Siirry sisältöön

Miksi ei seiso?

23.09.2019 klo 15:03 - Tuottanut Väestöliitto
Ajoittaiset erektiohäiriöt ovat tuttuja sekä nuoremmille että vanhemmille. Nuorilla erektiovaikeudet johtuvat useimmiten jännityksestä tai muista psyykkisistä asioista.

Erektion saamisen ja ylläpitämisen voi kokea ongelmaksi, jos erektiota ei tule, tai se ei kestä niin kauaa, että pystyisi nauttimaan seksistä. Nuorilla erektioon liittyvät ongelmat johtuvat usein jännityksestä ja muista tunnepuolen asioista. Joskus harvoin sen syy voi löytyä alkavasta tai olemassa olevasta perussairaudesta. Iäkkäimmillä henkilöillä erektiohäiriön taustalla on useimmin muu sairaus, kuten verenkierron häiriö.

Erektio ei toimi käskystä, eikä se aina tule toivotulla hetkellä. Myös erektion lerpahtaminen kesken kaiken on tavallista ja niin käy jossain vaiheessa elämää jokaiselle.

Erektioon vaikuttaa moni asia. Stressi, väsymys, kiire, alkoholi, mieliala ja tunteet ovat tavallisia syitä erektiovaikeuksille. Myös uusi seksikumppani tai aiemmat noloiksi koetut tilanteet voivat vaikuttaa erektioon. Erektiosta saat lisätietoja tästä linkistä.

Jos erektiovaikeuksia on toistuvasti, se voi lisätä onnistumisen pakkoa ja stressiä asian suhteen. Tämä luo lisää paineita ja syntyy helposti kierre, jossa yrittää saavuttaa erektion, mutta stressi ja jännitys estävät sen. Jos tunnistat tilanteen omalla kohdallasi, paras ensiapu on ottaa asia reilusti puheeksi kumppanin kanssa. Toisen ymmärtäväinen ja myötätuntoinen suhtautuminen asiaan helpottaa stressiä ja erektiovaikeus voi helpottaa.

Mikäli erektion kanssa on ongelmia koko ajan, aamuerektiot ovat jääneet pois ja jos erektio ei onnistu itsetyydytyksessä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lue lisää siitä miten lääkäriin pääsee täältä. Nuorilla elimellisistä sairauksista johtuvat erektiohäiriöt ovat harvinaisia, mutta lääkärissä käymällä saadaan poissuljettua niidenkin mahdollisuus. Usein seksuaalineuvonnasta ja muusta keskusteluavusta on apua erektiovaikeuksiin. Voit lukea lisää tästä linkistä mitä seksiongelmille voi tehdä.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...