista, kosketuksesta ja seksistä.

Erilaisten vahvojen tunteiden ja seksuaalisen halun herääminen voi tuntua hämmentävältä koska ne ovat uudenlaisia tunnekokemuksia.

Eli oma keho sekä toisten ihmisten keho, seksuaalisuus ja seksi voi samaan aikaan kiehtoa ja herättää uteliaisuutta mutta myös epävarmuutta. Onkin tärkeää, että nuori saa luotettavaa tietoa seksuaalisuudesta ja seksistä. Muistathan, että on monia paikkoja, joissa on luotettavia aikuisia joilta kysyä mieltä askarruttavista asioista. Netarin nettisivuilta löydät nuorille suunnatut, ilmaiset chat-palvelut. 

On myös tavallista jos tuntee vain vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan. Voi olla, että kiinnostus herää myöhemmässä vaiheessa tai sitten kyse voi olla esimerkiksi aromanttisuudesta tai aseksuaalisuudesta. Aromanttisuuteen ja aseksuaalisuuteen liittyvää tietoa löydät täältä. 

Omasta kehosta voi löytyä seksuaalinen nautinto

Monet nuoret tutustuvat omaan kehoon ja nautintoon, ennen kuin tekevät sitä toisen kanssa. Murrosiässä useimmat löytävät kehostaan kohtia jotka tuottavat seksuaalista nautintoa. Tätä voidaan kutsua sooloseksiksi, itsetyydytykseksi, runkkaukseksi tai vaikka masturboinniksi. Se ei vaikuta murrosiän kasvuun tai kehitykseen. Sooloseksistä voit lukea lisää täältä. 

Sooloseksin tekemisellä ei ole vaikutusta sukuelinten kokoon, kuukautisten alkamiseen,  eikä siitä voi tulla raskaaksi. Kuitenkaan kaikki eivät itsetyydytä ja se on aivan tavallista.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia on päivitetty 21.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...