Siirry sisältöön

Kuinka murrosikä muuttaa kehoa?

14.09.2018 klo 15:56 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä hormonaalinen kehitys on voimakasta ja se muuttaa nuoren kehoa. Murrosiässä pituus ja paino lisääntyvät, lihakset kasvavat, rinnat ja rintakehä kehittyy ja iho voi rasvoittua. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa. Kasvu jatkuu taas tämän toisen osan kasvettua.

Kasvupyrähdyksen aikana kasvavat ensin alaraajat ja sen jälkeen muut kehonosat. Murrosikä muuttaa kehoa, ja erityisesti sukuelimet kasvavat, kun penis saa pituutta ja paksuutta tai häpyhuulet ja klitoris kasvavat. Peniksen ja häpyhuulien tummeneminen tapahtuu suurimmalle osalle ihmisistä murrosiässä hormonien vaikutuksesta. Karvoitus lisääntyy erityisesti sukuelinten alueella ja kehon muodot muuttuvat.

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat tulla hieman eriaikaisesti, yleensä ne kuitenkin tulevat jonkinlaisessa aikataulussa ja järjestyksessä. Kokonaisuudessaan murrosiän vaikutukset kehoon kestävät 2-5 vuotta.

Murrosikä muuttaa kehoa, ja erityisesti sukuelimet kasvavat, kun penis saa pituutta ja paksuutta tai häpyhuulet ja klitoris kasvavat. Peniksen ja häpyhuulien tummeneminen tapahtuu suurimmalle osalle ihmisistä murrosiässä hormonien vaikutuksesta. Karvoitus lisääntyy erityisesti sukuelinten alueella ja kehon muodot muuttuvat. Kokonaisuudessaan murrosiän vaikutukset kehoon kestävät 2-5 vuotta.

Poikatyypillisissä kehoissa kasvupyrähdys tapahtuu usein murrosiän loppupuolella. Toisille pituuskasvu tulee murrosiän aikana tasaisemmin, kun taas toisilla tulee selkeä kasvupyrähdys. Tyttötyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa aiemmin kuin poikatyypillisissä kehoissa.

Poikatyypillisssä kehoissa murrosikä alkaa kivesten kasvamisella. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Tyttötyypillissä kehoissa murrosikä alkaa rintojen kehityksestä, ja häpykarvoitus kasvaa rintojen kasvun alettua, yleensä 10-13 vuoden iässä. Rasva kerääntyy erityisesti lantion, pepun ja reisien alueelle.  Rasvakudoksen määrä lisääntyy nopeasti. Murrosiässä rasvakudoksen määrä lisääntyy vuosittain runsaalla kilolla ja on poikatyypillisiin kehoihin verrattuna jopa kaksinkertaista. Riittävä rasvakudos mahdollistaa muun muassa hormonitoiminnan aloituksen. Kehon muutokset voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta usein vuoden sisällä kehon mittasuhteet asettuvat.

Karvojen kasvaminen murrosiässä on hyvin yksilöllistä: kuinka paljon karvoja kasvaa, minne niitä kasvaa ja minkälaisia karvat ovat. Poikatyypillisissä kehoissa parran kasvu lisääntyy usein vielä parikymppisenä.

Kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä heti huomaakaan. Murrosiässä penis tai rinnat saattavat näyttää pienemmiltä aikaisempaan verrattuna, jos on juuri tullut kasvupyrähdys ja on kasvanut pituutta merkittävästi lisää.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia on päivitetty 21.9.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Testaa tietosi orgasmista!

Tämän testin avulla pääset pohtimaan orgasmia! Testi koostuu 11:stä kysymyksestä, joihin on on esitetty kolme tai kaksi vastausvaihtoehtoa....

Kondom kevttimraavâ

Kondominkäyttöohje inarinsaameksi.