BETA Siirry sisältöön

Millaisia kuukautissuojia on?

Julkaistu 12.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautisten aikana käytetään erilaisia kuukautissuojia kuten terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia ja tamponeja estämään vaatteiden sotkeutumista kuukautisvuotoon. Viime vuosina ovat lisääntyneet myös erilaiset ekologiset kuukautissuojat, joita ovat muun muassa kuukautiskuppi, kuukautissieni, kestopikkuhousunsuojat ja -siteet.

Kuukautissuojia on saatavilla erikokoisia, koska kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen. Parhaiten sopivat kuukautissuojat eri vuotopäiviä varten löytyy kokeilemalla eri merkkejä, tapoja ja laatuja.

Terveysside ja pikkuhousunsuoja

Kertakäyttöinen terveysside ja pikkuhousunsuoja asetetaan alushousujen sisäpinnalle siten, että siteen liimapinta tulee alushousuja vasten ja imukykyinen puoli ihoa vasten, jolloin kuukautisvuoto imeytyy siihen. Siteitä ja pikkuhousunsuojia on eri pituisia, -paksuisia ja mallisia.

Pikkuhousunsuojaa voidaan käyttää vuodon ollessa niukkaa, kuten kuukautisten alkaessa tai loppuessa ja yhdessä tamponin kanssa. Kuitenkin jatkuva kertakäyttöpikkuhousunsuojan käyttäminen valkovuodon vuoksi ei ole suositeltavaa. Usein kertakäyttöiset kuukautissuojat sisältävät muovia, joten ne hengittävät huonosti. Huonosti hengittävän muovipinnan alla iho saattaa hautua ja hankautua, alkaa kutista ja punoittaa, myös hiivatulehduksen riski voi kasvaa. Lue, miten ärtyneitä limakalvoja voi hoitaa.

Kertakäyttöisille pikkuhousunsuojille ja siteille on myös ekologisia vaihtoehtoja, joita kutsustaan kestositeiksi tai -pikkuhousunsuojiksi. Ne ovat siis pestäviä ja uudelleen käytettäviä, joita voi myös tehdä itse.

Käytetyt pikkuhousunsuojat ja terveyssiteet kääritään vessapaperiin ja laitetaan roskiin. Pikkuhousunsuojat ja terveyssiteet eivät kuulu wc – pyttyyn sillä ne voivat tukkia viemärin.

Kuukautiskuppi

Kukautiskuppi tai kuukuppi, on luonnonkumista tai silikonista valmistettu kuukautissuoja, joka asetetaan emättimen sisään. Kuukuppeja on erikokoja. Kuukautisvuoto kerääntyy kuppiin, joka tyhjennetään muutamia kertoja vuorokaudessa tai tarvittaessa. Kuuppia voi käyttää myös silloin, kun vuotoja on vähän tai tulee tiputteluvuotoja.

Tyhjennyksen yhteydessä kuppi pestään ja asetetaan takaisin emättimeen. Valmistajan mukaan kuukautiskuppi tulee desinfioida ainakin kerran kuukautiskierrossa. Kuukuppia käyttäen voi käydä myös kuukautisten aikana uimassa ja sitä voi käyttää myös yöllä.

Kun kuukautisvuoto on loppunut, huuuhtele kuukuppi ja kuivaa se. Kuukautiskuppia säilytetään ilmavassa, puhtaassa säilytyspussissa tai muussa hengittävässä paikassa. Lue kuukautiskupista lisää.

Tamponi

Tamponi on emättimeen sisään työnnettävä, usein puuvillasta valmistettu, sukkulanmallinen imukykyinen kuukautissuoja. Tamponia suositellaan pidettäväksi paikallaan enintään 8 tunnin ajan, joten tamponin käyttämistä yöllisenä kuukautissuojana ei suositella.

Tamponia käyttäessä voi käydä kuukautisten aikana myös uimassa. Tamponia ei tule käyttää valkovuodon vuoksi, vaan ainoastaan kuukautisten aikana.

Tamponia voi käyttää, vaikka ei olisi ollut yhdynnässä. Jos emättimen suuaukko on tiukka, voi tamponin laittaminen kuitenkin olla vaikeaa. Harjoitella kannattaa ensin pienimmällä tamponikoolla ja kun se onnistuu, voi vaihtaa isompiin kokoihin.

Käytetty tamponi ja / tai siihen kuuluva asetin, kääri ne vessapaperiin ja laita roskiin. Älä laita niitä WC-pönttöön sillä ne voivat tukkia vessan viemärin.

Voiko kuukautiskuppi tai tamponi kadota emättimeen?

