Gå till innehållet
I avsnittet berättar man om vad kärlek är ur ett anknytningsperspektiv.

Vår sajt återsänder videor från YouTube. Du kan se en video bara om du har godkänt reklamkakor. Du kan anpassa ditt samtycke till kakor på sidan för administration av kakor; den öppnar sig via denna länk. Mitt på sidan väljer du Anpassa godkännandet och i vyn som öppnar sig kruxar du för Reklamkakor. Klicka sedan på Tillåt valda kakor. Läs mer om vår praxis i fråga om kakor och om hur data som vår tjänst samlar in sänds vidare.

Vad är kärlek?

Nyckelfrågorna i en kärleksfull relation är: Är du tillgänglig för mig? Kan jag söka stöd hos dig? Vill du ge mig din uppmärksamhet? Kommer du att sätta mig i första rummet och finnas nära mig? Kan jag lita på att du tänker på mig och bryr dig om vad jag känner? De här frågorna ställer man sig ofta i en parrelation, även om du inte säger dem rakt ut.

Om svaret på de här frågorna är ”ja”, skapar det förtroende och en bra närhet. Hjärnan registrerar det som tecken på trygghet. En människa som känner sig trygg har lätt att vara kärleksfull, öppen, lekfull och självständig. Om svaret på frågorna ovan däremot är ”nej”, tolkar hjärnan situationen som hotfull. I en sådan ångestfylld situation är vi benägna att antingen skydda oss genom att dra oss undan i situationen eller försöker få vår partner att ge oss stöd och tröst, genom att vara krävande eller genom att klandra den andra. Ofta leder dessa beteenden inte till att vi kommer närmare varann, utan i stället kan det leda till att vi glider isär.

Ett tryggt förhållande bygger på att partnerna kan finnas till för varann och svara på varandras behov. I en trygg relation har partnerna en förmåga att sätta sig in varandras känslor och ge tröst och stöd. Enligt undersökningar främjar en sådan kärleksrelation både vår fysiska och vår psykiska hälsa. En nyckelfaktor i ett förhållande är att finnas till för varandra, inte att vara perfekt.

Uppgift

Nu är det er tur att fundera på er relation på samma sätt som Sampo och Minttu. Berätta för varandra:

Vilka styrkor har er relation?

Vad värdesätter du hos din partner?

Vad var det du ursprungligen blev förälskad i hos din partner?

Om den här uppgiften känns för svår, försök att turvis berätta vad ni tycker att har varit den bästa tiden i er relation.

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Tror du att du känner din partner utan och innan? Du kan bli överraskad

Ofta tror vi att vi vet allt om vår partner efter många år tillsammans. Är det verkligen så? Du kan bli överraskad också i ett långvarigt...

Det går att frigöra sig från skammens makt

Skam är något som är bekant för många. Skammen uppstår när en kontakt bryts. Skam är en övergripande känsla av oduglighet som rubbar vår...

Hur ska man samordna krävande arbete och familjeliv?

Arbete och familjeliv kan stöda varandra eller så kan de bli varandras konkurrenter, och då löper makarna risk att hamna i en cirkel av konkurrens...