Siirry sisältöön
Murrosiässä ihminen siirtyy lapsuudesta kohti nuoruutta ja aikuisuutta. Murrosikä alkaa, koska ihmisen hormonitasot muuttuvat. Hormonitasojen muutos saa aikaan monenlaisia muutoksia kehossa ja tunteissa. Yksi muutoksista on sukukypsyyden saavuttaminen. 

Sukukypsyydellä tarkoitetaan ihmiskehon kykyä lisääntyä. Sukukypsyyden saavuttamiseksi on poikatyypillisissä kehoissa alkanut siemensyöksyt ja tyttötyypillisissä kehoissa kuukautiset. Raskauden alkaminen on mahdollista, mikäli munasolu kohtaa siittiösolun. Tyypillisimmin tämä kohtaaminen aiheutuu penis-emätinyhdynnässä. Periaatteessa raskauden alkaminen on mahdollista myös esimerkiksi sormien välityksellä, mikäli siemennestettä viedään sormien mukana emättimeen, mutta tämä on epätodennäköistä.  

Kuukautisten alkaminen on monelle nuorelle merkittävä merkkipaalu, ja onhan siihen hyvä syykin! Silloin keho on valmis lisääntymään. Kuukautisten odottelu ja alkaminen voi herättää paljon kysymyksiä. Seuraavalla videolla kerrotaan mistä kuukautisissa oikeastaan on kyse. Voit katsoa halutessasi videon äänillä tai ilman.

Spermaksi eli siemennesteeksi kutsutaan eritettä, joka sisältää siittiöitä. Siemensyöksyssä spermaa pulpahtaa ulos peniksestä. Siemensyöksyt alkavat murrosiässä. Ensimmäiset siemensyöksyt saattavat yllättää, sillä ne voivat tulla unen aikana. Toisaalta taas jotkut saavat ensimmäiset siemensyöksynsä itsetyydytyksen aikana.  

Tarkastellaan seuraavaksi, mistä siittiöt päätyvät siemennesteeseen ja mitä muuta siemenneste oikeastaan sisältääkään. 

Kiihottuessa erittyy esiliukastetta, eli niin sanottuja “touhutippoja”, joiden tarkoitus on tehdä seksistä luistavampaa. Esiliukasteessa saattaa olla myös siittiöitä mukana. Mikäli raskaus ei ole toiveissa, on penis-emätinyhdynnässä syytä käyttää kondomia alusta loppuun saakka tai suojautua raskaudelta muulla ehkäisymenetelmällä. Touhutipoista voit lukea tarkemmin tästä linkistä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perustietoa raskaudenkeskeytyksistä

Tällä luennolla kuulet perustietoa liittyen raskaudenkeskeytyksiin. Seuraavan noin 30 minuutin aikana käsitellään yleisimpiä tapoja, joilla ei...

Kuinka aborttiprosessi etenee?

Tällä luennolla kuulet kuinka aborttiprosessi etenee ja mitä siinä tapahtuu.

Seksuaalisuus chat 13.4.2023

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin,...