Siirry sisältöön

Mitkä ovat kivekset?

09.10.2018 klo 10:50 - Tuottanut Väestöliitto
Kivekset ovat sukurauhaset. Niiden tehtävä on tuottaa siittiöitä, eli sukusoluja. Tämän lisäksi kivekset tuottavat testosteronia. Kivesten kasvu ja testosteronin erittymisen lisääntyminen aloittavat poikatyypillisissä kehoissa murrosiän.

Kiveksiä on kaksi, ja ne roikkuvat kehosta hieman erillään kivespusseissa. Usein vasen kives roikkuu alempana kuin oikea. Ne ovat myös erikokoiset. Kylmällä, kiihottuessa, jännittäessä, tai vaikka säikähdyksen vuoksi kivekset nousevat lähemmäs kehoa. Keho säätelee tällä tavalla sopivan lämpötilan ylläpitoa, joka tarvitaan siittiöiden tuotantoon. Jos toinen kives yhtäkkiä kasvaa toista huomattavasti suuremmaksi, tai kives ei laskeudu, kannattaa käydä lääkärissä.

Kivekset kasvavat murrosiässä noin 3-4 vuoden ajan. Ennen murrosikää kivesten pituus on 1–2 senttiä. Murrosiässä kivekset kasvavat keskimäärin 3–5 sentin pituisiksi. 

 Yleensä kivekset saavuttavat lopullisen kokonsa noin 15-vuotiaana, jolloin niiden pituus on keskimäärin viisi senttimetriä.

Kivekset ovat erittäin kipuherkät, joten niihin kohdistuvat iskut ovat erittäin kivuliaita.

Kiveksissä ei kuuluisi tuntua mitään ylimääräisiä patteja. Terve kives tuntuu sormilla tunnustellen kuoritulta, kovaksi keitetyltä kananmunalta. Kivesten lisäksi kivespusseista on tunnusteltavissa lisäkivekset, ne ovat pehmeämpiä ja niissä voi tuntua patteja. Kivesten tuottamat siittiöt varastoituvat lisäkiveksiin. 

Kivekset voivat tuntua aroilta siemensyöksyn jälkeen. Mikäli tämä jatkuu pitkään tai tulee suurta
kipua, kannattaa käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärillä. Jos kiveksissä on mustelmia ja kivun tuntemuksia, on aika mennä lääkäriin.

Lääkäreistä urologi on erikoistunut peniksiin ja kivesten alueen kysymyksiin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteenä käytetty Väestöliiton (Toim. Joonas Kekkonen ja Miguel Reyes), 2016, PAKKO KYSYÄ
– Ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien Puhelimesta, viitattu 17.1020.

Artikkeli päivitetty 17.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...