Siirry sisältöön

Miten valmistautua eka kertaan?

23.09.2019 klo 18:39 - Tuottanut Väestöliitto
Eka kerta jännittää melkein aina, on kyse sitten käsi kädessä kävelemisestä, suudelmasta, hyväilyseksistä, toisen edessä alastomaksi riisuutumisesta tai yhdynnästä. Ekoja kertoja mahtuu elämään useita, sillä kokemukset ovat uusia ja jännittäviä jokaisessa uudessa ihmissuhteessa.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että noin puolet 18-vuotiaista eivät ole kokeneet vielä ensimmäistä yhdyntää. Muita seksuaalisia kokemuksia ja ekoja kertoja saatetaan kokea jo vähän aikaisemmin. Ensimmäinen seksikerta voidaan kokea suunnitellusti seurustelusuhteessa tai spontaanisti yhden illan jutussa. Molemmissa tilanteissa jännitys usein vähenee, jos siinä kokee olonsa turvalliseksi.

Turvallisuuden tunne seksissä syntyy usein siitä, kun keskusteluyhteys kumppanin kanssa toimii ja voi ilmaista puolin ja toisin ekaan kertaan liittyviä tunteita ja ajatuksia. Kun voi luottaa siihen, että tulee kuulluksi ja kunnioitetuksi, myös seksistä nauttiminen on helpompaa.

On siis tärkeää, että kaikki osapuolet haluavat seksiä ja ovat siinä mukana omasta vapaasta tahdosta. Seksuaalisen halun seurauksena myös kiihottuminen onnistuu paremmin ja seksi tuntuu todennäköisemmin hyvältä.

Kun seksiä opetellaan ja koetaan ensimmäisiä kertoja, oma toiminta voi tuntua epävarmalta ja sähläämiseltä. Oma osaaminen saattaa jopa jännittää. Silloin voi auttaa, jos muistaa, että seksissä saa olla kokematon ja sitäkin täytyy harjoitella. Todennäköisesti kumppani ei myöskään odota sinulta osaamista, vaan  huomaavaisuutta ja tilanteessa aidosti läsnä olemista.

Ehkäisy kannattaa hoitaa  kuntoon jo ennen ensimmäistä kertaa. Ehkäisymenetelmän käyttäminen vapauttaa ajatukset paremmin seksistä nauttimiseen, kun ei tarvitse miettiä ja huolehtia suojaamattoman seksin seurauksista. Halvin ja helpoiten saatavilla oleva ehkäisymenetelmä on usein kondomi ja siitä voi tehdä myös suuseksisuojan. Suuseksisuojasta voi lukea lisää tästä. Myös liukuvoidetta kannattaa hankkia ainakin, jos suunnitelmissa on emätin- tai anaaliyhdyntä.

Ja aina seksi ei suju suunnitelmien mukaan. Se on inhimillistä, koska kyseessä  ovat ihmiset, jotka tuntevat ja ajattelevat. Seksi voi tehdä kipeää, erektio voi laskea, siemensyöksy voi tulla nopeasti tai ehkäisy pettää jne. Kuitenkin useista odottamattomista tilanteista selvitään myötätunnolla itseä ja toista kohtaan, sekä kumppanin kanssa yhdessä pähkäilemällä. Usein lämmin ja ystävällinen huumori auttavat myös. Joskus taas tarvitaan ulkopuolista apua, kun omat neuvot eivät enää riitä. Lue lisää seksiin liittyvistä pulmista ja tahoista, joista saa keskusteluapua.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13-34-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.