Mitä siemenneste eli sperma on?
Siemennesteessä on noin 30 erilaista ainesosaa, muun muassa valkuaisaineita, fruktoosia ja erilaisia mineraaleja. Näiden tarkoitus on lähinnä pitää siittiöt hengissä siihen asti, että ne tavoittavat munasolun. Siemennesteessä ei ole hormoneja.
Siittiö on mikroskooppisen pieni, ja niitä on yhdessä siemensyöksyssä satoja miljoonia. Siittiöiden tuotanto jatkuu murrosiästä kuolemaan saakka, vähentyen iän myötä.
Siemensyöksyjen alkaminen tarkoittaa sitä, että penis-emätin yhdynnässä voi alkaa raskaus, jos ei siinä ei käytetä raskaudenehkäisyä.
Siemennesteen koostumus vaihtelee paljon. Se voi olla vesimäisen juoksevaa tai paksumpaa, kermamaista nestettä. Väriltään se on yleensä vaaleaa, kellertävää, tai värissä voi näkyä myös harmaan sävyjä. Sperman maku ja tuoksu ovat yksilöllisiä, yleensä ne ovat hyvin mietoja. Spermaa erittyy siemensyöksyssä tavallisesti noin teelusikallisen verran (2 – 5 ml).
Jos siemenneste alkaa haista pahalta tai se muuttuu väriltään poikkeavaksi, voivat nämä olla merkkejä tulehduksesta. Tällöin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle
Mikä on siemensyöksy?
Siemensyöksyt alkavat poikatyypillisissä kehoissa murrosiän alkupuolella, eli noin 12 – 14-vuotiaana. Usein siemensyöksyt pääsevät vähän yllättämään, kun ne ensimmäisiä kertoja tulevat yöllä, unen aikaisina siemensyöksyinä. Osa saa ensimmäisen siemensyöksyn itsetyydytyksellä.
Sana siemensyöksy on melko harhaanjohtava. Paremminkin voitaisiin puhua pulpahtamisesta tai siemennesteen tulemisesta. Siemensyöksyjen alkaminen on hieno asia, ja tärkeä vaihe kasvussa ja sukukypsäksi tulemisessa.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkeli päivitetty 17.3.2023