Siirry sisältöön

Mistä tietää, milloin seksi pitää keskeyttää?

12.07.2019 klo 11:35 - Tuottanut Väestöliitto
Mikäli huomaat seksin hetkellä, että kumppanisi muuttuu pelokkaaksi, ahdistuneeksi tai poissaolevaksi keskeytä tilanne ja ota asia puheeksi. Asiasta kysyminen, tilanteeseen reagoiminen ja suostumuksen varmistaminen ovat vastuullista toimintaa, jota kumppanisi varmasti arvostaa.

On tärkeää keskeyttää seksi:

  • Jos kumppani sanoo tai mutisee jotain, mikä liittyy lopettamiseen, kieltäytymiseen tai pyyntöön odottaa.
  • Jos kumppani vaikuttaa epävarmalta sen suhteen, mitä olette tekemässä.
  • Jos seksissä koetaan kipua, joka ilmaistaan sanoin, elein tai ilmein.
  • Jos kumppani siirtää käsiäsi tai/ja kehoasi itsestään pois tai huomaat, että hän välttelee kosketustasi tai sinua ja pyrkii poistumaan läheisyydestäsi.
  • Jos kondomi tai suuseksisuoja ei ole käytössä, vaikka niin oli sovittu.
  • Jos kumppani sanoo tai tekee asioita, jotka ovat sinusta loukkaavia tai epäkunnioittavia.
  • Kun kumppani itkee, nyyhkyttää tai on esimerkiksi surun, ahdistuksen, järkytyksen tai kauhun tunteen vallassa.
  • Jos kumppanin käytös muuttuu vetäytyneeksi, hiljaiseksi tai lamaantuneeksi.
  • Jos kumppani ei vastaa suudelmiin tai kosketuksiin.

Kehonkieli ja suostumus

Onko kehonkieli oikea kieli ja voiko sillä antaa suostumuksensa seksiin? On totta, että kommunikoimme toistemme kanssa suurelta osin kehon liikkeiden, ilmeiden, äänenpainojen ja eleiden avulla. Monesti on kuitenkin tärkeää varmistaa suostumus kysymällä, sillä voimme tulkita kehonkieltä myös väärin emmekä välttämättä ymmärrä, kun toinen ihminen ilmaisee rajojansa kehonkielellä. Puhumisen merkitys korostuu esimerkiksi silloin, kun seksikumppania ei tunne kovin hyvin tai on päihtynyt.

Päihtyneenä toistemme tulkinta pelkästään kehonkielen avulla voi epäonnistua surkeasti. Sen vuoksi, jos seksiä on päihtyneenä, keskinäinen kommunikaatio, puhuminen ja asioiden varmistaminen on entistäkin tärkeämpää.

Mitä paremmin kumppanit tuntevat toisensa, sitä paremmin he voivat oppia tulkitsemaan toisensa kehonkieltä. Jos olette tunteneet jo jonkin aikaa ja välillänne on hyvä keskusteluyhteys, on todennäköistä, että voitte luottaa paremmin toistenne kehonkieleen.

Hyvän olon tunnetta ja sitä, että kosketusta haluaa lisää, voidaan ilmaista esimerkiksi ääntelyillä, kertomalla omasta hyvänolon tunteesta ja siitä, kuinka kumppani koskettaa sinua juuri oikeista paikoista. Aktiiviset ja vastavuoroiset kehonliikkeet voivat kertoa nautinnosta ja halusta. Tämän voi tunnistaa siitä, kun liikutetaan omaa kehoa toista vasten, kumppani haluaa koskettaa sinua ja sinä haluat tulla kosketetuksi tai koskettaa kumppania.

Kuinka toimia, jos kumppani lamaantuu tai jähmettyy seksihetken aikana?

Jos seksin aikana huomaat, että kumppanin käytöksessä tai olemuksessa tapahtuu jokin muutos, keskeytä tilanne. Kerro hänelle siitä, mitä omasta mielestä koit hänessä tapahtuvan.

Jos kumppanillasi on vaikeaa puhua tai liikkua ja hän on ikään kuin jähmettynyt tai lamaantunut, rauhoittele häntä kertomalla, että kaikki on hyvin ja hän on turvassa. Tarjoa hänelle lisäksi lasillinen kylmää vettä, joka voi auttaa kumppaniasi palautumaan poissaolevasta olotilasta tähän hetkeen.

Jos haluat vahvistaa sanojasi koskettamalla, kerro hänelle, että kosketat häntä kevyesti olkapäähän tai käteen.  Odota, että hän on jälleen läsnä oleva tässä hetkessä ja puhukaa siitä, mitä tapahtui.

Tapahtuneesta kannattaa keskustella myös esimerkiksi ammattilaisen kanssa chatissa tai kasvotusten, koska tilanne on saattanut olla kumppanillesi ja sinulle hämmentävä, jopa pelottava. Netarin chatit löydät täältä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähde: Lang Jennifer: Consent – the new rules of sexual education, 2018, Althea press, USA

Päivitetty 2.5.2022

 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kutsuchat 23.9. klo 12.30

Kutsuchatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....