Siirry sisältöön
Seksitaudeista puhuttaessa tarkoitetaan seksin välityksellä tarttuvia tauteja, joista tutuimmat ovat klamydia, kondylooma, tippuri, kuppa, sukuelinherpes ja HIV-infektio. Lisäksi Mycoplasma genitalium -tulehdus, trikomoniaasi, lymphogranuloma venerum (LGV) ja hepatiitti B voivat tarttua seksin välityksellä. Hoitamattomana seksitaudit voivat vahingoittaa lisääntymiselimiä aiheuttaen hedelmättömyyttä.

Tässä osiossa käydään läpi mitä seksitaudit ovat, miten ne tarttuvat ja miten niiltä suojautua, sekä millaisia mahdollisia vaikutuksia niillä voi olla hedelmällisyyteen. Voit testata kuitenkin tietosi seksitaudeista seuraavalla testillä ennen kuin menet eteenpäin.

Testit

Suomessa yleisin seksitauti on klamydia. Klamydiatartuntoja todetaan vuosittain noin 15 000, joista suurin osa todetaan alle 25-vuotiailla. Klamydian jälkeen yleisimmät Suomessa havaitut seksitaudit ovat kondylooma ja sukuelinherpes, mutta niiden tartuntojen lukumäärästä ei ole saatavilla valtakunnallista tietoa, koska ne eivät kuulu valvottaviin tauteihin. Uusia HIV- tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain noin 170.

Miten seksitaudit tarttuvat?

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua penis-emätinyhdynnässä, ja lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua myös anaali- ja suuseksin välityksellä. Seksitaudit voivat tarttua myös yhteisten seksivälineiden välityksellä, mikäli jollakin niiden käyttäjistä on seksitautitartunta.

Seksitaudeilta voit suojautua käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Suojaat tulevia kumppaneitasi myös testaamalla seksitaudit itseltäsi säännöllisesti. Täältä voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta ja niiltä suojautumisesta.

Miten seksitaudit vaikuttavat hedelmällisyyteen?

Seksitaudit voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa, mutta suurin osa seksitautien saaneista, jotka saavat hoitoa ajoissa, eivät kuitenkaan yleensä kärsi ongelmista. Hoitamattomana seksitaudit voivat kuitenkin vahingoittaa lisääntymiselimiä aiheuttaen hedelmättömyyttä.

Jotkut seksitaudit vahingoittavat munajohtimia, ja lisäävät keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tämä johtuu siitä, että tulehdus voi vaikuttaa lisääntymiselimiin, jos infektio tunkeutuu kohdun tai kohdunkaulan sisään. Seksitaudit voivat myös aiheuttaa kivesten infektioita, joka on yleensä tyypillistä klamydialle. Tämä voi johtaa siittiöiden vähentyneeseen määrään, mikä tekee hedelmöittymisestä vaikeampaa.

Hoitamattomana seksitaudit voivat aiheuttaa myös lantion tulehduksellista sairautta (PID), ja pysyvästi vahingoittaa lisääntymiselimiä. Lantion tulehduksellinen sairaus voi johtaa arpeutumiseen, joka tekee hedelmöittyneen munasolun kulkeutumisesta kohtuun vaikeaa. Tämä saattaa lisätä riskiä munasolun jäämiseen munajohtimeen, jolloin puhutaan kohdun ulkoisesta raskaudesta. Klamydia ja tippuri on todettu olevan yleisimmät lantion tulehduksellisen sairauden aiheuttajat.

Klamydia – yleisin seksitauti Suomessa

Klamydia on Chlamydia trachomatis-bakteerin aiheuttama seksitauti, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä limakalvokontaktissa. Tartunnan voi saada penis-emätinyhdynnästä sekä suu- ja anaaliseksistä.  Täältä voit lukea lisää klamydiasta, sen oireista ja hoidosta.

Tarkastellaan seuraavaksi klamydian mahdollisia vaikutuksia hedelmällisyyteen.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...