Siirry sisältöön

Mitä seksiongelmalle voi tehdä?

13.11.2018 klo 10:40 - Tuottanut Väestöliitto
On varsin tavallista, että seksi ei aina suju suunnitelmien mukaan. Jos siihen ilmaantuu toistuva pulma, joka estää seksin teknisesti tai siitä nauttimisen, vaikka sitä itse toivoisi, asiaan kannattaa hakea apua ja neuvoja seksuaalineuvonnasta.

Tavallisia seksiin liittyviä pulmia ovat

  • Seksiin liittyvä kipu
  • Seksi ei huvita
  • Penis ei jäykisty tai se ei pysy erektiossa toivotulla tavalla
  • Ennenaikainen tai viivästynyt siemensyöksy
  • Emätin ei kostu
  • Vaikeus kokea seksuaalista nautintoa tai orgasmia
  • Seksi ei tunnu miltään

Ongelmista puhuttaessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, kenelle asia on ongelma? Onko se sitä itselle, kumppanille ja vai molemmille? Seksiin liittyvä ongelma voi syntyä myös yhteiskunnallisesta keskustelusta ja seksiin liittyvistä normeista.

Kaikkien kokemukset ja tuntemukset seksiä kohtaan eivät ole samanlaisia ja yhtä merkittäviä, jolloin luettelon seksiongelmatkaan eivät ole välttämättä ongelmia.

Seksi ei ole myöskään kuolemanvakava asia ja monista tilanteista selviää huumorilla ja uudelleen yrittämisellä. Seksiä täytyy harjoitella, kuten vaikka pyörällä ajoa. Riittävän monen toiston jälkeen homma alkaa sujua ja varmuus kasvaa. Välillä eteen tulee odottamattomia tilanteita ja sekin kuluu asiaan.

Tunteet vaikuttavat voimakkaasti kehon toimintaan ja reaktioihin. Luottamus ja turvallisuuden tunne ovat tärkeässä roolissa tyydyttävää seksiä tavoitellessa. Niitä ei ole helppo saavuttaa ilman kommunikaatiota kumppanin kanssa. Taas pelko ja jännittäminen vaikuttavat usein negatiivisesti kehon toimintaan, jolloin esimerkiksi kiihottuminen sekstitilanteessa voi estyä.

Seksiin liittyvien ongelmien takana on monesti uskomuksia, asenteita, häpeää ja syyllisyyttä, joiden tiedostaminen ja sitä kautta niihin vaikuttaminen, auttaa seksiin liittyvän pulman ratkaisemisessa. Varsin tavallista on, että alunperin pienestä asiasta kasvaa omassa mielessä vuoren kokoinen pulma.

Apua voi saada lääkäriltä, chatistä, puhelinpalvelusta ja seksuaalineuvonnasta

Yksittäisiä vastoinkäymisiä tai odottamattomia tilanteita seksissä tapahtuu kaikille. Jos asiat toistuvat, eikä niihin pysty itse vaikuttamaan yrityksestä huolimatta, asiaan kannattaa hakea apua seksuaalineuvonnasta tai lääkärin vastaanotolta. Lääkärin vastaanotolle saa ajan esimerkiksi soittamalla terveysasemalle.

Myös seksuaalineuvontaa kannattaa kysyä omalta terveysasemalta. Käytännöt ja tarjonta sen suhteen vaihtelee suuresti kuntien palveluissa.

Matalalla kynnyksellä seksuaalineuvontaa saa järjestöjen puhelin- ja/tai verkkopalveluista, kuten  Väestöliitosta ja Sexposta. Myös joillakin kunnilla on nuorille suunnattuja verkkopalveluja, joista nuoret voivat saada seksuaalineuvontaa. Netarin chat-kalenterista löytyy parhaiten tieto useista avoinna olevista chateista. Lisäksi apua tarjoavat ykistyiset seksuaaliterapeutit, joiden palvelut ovat maksullisia.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?