Siirry sisältöön

Mihin liukuvoidetta käytetään?

Julkaistu 25.10.2018 - 25.10.2018 klo 15:51 - Tuottanut Väestöliitto
Liukuvoidetta voidaan käyttää erilaisissa seksitilanteissa kuten yhdynnässä, anaaliyhdynnässä, suuseksissä tai itsetyydytyksessä. Liukuvoide tarkoittaa valmistetta, joka vähentää kitkaa esimerkiksi limakalvoilta. Liukuvoidetta voi ostaa apteekista ja ruokakaupoista. Liukuvoide ehkäisee kondomin rikkoutumista.

Liukuvoide kuuluu kaikille ja sitä voidaan käyttää kaikenlaisessa seksissä – kuten itsetyydytyksessä, käsiseksissä, suuseksissä tai penis-emätin yhdynnässä.

Anaaliyhdynnässä liukuvoide on välttämätön.  Liukuvoidetta on käytettävä riittävästi peräsuolen ja sulkijalihaksen vaurioiden ehkäisemiseksi.

Liukuvoiteita voidaan käyttää myös seksilelujen kanssa. Jos tamponin asettaminen on hankalaa, pieni määrä liukuvoidetta voi auttaa sen käytössä.

Liukuvoiteet lisäävät sukuelinten tuntemuksia. Kosteat limakalvot aistivat kosketusta herkemmin. Liukuvoiteissa on erilaisia makuja, tuoksuja ja koostumuksia. Osa liukuvoiteista lisää lämmöntunteita ja ne voivat lisätä verenkiertoa sukuelinten alueella jolloin kosketus ja tuntemukset voivat lisääntyä.

Kun liukuvoidepakkauksesta löytyy CE-merkintä, on se tutkittu ja turvallinen tuote. Kondomeihin on valmistuksen yhteydessä yleensä lisätty silikonipitoista liukastetta. Kondomin päälle voi kuitenkin laittaa vesipohjaista tai silikonipohjaista liukastusvoidetta. Vesi- ja islikonipohjaiset liukuvoidetahrat lähtevät lakanoista ja vaatteista tavallisessa pesussa pesukoneessa. Öljypohjaiset liukuvoidetahrat voivat olla hankalia pestäviä tekstiileistä.

Liukuvoiteita on vesipohjaisia, jotka sopivat kaikenlaiseen seksiin, myös kondomien ja seksilelujen kanssa.

Öljypohjainen liukuvoide ei sovi yhteen kondomin kanssa, sillä se voi haurastuttaa kumia.

Silikonipohjaiset liukuvoiteet kestävät ihokontaktissa kauemmin mutta voivat vahingoittaa joidenkin seksilelujen materiaaleja.

Jos seksiin liittyy kipua, on sen syy selvitettävä. Liukuvoiteiden käyttö ei ole ensisijainen seksikivun helpottaja. Liukuvoide ei korvaa kiihottumista, joka esimerkiksi saa emättimen limakalvot kosteiksi.  Seksikipu voi liittyä hyvin moniin asioihin gynekologisiin sairauksiin (esim. tulehdukset, vulvodynia), jännittämiseen seksissä tai muihin sairauksiin (esim. ihosairaudet).

Vääränlaista kutinaa ja kihelmöintiä, voiko syynä olla liukuvoide?

Jos sukuelimissä tuntuu seksin jälkeen ikävää kihelmöintiä, kutinaa ja kuumotusta, kannattaa pohtia voisiko syynä olla liukuvoide tai kondomin materiaali. Toiset ovat herkempiä reagoimaan esimerkiksi liukuvoiteen sisältämiin ainesosiin.

Silikoni- tai öljypohjaiset liukasteet aiheuttavat harvoin reaktioita, koska niissä käytetään vähemmän erilaisia yhdisteitä. Toistuevien virtsatieinfektioiden taustalla voi olla öljypohjaisen liukuvoiteen epäsopivuus.

Osa makuliukuvoiteista voi myös aiheuttaa kutinaa tai tulehduksia sillä niissä käytetään paljon sokerisia makuyhdisteitä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kuvakirjoja lapsille kehotunnekasvatukseen

Kuvakirjat helpottavat pääsemään alkuun lapsen kehotunnekasvatuksessa! Hauskat ja kiehtovat aiheet ovat jo lapsille tärkeitä. Kirjat auttavat...

Nyytin chat ti 20.10. klo 15 -17: Rajat ja seksuaalisuus

Tunnetko omat rajasi, ja onko sinulla keinoja ilmaista niitä? Onko olemassa rajaa julkiselle itseilmaisulle, missä se kulkee ja kuka sen...

Mitä suuseksi on?

Suuseksillä tarkoitetaan genitaalien tai peräaukon alueen hyväilyä suulla. Hyväilyllä voidaan tarkoittaa esimerkiksi genitaalien suutelua,...