Gå till innehållet

Tror du att du känner din partner utan och innan? Du kan bli överraskad

26.01.2024 klo 12:32 - Skrivet av Nina Kauppinen , familjerådgivare, par- och familjepsykoterapeut och arbetshandledare , Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
Ofta tror vi att vi vet allt om vår partner efter många år tillsammans. Är det verkligen så? Du kan bli överraskad också i ett långvarigt parförhållande.

Vi har alltid varit tillsammans och jag vet allt om honom. Det finns inga överraskningar i det här förhållandet. Jag vet vad min fru kommer att säga redan innan hon öppnar munnen. Det här är exempel på mycket vanliga fraser i många parförhållanden.

Känner du verkligen din partner utan och innan? Många tror att de gör det, men ändå vet de väldigt lite om den andras tankar och känslor för närvarande. Vi vet inte vad den andra har för behov både när det gäller parförhållandet och för egen del eller vilka önskemål hen har för framtiden.

Vi antar ofta att vi vet vad partnern tycker om något, eftersom hen uttryckte det en gång i tiden. Idag kan partnern emellertid vara av en helt annan åsikt. Hen kanske inte ens minns vad hen sa för flera år sedan. Det är lätt att glömma bort att våra tankar förändras och utvecklas i takt med att vi blir äldre och får mera livserfarenhet.

Långa parrelationer kan bjuda på överraskningar

Enligt John Gottmans undersökning är kännedom om partnern, ”att vara på kartan”, grunden för ett gott parförhållande. När parförhållandet hamnar i kris känns det ofta som att kännedomen om varandra försvunnit. Den pålitliga partnern överraskade med att vara otrogen eller ha spelat bort alla besparingar. En som varit kär och förtrolig har varit tystlåten länge och psykiskt fjärmat sig från sin partner. Saker och ting har skett obemärkt och man vill ha tillbaka den gamla partnern.

Det är helt förståeligt att vi i ett långt parförhållande inte alltid blir sedda och hörda. Livet är stressigt och påfrestningarna många i vardagen. Om vi inte aktivt talar om våra känslor och behov förblir de ofta dolda. Den anpassande partnern låter mycket bli osagt och ogjort för att hålla den andra nöjd. Den krävande partnern säger och kräver, men de verkliga behoven bakom kritiken kanske inte kommer fram.

När partnerna på nytt kommer närmare varandra efter en kris kan de upptäcka oväntade positiva saker. Jag visste inte att du ville ha mer närhet eftersom du sällan rör vid mig. Jag hade ingen aning om att du behöver mig, eftersom du är så självständig och klarar allt på egen hand. Jag hade ingen aning om att du också längtar efter en förändring och att vi drömmer om liknande saker. 

Är du på kartan med ditt parförhållande och dig själv?

Vet du vad din partner tycker om sin livssituation för närvarande? Vad är hen nöjd med och vad inte? Är din partner orolig för något? Vad önskar hen för egen del, vad eftersträvar och drömmer hen om?  Vilket slags parförhållande vill din partner ha och vad önskar hen av dig? Vad är det som är nytt i behoven och önskemålen och hur förändrar det er parrelation?

Ibland märker vi att vi inte själva vet vad vi vill och behöver. Det har inte funnits tid att stanna upp och fundera. Det har inte varit möjligt att tänka på sig själv, och det är ju dessutom själviskt. Det är viktigt att vi alla stannar upp då och då och funderar på vad vi själva vill här och nu. Vem är jag just i denna ålder, i det här skedet av i mitt liv? Vad vill jag med parförhållandet? Vad vill jag med familjelivet, arbetslivet och mina relationer i allmänhet?

Vill du utforska vägen till något nytt i parförhållandet?

Nu är det dags att ställa de här viktiga frågorna både till dig själv och maken!

Det kan hända att du blir intresserad av din partner på ett sätt som får nya vindar att blåsa i ett förhållande som det gått slentrian i. I bästa fall kan en ny slags diskussion födas där den andras känslor, tankar och behov beaktas, vilket i sin tur kan värma upp förhållandet. Det är också ett ypperligt förebyggande sätt att upprätthålla och stärka relationen med partnern med tanke på eventuella framtida utmaningar.

Jag önskar er trevliga stunder när ni orienterar er tillbaka på kartan, uppdaterar kartan eller letar efter nya vägar att vandra!

Nina Kauppinen

 

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Det går att frigöra sig från skammens makt

Skam är något som är bekant för många. Skammen uppstår när en kontakt bryts. Skam är en övergripande känsla av oduglighet som rubbar vår...

Hur ska man samordna krävande arbete och familjeliv?

Arbete och familjeliv kan stöda varandra eller så kan de bli varandras konkurrenter, och då löper makarna risk att hamna i en cirkel av konkurrens...

Fem tips för att stärka ett distansförhållande

Vet du hur ett LAT-förhållande ser ut? Kanske du själv är i ett sådant förhållande? Förkortningen ”LAT” används för ett fast...