BETA Siirry sisältöön

Miten valmistautua ekaan kertaan?

Julkaistu 23.09.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Eka kerta jännittää melkein aina, on kyse sitten käsi kädessä kävelemisestä, suudelmasta, hyväilyseksistä, toisen edessä alastomaksi riisuutumisesta tai yhdynnästä. Ekoja kertoja mahtuu elämään useita, sillä kokemukset ovat uusia ja jännittäviä jokaisessa uudessa ihmissuhteessa.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että noin puolet 18-vuotiaista eivät ole kokeneet vielä ensimmäistä yhdyntää. Muita seksuaalisia kokemuksia ja ekoja kertoja saatetaan kokea jo vähän aikaisemmin. Ensimmäinen seksikerta voidaan kokea suunnitellusti seurustelusuhteessa tai spontaanisti yhden illan jutussa. Molemmissa tilanteissa jännitys usein vähenee, jos siinä kokee olonsa turvalliseksi.

Turvallisuuden tunne seksissä syntyy usein siitä, kun keskusteluyhteys kumppanin kanssa toimii ja voi ilmaista puolin ja toisin ekaan kertaan liittyviä tunteita ja ajatuksia. Kun voi luottaa siihen, että tulee kuulluksi ja kunnioitetuksi, myös seksistä nauttiminen on helpompaa.

On siis tärkeää, että kaikki osapuolet haluavat seksiä ja ovat siinä mukana omasta vapaasta tahdosta. Seksuaalisen halun seurauksena myös kiihottuminen onnistuu paremmin ja seksi tuntuu todennäköisemmin hyvältä.

Kun seksiä opetellaan ja koetaan ensimmäisiä kertoja, oma toiminta tuntuu usein epävarmalta ja sähläämiseltä. Oma osaaminen saattaa jopa jännittää. Silloin voi auttaa, jos muistaa, että seksissä saa olla kokematon ja sitäkin täytyy harjoitella. Todennäköisesti kumppani ei myöskään odota sinulta osaamista, vaan  huomaavaisuutta ja tilanteessa aidosti läsnä olemista.

Ehkäisy kannattaa hoitaa  kuntoon jo ennen ensimmäistä kertaa. Ehkäisymenetelmän käyttäminen vapauttaa ajatukset paremmin seksistä nauttimiseen, kun ei tarvitse miettiä ja huolehtia suojaamattoman seksin seurauksista. Halvin ja helpoiten saatavilla oleva ehkäisymenetelmä on usein kondomi ja siitä voi tehdä myös suuseksisuojan.

Ja aina seksi ei suju suunnitelmien mukaan. Se on inhimillistä, koska kyseessä  ovat ihmiset, jotka tuntevat ja ajattelevat. Seksi voi tehdä kipeää, erektio voi laskea, siemensyöksy voi tulla nopeasti tai ehkäisy pettää jne. Kuitenkin useista odottamattomista tilanteista selvitään myötätunnolla itseä ja toista kohtaan ja kumppanin kanssa yhdessä pähkäilemällä. Usein lämmin ja ystävällinen huumori auttaa myös. Joskus taas tarvitaan ulkopuolista apua, joten kannattaa selvittää, mistä apua saa tilanteisiin, kun omat neuvot eivät enää riitä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä tietää onks mulla klamydia?

Klamydia on yksi yleisimmistä bakteerin aiheuttamista seksitaudeista Suomessa. Ainoa tapa suojautua klamydialta (ja muilta seksitaudeilta) on...

Voiks kipeenä runkata?

Lähtökohtaisesti kyllä voi runkata. Mutta se ei ole paranemisen kannalta välttämättä paras idea. Keho vaatii lepoa kun se on sairas ja...

Miks eka kerta jännittää? #MunValinta

Ensimmäinen seksikerta jännittää varmasti tosi monia! Mutta mitkä asiat siinä sitten oikein jännittää? Suurimpia jännityksen aiheuttajia on...