Tamponi

Tamponi voi unohtua emättimeen, mutta ei se sinne “huku” tai katoa. Eli jos sen on sinne unohtanut, siellä se edelleen on. Tamponi voi jossain tapauksissa liukua itsekseen ulos, joskus ei.

Unohtunutta tamponia voi olla vaikeaa huomata, jos tamponin narukin on vetäytynyt lähelle häpuhuulia tai mennyt emättimen sisälle.

Unohtuneen tamponin voi huomata siitä, että se saattaa aiheuttaa yleensä viikon-kahden kuluessa erilaisia emätintulehdusoireita kuten hajua tai poikkeuksellista vuotoa. Jos tunnet näitä oireita ja että tamponi on emättimessä, etkä saa sitä itse pois, lääkäri auttaa sinua tällaisessa tilanteessa.

Jos pelkäät, että olet unohtanut tamponin sisääsi, pese kädet ja tunnustele sormella emätintäsi. Jos tunnet tamponin emättimessäsi, niin purista lantionpohjanlihaksia istuessasi kyykyssä. Silloin tamponi voi liukua alaspäin ja voit saada otteen narusta ja vetää se ulos sormilla. Voit myös yrittää ottaa sen ulos sormin. Pestä hyvin kädet, ettei emättimeen joudu bakteereita. Jos tamponi on liian liukas tai se on hajonnut, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Jos olosi muuttuu aivan yllättäen huonovointiseksi, ripuloit, saat päänsäryn tms. on tärkeää pois sulkea toksinen sokkioireyhtymä (TSS), jota tamponinkäytön yhteydessä joskus todetaan. Se on harvinainen myrkytysoireita aiheuttava sairaus. Sairauden aiheuttaa myrkky, jota tuottaa elimistössä normaalisti esiintyvä bakteeri.

Kuukautiskuppi 

Kuukautiskuppi voi asettua emättimessä korkealle, omien sormien ylettymättömiin. Tämä on tavallista etenkin, jos kohdunsuu on korkealla.

Ota kevyt kyykky ja ponnista, silloin saat kupin laskeutumaan ponnistamalla omilla lantionpohjanlihaksillasi. Ponnistaminen muistuttaa ulostamista. Ponnista niin pitkään, kunnes yllät tarttumaan kupin pohjasta tai antennista. Voit jatkaa ponnistamista samalla, kun vedät varovasti kuppia alas.

Paina kupin pohja kasaan, näin saat kupin reunan irtoamaan emättimen seinämästä, jolloin alipaine poistuu. Voit myös liu’uttaa sormen emättimen seinän ja kupin väliin. Sormea koukistamalla saat alipaineen purkautumaan.

Älä vedä antennista., sillä antennista vetäminen vain vahvistaa alipainetta, eli tekee juuri päinvastoin kuin haluat.

Taittele kuppia hieman sen ollessa vielä sisällä, tartu kuppiin etu- ja keskisormella sekä peukalolla. Aseta sormet eri puolille kuppia ja paina peukalo etu- ja keskisormen väliin. Näin saat taiteltua yhdellä kädellä kuppia pienemmäksi, ja se on mukavampi ottaa ulos. Voit myös kevyesti kallistella kuppia puolelta toiselle samalla kun vedät.

Jos kuppi hivuttautuu ylöspäin itsekseen esimerkiksi yöaikaan, kokeile tätä kikkaa: kun asetat kuppia sisään, anna sen aueta ennen kuin se on kokonaan sisällä emättimessä. Työnnä kuppi paikalleen, kun se on auki. Näin alipaine ei muodostu liian kovaksi eikä kuppi imaise itseään korkeuksiin. Jos antenni tuntuu epämukavalta, voit lyhentää sitä tai leikata sen vaikka kokonaan pois.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Lähteet

Kuukautiskupin tiedot ovat Lunetten nettisivuilta, viitattu 18.10.2018

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä tietää onks mulla klamydia?

Klamydia on yksi yleisimmistä bakteerin aiheuttamista seksitaudeista Suomessa. Ainoa tapa suojautua klamydialta (ja muilta seksitaudeilta) on...

Voiks kipeenä runkata?

Lähtökohtaisesti kyllä voi runkata. Mutta se ei ole paranemisen kannalta välttämättä paras idea. Keho vaatii lepoa kun se on sairas ja...

Miks eka kerta jännittää? #MunValinta

Ensimmäinen seksikerta jännittää varmasti tosi monia! Mutta mitkä asiat siinä sitten oikein jännittää? Suurimpia jännityksen aiheuttajia on...