Siirry sisältöön

Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

05.10.2018 klo 16:19 - Tuottanut Väestöliitto
Useimmiten jossain vaiheessa murrosiän aikana seksi ja/ tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat kiinnostavat nuorta. Joistakin nuorista voi tuntua siltä, että kaikki pienetkin asiat herättävät seksuaalisen kiinnostuksen tai kiihotuksen. On myös tavallista jos niin ei käy.

Murrosiässä voi tuntua siltä, että oma keho toimii aivan oman mielensä mukaan. Peniksen erektioita tulee ja menee, ja voi tuntua siltä että penis elää täysin omaa elämäänsä.  Kiihottuminen voi tuntua emättimen kostumisena. Päivät saattavat sujua haaveillessa kun unelmointi ja fantasiointi täyttävät pään.

Miksi murrosiässä kiinnostaa seksi ja seksuaalisuus?

Hormonien vaikutuksesta johtuen murrosikäinen voi nähdä maailman yhtäkkiä kuin uusin silmin. Tuttujen ja tuntemattomien kehot, pukeutuminen tai pelkkä läsnäolo voivat herättävät nopeasti seksuaalisen kiinnostuksen ja kiihotuksen. Mieli voi kehittää unelmia ja fantasioita suudelmista, kosketuksesta ja seksistä.

Erilaisten vahvojen tunteiden ja seksuaalisen halun herääminen voi tuntua hämmentävältä koska ne ovat uudenlaisia tunnekokemuksia.

Eli oma keho sekä toisten ihmisten keho, seksuaalisuus ja seksi voi samaan aikaan kiehtoa ja herättää uteliaisuutta mutta myös epävarmuutta. Onkin tärkeää, että nuori saa tietoa seksuaalisuudesta ja seksistä. On myös tavallista jos tuntee vain vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan.

Omasta kehosta voi löytyä seksuaalinen nautinto

Murrosiässä useimmat löytävät kehostaan kohtia jotka tuottavat seksuaalista nautintoa. Tätä voidaan kutsua sooloseksiksi, itsetyydytykseksi, runkkaukseksi tai vaikka masturboinniksi. Se ei vaikuta murrosiän kasvuun tai kehitykseen. Sillä ei ole vaikutusta sukuelinten kokoon, kuukautisten alkamiseen eikä siinä voi tulla raskaaksi. Kuitenkaan kaikki eivät itsetyydytä ja se on aivan tavallista.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten puhua seksistä kavereiden kanssa?

Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa...

Turvallinen nettideittailu

Tällä luennolla pohditaan turvallista nettideittailua sekä uusien nettituttujen tapaamista livenä. Luento on suunnattu erityisesti...

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden...