Siirry sisältöön

Kuinka murrosikä muuttaa kehoa?

14.09.2018 klo 15:56 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä hormonaalinen kehitys on voimakasta ja se muuttaa nuoren kehoa. Murrosiässä pituus ja paino lisääntyvät, lihakset kasvavat, rinnat ja rintakehä kehittyy ja iho voi rasvoittua. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa. Kasvu jatkuu taas tämän toisen osan kasvettua.

Kasvupyrähdyksen aikana kasvavat ensin alaraajat ja sen jälkeen muut kehonosat.

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat tulla hieman eriaikaisesti, yleensä ne kuitenkin tulevat jonkinlaisessa aikataulussa ja järjestyksessä.

Murrosikä muuttaa kehoa, ja erityisesti sukuelimet kasvavat, kun penis saa pituutta ja paksuutta tai häpyhuulet ja klitoris kasvavat. Peniksen ja häpyhuulien tummeneminen tapahtuu suurimmalle osalle ihmisistä murrosiässä hormonien vaikutuksesta. Karvoitus lisääntyy erityisesti sukuelinten alueella ja kehon muodot muuttuvat. Kokonaisuudessaan murrosiän vaikutukset kehoon kestävät 2-5 vuotta.

Poikatyypillisissä kehoissa kasvupyrähdys tapahtuu usein murrosiän loppupuolella. Toisille pituuskasvu tulee murrosiän aikana tasaisemmin, kun taas toisilla tulee selkeä kasvupyrähdys. Tyttötyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa aiemmin kuin poikatyypillisissä kehoissa.

Poikatyypillisssä kehoissa murrosikä alkaa kivesten kasvamisella. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Tyttötyypillissä kehoissa murrosikä alkaa rintojen kehityksestä, ja häpykarvoitus kasvaa rintojen kasvun alettua, yleensä 10-13 vuoden iässä. Rasva kerääntyy erityisesti lantion, pepun ja reisien alueelle. Tämä voi saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta usein vuoden sisällä kehon mittasuhteet asettuvat.

Karvojen kasvaminen murrosiässä on hyvin yksilöllistä: kuinka paljon karvoja kasvaa, minne niitä kasvaa ja minkälaisia karvat ovat. Poikatyypillisissä kehoissa parran kasvu lisääntyy usein vielä parikymppisenä.

Kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä heti huomaakaan. Murrosiässä penis tai rinnat saattavat näyttää pienemmiltä aikaisempaan verrattuna, jos on juuri tullut kasvupyrähdys ja on kasvanut pituutta merkittävästi lisää.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä squirttaaminen tarkoittaa?

Sana ”squirttaus” tulee englannin kielen sanasta ”squirt”, joka tarkoittaa ruiskua, purskahdusta tai suihkuamista. Squirttaus on nesteen...

Nettiluento nuorille: Omat rajat ja niistä kommunikoiminen

Nettiluennolla harjoitellaan omien rajojen tunnistamista ja omista rajoista kommunikoimista. Mitä "omat rajat" tarkoittaa? Mitä tekemistä rajoilla...

Poikien Puhelimen PIPPELIVISAILU!

Kikkeli, kalu, kulli ja niin edelleen - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vuodesta toiseen penis puhututtaa Poikien Puhelimen päivystyspalveluissa....