BETA Siirry sisältöön

Mitkä ovat kivekset?

Julkaistu 09.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Kivekset ovat sukurauhaset. Niiden tehtävä on tuottaa siittiöitä, eli sukusoluja. Tämän lisäksi kivekset tuottavat testosteronia. Kivesten kasvu ja testosteronin erittymisen lisääntyminen aloittavat poikakehoissa murrosiän.

Kiveksiä on kaksi, ja ne roikkuvat kehosta hieman erillään kivespusseissa. Usein vasen kives roikkuu alempana kuin oikea. Ne ovat myös erikokoiset. Kylmällä ne nousevat lähemmäs kehoa, samoin kiihottuessa. Keho säätelee tällä tavalla sopivan lämpötilan ylläpitoa, joka tarvitaan siittiöiden tuotantoon.

Kivekset kasvavat murrosiässä noin 3-4 vuoden ajan. Kivekset kasvavat murrosiän aikana noin kahdesta sentistä 4 – 5 senttimetriin pituussuunnasta mitattuna. Yleensä kivekset saavuttavat lopullisen kokonsa noin 15-vuotiaana, jolloin niiden pituus on keskimäärin viisi senttimetriä.

Kivekset ovat erittäin kipuherkät, joten niihin kohdistuvat iskut ovat erittäin kivuliaita.

Kiveksiä tunnustellessa, sen takapinnalta voi erottaa lisäkiveksen. Se on pitkänomainen ja alaspäin kapeneva elin, joka ulottuu kiveksen yläpäästä alapäähän. Kivesten tuottamat siittiöt varastoituvat lisäkiveksiin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?