BETA Siirry sisältöön

Miksi emätinyhdyntä sattuu?

Julkaistu 31.01.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Yhdynnän, kuten kaiken muunkin seksin, on tarkoitus tuottaa nautintoa. Mikäli yhdyntä sattuu, sitä ei pidä jatkaa, vaan kannattaa selvittää mistä se johtuu ja miten siihen voi vaikuttaa.

Ensimmäinen yhdyntä sattuu monia tyttöjä jonkin verran. Yleensä syynä on se, että immenkalvo eli emätinkranssi venyy ja että ensimmäinen yhdyntä jännittää niin paljon, että emätin ei pääse rennoksi. Yhdyntä voi jännittää myös myöhemmin, varsinkin jos ensimmäinen yhdyntä on ollut kivulias kokemus.

Jos emätin on kovin jännittynyt, se voi krampata, jolloin edes sormea ei ole helppo työntää sisään, peniksestä puhumattakaan. Tällöin kannattaa suosiolla pitää taukoa yhdynnöistä ja keskittyä nauttimaan seksistä muilla tavoin.

”Seksiin liittyviä kipuja ei kannata yrittää salata kumppanilta, vaan niistä pitää puhua.”

On myös kumppanin kannalta tärkeää, ettet suostu yhdyntään vain hänen mielikseen, vaan myös hän ansaitsee sen, että molemmat nauttivat seksistä.

Hitaasti ja hellästi

Yhdyntä voi sattua myös, jos ei ole tarpeeksi kiihottunut eikä emätin ole kostunut riittävästi. Vaikka emätin olisikin kostunut, on liukuvoiteen käytöstä usein apua. Kondomin kanssa on syytä käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukkaria.

Yhdyntä voi sattua myös, jos sisääntyöntyminen on liian kovaa tai tapahtuu liian nopeasti. Siksi yhdynnässä on aina syytä kuunnella omaa kehoaan ja edetä tarvittaessa hyvinkin rauhallisesti – koko penistä ei tarvitse survoa sisään heti, eikä välttämättä koko yhdynnän aikanakaan. Peniksessä herkin tunto on terskassa ja emättimessä vain muutaman sentin syvyydessä, joten jo pienikin liike voi tuottaa molemmille nautintoa.

Anatomia voi asettaa haasteita – mutta niistä selviää

Peniksiä on kaiken muotoisia ja kokoisia – ja niin on myös emättimiä. Hyvin harvoin käy niin, että ne olisivat täydellisen yhteensopimattomia toisilleen, mutta voi olla, että ne ovat jossain määrin eriparisia, mikä asettaa omat haasteensa.

Peniksen sisääntyöntymiskulmaa voi muuttaa vaihtamalla asentoa. Esimerkiksi asennossa, jossa tyttö on alla ja poika päällä, asento saattaa parantua, kun laittaa tyynyn tytön lantion alle. Myös asento, jossa tyttö on päällä ja voi itse säädellä työntymisen voimakkuutta, voi olla toimiva. Jos emätin on kovin tiukka ja penis kovin iso, on aina syytä huolehtia riittävästä kosteudesta ja käyttää apuna liukkaria ja edetä hitaasti ja varovaisesti.

Klitoris on tärkeä myös yhdynnässä

Pimpin herkin ja eniten nautintoa tuottava kohta on yleensä klitoris. Kaikki tytöt eivät saa nautintoa pelkästä yhdynnästä, jos sen aikana ei kosketella myös klitoriksen päätä. Klitoriksen koskettelu sisääntyöntymisvaiheessa tekee emättimestä usein vastaanottavaisemman.

Ennen seksiä toisen ihmisen kanssa on hyvä tutustua omaan kehoonsa ja opetella tuottamaan itselleen nautintoa. Kun on kiihottunut, kannattaa omassa rauhassa kokeilla työntää emättimeen ensin yksi sormi, sitten ehkä kaksi sormea tai vaikka pieni dildo. Myös kumppanin kannattaa antaa tutustua emättimeen ja muuhun pimpin seutuun ensin muilla tavoin kuin peniksellä.

Kivulla voi olla myös mielekkyys

Yhdyntäkipuun liittyy usein jokin mielekkyys. Mieti, haluatko todella sitä mitä olet tekemässä? Onko hetki oikea, entäpä kumppani? Joskus kivun saattaa aiheuttaa myös aiemmat kokemukset: esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvä trauma, kuten kaltoinkohtelu tai sitten vähemmän vakavat, mutta kuitenkin epämiellyttävät seksuaaliset kokemukset.

Seksiin liittyy – varsinkin nuorilla – usein myös syyllisyyttä, häpeää tai pelkoa liittyen esimerkiksi siihen, että jos vanhemmat saisivat tietää. Näitä tuntemuksia kannattaa selvittää itselleen ¬– miksi koen häpeää tai pelkoa ja onko se aiheellista.

Emättimen kiputilat vaativat hoitoa

Joskus yhdyntäkipu voi johtua emättimen tulehduksista, jolloin kipu yleensä helpottaa, kun tulehdus paranee joko itsestään tai lääkkeiden avulla.

Jos kivulle ei kuitenkaan löydy selkeää syytä (kuten tulehdusta), voi pitkäkestoisessa yhdyntäkivussa olla kyse vulvodyniasta, jolloin kipu tuntuu usein jo emättimen ulkopuolella. Pitkäkestoista kiputilaa kutsutaan vulvodyniaksi silloin, kun sen aiheuttaja ei ole mikään tunnettu sairaus ja lääkärin tutkimuksessa pimpin seutu on ulkoisesti terveen näköinen.

Toinen yleinen kivun aiheuttaja on emätinkouristus, jossa emätin ikään kuin kramppaa kiinni heti, kun sinne yrittää työntää jotain.

Mikäli epäilet kärsiväsi vulvodyniasta tai emätinkouristuksesta, kannattaa hakeutua gynekologin tutkimuksiin ja usein myös seksuaaliterapia on hyödyllistä. Molemmat näistä tiloista ovat yleensä hoidettavissa tai ne paranevat ajan myötä, mutta saattavat myös uusiutua.

Yhdyntäkivuista kannattaa aina puhua avoimesti kumppanin kanssa.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä tietää että tyttö saa orgasmin?!

Orgasmi on ikään kuin hyvän olon huipentuma, jonka voi kokea itsetyydytyksessä tai seksissä jonkun toisen kanssa. Se on kokemus koko kehossa:...

Nuorten Väestöliitto artikkelit

Tähän artikkeliin kootaan Väestöliiton nuorten palvelujen asiantuntijoiden kirjoittamia tekstejä murrosiästä, seksuaalisesta hyvinvoinnista ja...

Normiton-podcast

Normiton -podcastin ensimmäisessä jaksossa pohditaan normittunutta yhteiskuntaa. Mitä normit ovat? Mistä ne tulevat? Normiton podcast on...