Siirry sisältöön
Murrosiässä ihminen siirtyy lapsuudesta kohti nuoruutta ja aikuisuutta. Murrosikä alkaa, koska ihmisen hormonitasot muuttuvat. Hormonitasojen muutos saa aikaan monenlaisia muutoksia kehossa ja tunteissa. Yksi muutoksista on sukukypsyyden saavuttaminen. 

Sukukypsyydellä tarkoitetaan ihmiskehon kykyä lisääntyä. Sukukypsyyden saavuttamiseksi on syntymässä pojiksi määritellyillä alkanut siemensyöksyt ja syntymässä tytöiksi määritellyillä kuukautiset. Raskauden alkaminen on mahdollista, mikäli munasolu kohtaa siittiösolun. Tyypillisimmin tämä kohtaaminen aiheutuu penis-emätinyhdynnässä. Periaatteessa raskauden alkaminen on mahdollista myös esimerkiksi sormien välityksellä, mikäli siemennestettä viedään sormien mukana emättimeen, mutta tämä on epätodennäköistä.  

Kuukautisten alkaminen on monelle nuorelle merkittävä merkkipaalu, ja onhan siihen hyvä syykin! Silloin keho on valmis lisääntymään. Kuukautisten odottelu ja alkaminen voi herättää paljon kysymyksiä. Seuraavalla videolla kerrotaan mistä kuukautisissa oikeastaan on kyse. Voit katsoa halutessasi videon äänillä tai ilman.

Spermaksi eli siemennesteeksi kutsutaan eritettä, joka sisältää siittiöitä. Siemensyöksyssä spermaa pulpahtaa ulos peniksestä. Siemensyöksyt alkavat murrosiässä. Ensimmäiset siemensyöksyt saattavat yllättää, sillä ne voivat tulla unen aikana. Toisaalta taas jotkut saavat ensimmäiset siemensyöksynsä itsetyydytyksen aikana.  

Tarkastellaan seuraavaksi, mistä siittiöt päätyvät siemennesteeseen ja mitä muuta siemenneste oikeastaan sisältääkään. 

Kiihottuessa erittyy esiliukastetta, eli niin sanottuja “touhutippoja”, joiden tarkoitus on tehdä seksistä luistavampaa. Esiliukasteessa saattaa olla myös siittiöitä mukana. Mikäli raskaus ei ole toiveissa, on penis-emätinyhdynnässä syytä käyttää kondomia alusta loppuun saakka tai suojautua raskaudelta muulla ehkäisymenetelmällä. Touhutipoista voit lukea tarkemmin tästä linkistä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Nettiluento nuorille seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä.

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....

Mitä on keskeytetty yhdyntä?

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan emätinyhdyntää, jossa penis vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Se ei ole luotettava...