Siirry sisältöön

Kuinka murrosikä muuttaa kehoa?

21.09.2022 klo 15:56 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä hormonaalinen kehitys on voimakasta ja se muuttaa nuoren kehoa. Murrosiässä pituus ja paino lisääntyvät, lihakset kasvavat, rinnat ja rintakehä kehittyy ja iho voi rasvoittua. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa. Kasvu jatkuu taas tämän toisen osan kasvettua.

Kasvupyrähdyksen aikana kasvavat ensin alaraajat ja sen jälkeen muut kehonosat. Murrosikä muuttaa kehoa, ja erityisesti sukuelimet kasvavat, kun penis saa pituutta ja paksuutta tai häpyhuulet ja klitoris kasvavat. Peniksen ja häpyhuulien tummeneminen tapahtuu suurimmalle osalle ihmisistä murrosiässä hormonien vaikutuksesta. Karvoitus lisääntyy erityisesti sukuelinten alueella ja kehon muodot muuttuvat.

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat tulla hieman eriaikaisesti, yleensä ne kuitenkin tulevat jonkinlaisessa aikataulussa ja järjestyksessä. Kokonaisuudessaan murrosiän vaikutukset kehoon kestävät 2-5 vuotta.

Syntymässä pojiksi määritellyillä kasvupyrähdys tapahtuu usein murrosiän loppupuolella. Toisille pituuskasvu tulee murrosiän aikana tasaisemmin, kun taas toisilla tulee selkeä kasvupyrähdys. Syntymässä tytöiksi määritellyillä murrosikä alkaa keskimäärin aiemmin kuin syntymässä pojiksi määritellyillä.

Syntymässä pojiksi määritellyillä murrosikä alkaa kivesten kasvamisella. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Syntymässä tytöiksi määritellyillä murrosikä alkaa rintojen kehityksestä, ja häpykarvoitus kasvaa rintojen kasvun alettua, yleensä 10-13 vuoden iässä. Rasva kerääntyy erityisesti lantion, pepun ja reisien alueelle.  Rasvakudoksen määrä lisääntyy nopeasti. Murrosiässä rasvakudoksen määrä lisääntyy vuosittain runsaalla kilolla ja on poikatyypillisiin kehoihin verrattuna jopa kaksinkertaista. Riittävä rasvakudos mahdollistaa muun muassa hormonitoiminnan aloituksen. Kehon muutokset voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta usein vuoden sisällä kehon mittasuhteet asettuvat.

Karvojen kasvaminen murrosiässä on hyvin yksilöllistä: kuinka paljon karvoja kasvaa, minne niitä kasvaa ja minkälaisia karvat ovat. Syntymässä pojiksi määritellyillä parran kasvu lisääntyy usein vielä parikymppisenä.

Kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä heti huomaakaan. Murrosiässä penis tai rinnat saattavat näyttää pienemmiltä aikaisempaan verrattuna, jos on juuri tullut kasvupyrähdys ja on kasvanut pituutta merkittävästi lisää.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli on alunperin julkaistu 14.9.2018  ja sitä on päivitetty 21.4.2023.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...