Siirry sisältöön

Kuinka murrosikä muuttaa kehoa?

14.09.2018 klo 15:56 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä hormonaalinen kehitys on voimakasta ja se muuttaa nuoren kehoa. Murrosiässä pituus ja paino lisääntyvät, lihakset kasvavat, rinnat ja rintakeho kehittyy ja iho voi rasvoittua. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa. Kasvu jatkuu taas tämän toisen osan kasvettua.

Kasvupyrähdyksen aikana kasvavat ensijn alaraajat ja sen jälkeen muut kehonosat.

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat tulla hieman eriaikaisesti, yleensä ne kuitenkin tulevat jonkinlaisessa aikataulussa ja järjestyksessä.

Murrosikä muuttaa kehoa, ja erityisesti sukuelimet kasvavat, kun penis saa pituutta ja paksuutta tai häpyhuulet ja klitoris kasvavat. Peniksen ja häpyhuulien tummeneminen tapahtuu suurimmalle osalle ihmisistä murrosiässä hormonien vaikutuksesta. Karvoitus lisääntyy erityisesti sukuelinten alueella ja kehon muodot muuttuvat. Kokonaisuudessaan murrosiän vaikutukset kehoon kestävät 2-5 vuotta.

Poikakehoissa kasvupyrähdys tapahtuu usein murrosiän loppupuolella. Toisille pituuskasvu tulee murrosiän aikana tasaisemmin, kun taas toisilla tulee selkeä kasvupyrähdys. Tyttökehoissa murrosikä alkaa aiemmin kuin poikakehoissa.

Poikakehoissa murrosikä alkaa kivesten kasvamisella. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Tyttökehoissa murrosikä alkaa rintojen kehityksestä, ja häpykarvoitus kasvaa rintojen kasvun alettua, yleensä 10-13 vuoden iässä. Rasva kerääntyy erityisesti lantion, pepun ja reisien alueelle. Tämä voi saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta usein vuoden sisällä kehon mittasuhteet asettuvat.

Karvojen kasvaminen murrosiässä on hyvin yksilöllistä: kuinka paljon karvoja kasvaa, minne niitä kasvaa ja minkälaisia karvat ovat. Poikakehoissa parran kasvu lisääntyy usein vielä parikymppisenä.

Kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä heti huomaakaan. Murrosiässä penis tai rinnat saattavat näyttää pienemmiltä aikaisempaan verrattuna, jos on juuri tullut kasvupyrähdys ja on kasvanut pituutta merkittävästi lisää.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on klamydia?

Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa. Klamydiatartunnat ovat yleisimpiä nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Klamydia on useimmiten oireeton.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ja seksuaalisuus

Tulehdukselliset suolistosairaudet voivat vaikuttaa ihmisen seksuaalisuuteen ja intiimeihin ihmissuhteisiin. Sairauden tai siihen liittyvien hoitojen...

Nettiluento nuorille: Ihmissuhteiden moninaisuus

Nettiluennolla tarkastellaan ihmissuhteiden moninaisuutta. Mitä erilaisia suhdemalleja ja läheissuhdejärjestelyjä on olemassa? Luennolla...