BETA Siirry sisältöön

Suostumus seksiin

Julkaistu 03.05.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Suostumus on asia, jota tarvitaan jokaisessa seksiteossa. Erilaisten seksitekojen suostumuksellisuus on kommunikaatiota siitä, mitä haluaa ja mitä ei. Jokaisen on kunnioitettava toisen halujen ja kehon itsemääräysvaltaa.

Seksuaalisiin tekoihin liittyvän suostumuksen perusajatus on, että tunnistaa itsessään sen, mikä ja millainen kosketus tuntuu hyvältä sekä millaisia seksitekoja haluaa tai toivoo. Ja sitten kommunikoi ja kertoo niistä toiselle. Ja toki kuuntelee mitä toinen haluaa ja toivoo. Näin pidämme huolen siitä, että jokaisen omat seksuaaliset rajat tulevat näkyviksi ja kunnioitamme toistemme kehojen ja seksuaalisten halujen itsemäärämisoikeutta.

Suostumukseen liittyy yhteinen ymmärrys siitä, millaisia seksuaalisia tekoja tehdään ja sitoudutaan yhteisesti myös ehkäisyn käyttöön tai käyttämättä jättämiseen. Jos sinulle tulee epäilys siitä, haluaako kumppani samoja asioita kun sinä – kysy ja varmista.

Suostumus vaatii kysymistä, vastausten antamista, ajatusten ja tunteiden sanallistamista, kertomista siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Erityisen tärkeää kommunikaatio on silloin, kun:

  • seksuaalisia tekoja tehdään ensimmäisiä kertoja.
  • seksikumppanit eivät ole toisilleen kovin tuttuja.
  • seksitavat muuttuvat, esimerkiksi vaikka suuseksi tuntuisi hyvältä, se ei tarkoita sitä, että on ok siirtyä esimerkiksi penis-emätinyhdyntään.
  • asentoja vaihdetaan.
  • sovitaan ehkäisystä.
  • kokeillaan jotain uutta seksissä.

Omista haluista puhuminen ei ole aina helppoa, koska kertomalla paljastaa  itsestään jotain hyvin intiimiä. Koska emme kuitenkaan lue toistemme ajatuksia, meidän täytyy selvittää toisten toiveet ja halut kommunikoimalla.

Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksiteoista

Suostumus liittyy sekä oikeuksiin että velvollisuuksiin. Paitsi että sinulla on oikeus kieltäytyä seksuaalisista teoista, sinulla on myös velvollisuus pyytää kumppanisi suostumusta siihen, mitä itse teet hänelle.

Seksuaalisissa teoissa ja seksissä on tärkeää kunnioittaa jokaisen itsemääräämisoikeutta.

Suostumuksen saaminen kerran ei tarkoita, että jatkossa aina kyseinen seksuaalinen teko on ok,  vaan suostumus pitää saada joka kerta uudestaan:

  • Seksiteoista voi kieltäytyä missä vaiheessa tahansa. Myös silloin kun seksistä on sovittu, vaatteet olisi poissa, ehkäisy on hankittu tai jo käytössä.
  • Voi olla, että seksiä tehdään yhdessä vain kerran, eikä enää uudelleen.
  • Jokaiseen seksitekoon (esimerkiksi suutelu, hyväily, suuseksi, käsiseksi, penis-emätinyhdyntä, anaaliseksi) tarvitaan jokaisella seksikerralla suostumus. Vaikka edellisellä kerralla olisi ollut hyväilyseksiä tai anaaliseksiä,  se ei tarkoita, että sitä olisi myös seuraavalla kerralla.

Suostumus on aina varmistettava

Vahvasti päihtynyt, nukkuva tai muuten tiedoton ihminen ei voi antaa suostumustaan mihinkään seksuaalisiin tekoihin. Silloin on tärkeää varmistaa, että toinen on turvassa.

Suostumuksen antaminen vaatii jatkuvaa kommunikointia kumppanin (tai kumppanien) kanssa. Mitään lomakkeita ei tarvitse allekirjoitella – hyvä tapa pyytää suostumusta kumppanilta on kysyä esimerkiksi “Saanko koskea?” ja “Tuntuuko tämä hyvältä?”. Silloin sinulla on oikeus vastata kyllä, ei tai vaikka ehkä – eli täysin oman tuntemuksesi mukaan.

Jos et ole ihan varma tykkäätkö siitä, mitä on meneillään, on syytä keskeyttää tilanne ja kertoa siitä reilusti. Kumppanilla on oikeus tietää miltä sinusta tuntuu.

Milloin seksitilanne on keskeytettävä?

Jos seksitilanteessa tulee sellainen olo, ettei kumppani ole hommassa jotenkin mukana: keskeytä tilanne.

Jos seksi- tai hyväilytilanteessa kumppani jähmettyy, muuttuu veltoksi tai jännittyneeksi, hiljenee, itkee, katsoo kaukaisuuteen tai sinusta ohi, vetäytyy eikä vastaa sinun antamiisi suudelmiin ja kosketuksiin:  lopeta  ja kysy onko kaikki ok? 

Jos et saa selkeää vastausta tai hyväksyntää seksiteoille, se tarkoittaa sitä, ettei toinen halua. Silloin ei saa maanitella, suostutella tai painostaa toista. Sellainen käytös voidaan nähdä seksuaaliväkivallan teoksi.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet:

Väestöliiton nuortenryhmän blogitekstiä: Lupa koskea – mikä on suostumus. 

Lang Jennifer: Consent – the new rules of sexual education, 2018, Althea press, USA

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Trygghetsfostran och att förebygga sexuella övergrepp

Trygghetsfostran handlar om att förebygga negativa erfarenheter och lära barn om gränser. Hurudan slags beröring är okej, hur sätta gränser?...

Storken – eller hur kan vi tala om sex med lågstadiebarn?

Sex kan kännas utmanande att tala om med barn. Vilka ord ska man använda, hur ingående behöver man vara? Vad om de frågar om p-piller eller har...

Snippa och snopp – börja tala om kropp och sexualitet med barn

Barn är nyfikna på kroppen och hur allt fungerar. För att diskutera sexualitet behöver man hitta lämpliga ord för könsorganen, vilket här gås...