Gå till innehållet

Hur förbereder jag mig för första gången?

22.04.2022 klo 11:42 - Producerat av Befolkningsförbundet
Det känns nästan alltid nervöst den första gången, oberoende av om det handlar om att gå hand i hand, smeksex, att klä av sig naken inför den andra eller om samlag. Livet rymmer många första gånger, för upplevelserna är nya och spännande i varje ny människorelation.

Undersökningar visar att ungefär hälften av alla 18-åringar inte har varit med om sitt första samlag. Andra sexuella erfarenheter och första gånger kan ha ägt rum redan lite tidigare. Den första gången kan ske planerat med den man är ihop med eller spontant som ett engångsligg. I båda fallen minskar nervositeten i allmänhet om man känner sig trygg med den andra. 

Känslan av trygghet i sex uppstår ofta av att dialogen med partnern fungerar och att båda kan ge uttryck för känslor och tankar kring den första gången. Om du kan lita på att du blir hörd och respekterad är det också lättare att njuta av det sexuella umgänget. 

    ”Det är således viktigt att alla parter har lust till sex och deltar av egen fri vilja. Den sexuella lusten underlättar också upphetsningen och det är sannolikare att sexet känns skönt.”  

Då du har och lär sig sex de första gångerna kan du känna sig osäker och fumlig. Du kan till och med spänna dig för om du har tillräckliga kunskaper. Då kan det hjälpa att komma ihåg att man får vara oerfaren i fråga om sex och att också det är något man måste öva på. Sannolikt förväntar sig inte heller din partner skicklighet utan att du är hänsynsfull och genuint närvarande i situationen.  

Preventivmetoden är bra att ordna med redan före första gången. Att använda preventivmedel frigör dina tankar att bättre njuta av sexet när du slipper fundera över och oroa dig för följderna av oskyddat sex. Kondomen är ofta den billigaste och lättast tillgängliga preventivmetoden och den kan också klippas upp till en slicklapp som skyddar vid munsex. Här kan du läsa mer om slicklappar. Det är också bra att köpa glidmedel, åtminstone om du planerar vaginal- eller analsamlag.  

Och alltid går första gången inte enligt planerna. Det är mänskligt eftersom det handlar om människor som känner och tänker. Samlaget kan göra ont, erektionen kan slakna, ejakulationen kan komma fort eller kondomen kan gå sönder. Du och din partner klarar dock många överraskande situationer med hjälp av medkänsla för er själva och varandra och genom att tillsammans fundera ut hur ni ska lösa det. Med varm och vänlig humor kommer man ofta långt. Ibland kan det hända att man behöver utomstående hjälp om de egna råden inte räcker. Här kan du läsa mer om sex.

Skribenter: Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till sexuella hälsovårdstjänster

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt till integritet

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...