BETA Siirry sisältöön

Mitä on suostumus seksissä?

Julkaistu 03.05.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Suostumus on asia, jota tarvitaan jokaisessa seksiteossa. Erilaisten seksitekojen suostumuksellisuus on kommunikaatiota siitä, mitä haluaa ja mitä ei. Jokaisen on kunnioitettava toisen halujen ja kehon itsemääräysvaltaa .Jos sinulle tulee epäilys siitä, haluaako kumppani samoja asioita kun sinä – kysy ja varmista.

Jokaisella on oikeus seksuaaliseen itsemäärämisoikeuteen. Jokaisella on velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalisia rajoja ja siihen liittyviä haluja sekä toiveita. Kovin päihtynyt tai huonovointinen, nukkuva tai sammunut henkilö ei voi antaa suostumusta seksiin. Seksi ilman suostumusta on raiskaus. Kenenkään pukeutuminen ei ole viesti seksuaalisesta halukkuudesta tai haluttomuudesta.

Jos haluat seksiä toisen ihmisen kanssa, kysy asiasta. Hyviä tapoja ottaa asia puheeksi voi olla kertoa itsestä ja omista tunteista ja seksuaalisista haluista toista kohtaan. Asian voi ottaa puheeksi kysymällä: Haluttaako sinua? Kiinnostaako sinua? Millaisesta seksistä pidät? Haluaisitko harrastaa seksiä? Tilanteesta riippuen, voit saada vastaukseksi kyllä, ei, en tiedä tai ei nyt – kysymällä pidämme huolen siitä, että jokaisen omat seksuaaliset rajat tulevat näkyviksi.

Suostumuksessa oleellista on se, että seksiä tekevillä on yhteinen ymmärrys siitä, millaisia seksuaalisia tekoja tehdään, jos tehdään.  Jos sinulle tulee epäilys siitä, haluaako kumppani samoja asioita kun sinä – kysy ja varmista.

Suostumuksen varmistaminen on loppujen lopuksi kysymistä, vastausten antamista, ajatusten ja tunteiden sanallistamista sekä kertomista siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Erityisen tärkeää kommunikaatio on silloin, kun:

 • seksuaalisia tekoja tehdään ensimmäisiä kertoja.
 • seksikumppanit eivät ole toisilleen kovin tuttuja.
 • seksitavat muuttuvat.  Jos suuseksi esimerkiksi tuntuu hyvältä, ei se tarkoita sitä, että on ok siirtyä esimerkiksi emätinyhdyntään.
 • seksiasentoja vaihdetaan.
 • sovitaan ehkäisystä, sen käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä.
 • kokeillaan jotain uutta seksissä kuten sitomisleikkejä, seksileluja tai roolileikkejä.

Omista haluista puhuminen ei ole aina helppoa, koska kertomalla itsestä tulee paljastaneeksi jotain hyvin intiimiä. Koska emme lue toistemme ajatuksia, voimme selvittää toistemme toiveet ja halut vain kommunikoimalla.

Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksiteoista

Suostumuksen saaminen kerran ei tarkoita sitä, että seksiä olisi myös seuraavalla kerralla. Jokaiseen seksitekoon (esimerkiksi suutelu, hyväily, suuseksi, käsiseksi, emätinyhdyntä, peräaukkoon tapahtuvalla yhdynnällä tai hyväilyllä) tarvitaan suostumus.

Vaikka edellisellä kerralla olisi ollut hyväilyseksiä tai anaaliseksiä, se ei automaattisesti tarkoita, että sitä olisi seuraavalla seksikerralla.

Jos sinulla on ollut seksikokemuksia joissa mietit onko sinun seksuaalisisa rajoja ylitetty tai oletko itse ylittänyt kumppanisi rajoja, älä jää yksin. Löydät nuorille suunnattuja, seksuaalisuuteen liittyviä ilmaisia nettipalveluita täältä.

Seksistä voi kieltäytyä missä vaiheessa tahansa. Myös silloin kun:

 • seksistä olisi sovittu etukäteen
 • vaatteet olisivat poissa
 •  ehkäisy on hankittu tai se on jo käytössä
 • seksiä tehdään jo
 • jokin seksitapa tai seksiasento tuntuu epämiellyttävältä tai kivuliaalta
 • muutat mielesi ilman sen kummempaa syytä

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Väestöliiton nuortenryhmän blogitekstiä: Lupa koskea – mikä on suostumus. 

Lang Jennifer: Consent – the new rules of sexual education, 2018, Althea press, USA

Oliko tästä sinulle apua?